Fortsatt er det kanskje en og annen hylle igjen med utleiefilm rundt omkring i Trondheim, men når Mix Riwa stenger er det slutt på de ekte videokioskene.

Stamkunde Caroline Berg Olsen innrømmer at hun har felt noen tårer. I et innlegg på Ordet Fritt i lørdagens papirutgave av Adresseavisen tar hun et følelsesladet farvel med butikken hun er så glad i.

Les Ordet Fritt-innlegget her

- Jeg har vokst opp med Riwa. Arve og de andre som har jobbet her har vært et samlingspunkt på Heimdal, sier Caroline Berg Olsen. I barneåra kastet hun ikke bort tiden på å studere filmtitler. Det var de samme filmene om og om igjen, Disneys «Robin Hood» og den obskure danske barnefilmen «Fuglekrigen». Senere ble det en del spilleie, pokemonkort, og i tenårene gikk det mye i grøsserfilm.

Det har blitt mindre leie og filmkjøp med henne også. Men om filmkonsumet har avtatt, er godteribehovet like stort.

- Litt flaut akkurat det, men det er bare her de har skikkelig salmiakklakris. Jeg verken røyker eller drikker, så godteri og energidrikk må jeg ha. Som forfatter trenger jeg koffein og energipåfyll. Nå må jeg vel flytte til Sverige for å få skikkelig lakris.

Tatt av strømmetjenestene

Da Arve Storvestre startet, handlet det ennå om VHS-film. Etter hvert tok DVD og Blu-ray over, og én etter én forsvant de andre tre Riwa-butikkene i byen. Dødsdommen kom da Netflix og de andre strømmetjenestene gjorde at folk kunne sitte hjemme i stua og velge filmer. Mix Riwa har alltid solgt godteri ved siden av film, og det har forlenget livet til videosjappa.

- I lengden går det ikke. Pengene ligger i utleie og salg av film, sier Storvestre nøkternt. Han synes det er vemodig at det er over.

- Mange er stamkunder, noen er vokst opp med oss. Men nå er de her sjeldnere, og det blir helst til at de bare kjøper godteri. Film fikser de hjemme. Vi har kunder fra hele byen og utenfor byen, men terskelen for å kjøre hit er blitt høyere, sier Storvestre.

Det er de siste dagene i opphørssalget. Trolig er onsdag siste dag. Da er det bare for Arve å vaske ut. Fremtiden er litt uviss, ennå har han ikke noen ny jobb å gå til.

Tungt farvel: Caroline Berg Olsen har brukt mange timer og kroner på videokiosken. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen