Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste forteller at selskapet det siste halve året har jobbet med lederutvikling og forbedring av rutiner. Foto: Christine Schefte

Styret i Trondheim brannkorpsforening har klaget Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) inn for Likestilling- og diskrimineringsombudet (LDO). De ber om en vurdering om arbeidsgiver har brutt likestillingsloven.

- Vi mener at partene i saken ikke har blitt godt nok ivaretatt. Håndteringen bærer preg av mangel på prosedyrer og retningslinjer. Vi hadde ikke klart for oss hva vi skulle gjøre da kritikkverdige forhold kom til overflaten, sier tillitsvalgt Lars Eirik Lunde. Han er også leder i Trondheim brannkorpsforening.

Råd om anmeldelse

Bakgrunnen for klagen er håndteringen av personalsaken der en brannleder fikk et forelegg for en seksuell handling uten samtykke mot en kvinnelig brannkonstabel. Mannen vedtok ikke forelegget og må møte i Sør-Trøndelag tingrett i neste uke.

Brannsjefen skal ha opplyst på et møte at han er blitt rådet av politiet til å anmelde det som skjedde på fagturen, men skal ha valgt å ikke anmelde på grunn av råd han fikk fra styrelederen i TBRT, ifølge klagen.

- Jeg mener politiets råd om å anmelde saken burde ha vært et sterkt nok signal til brannsjefen. Jeg synes det er underlig at brannsjefen ikke anmeldte saken, sier Lunde.

Det var to kolleger av kvinnen som anmeldte saken.

- Jeg fikk selv råd om å anmelde det, dersom TBRT ikke gjorde det, sier Lunde.

Politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Trøndelag politidistrikt ønsker ikke kommentere møtet med brannsjefen.

100 000 norske kvinner utsettes for seksuell trakassering i måneden. Åtte prosent av landets yrkesaktive kvinner oppgir at de er utsatt for seksuell trakassering. De yngste opplever det oftest.

- Dårligere arbeidsmiljø

Saken har også vært belastende for den aktuelle brigaden og for organisasjonen, skriver styret i klagen.

- Det har blitt en splittelse i organisasjonen etter saken ble kjent og arbeidsmiljøet har fått en knekk. Det er store forskjeller på hvor mye folk vet om saken. Noen mener at såpass må vi tåle, mens andre sier at dette er helt uakseptabelt, sier Lunde.

Han understreker at arbeidsmiljøet i organisasjonen har vært godt i forkant av hendelsen.

- Vi har ikke hatt lignende problem tidligere. Det er ekstra ille at en leder er involvert i saken, sier Lunde.

- Hodet i sanden

Taushetsplikten i personalsaker kan også ha blitt brutt. Det har gjort saken til en ekstra stor belastning for de involverte, står det i klagen.

- Det er mange ting som kunne vært gjort på en annen måte, sier Lunde.

Lunde fikk vite om saken flere måneder før brannsjefen ble kjent med hendelsen. Han tar selvkritikk på at saken ikke ble håndtert på et tidligere tidspunkt.

- Jeg har heller ikke sett alvoret i saken før den kom til overflaten. Mange ledere fortsatte å ha hodet i sanden i stedet for å erkjenne at vi har et problem, sier Lunde.

Bystyrepolitiker Marte Løvik ble utsatt for en uønsket seksuell kommentar. Hun mener det er spesielt viktig med etiske retningslinjer i yrker med ulik kjønnsfordeling.

Bedt om svar

Han mener det er bra å få innspill fra ombudet slik at organisasjonen kan håndtere det bedre hvis en lignende sak dukker opp i fremtiden.

- Jeg synes saken bærer preg av at den generelle kunnskapen om kritikkverdige forhold er for dårlig. Det gjelder i hele organisasjonen, fra topp til bunn, sier han og etterlyser kompetanseheving på dette temaet.

Klagesaken til Trøndelag brann- og redningstjeneste er ennå ikke avgjort. Det opplyser likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til Adresseavisen. Hun bekrefter at det er sendt brev til begge partene.

- Partene må få mulighet til å uttale seg før vi treffer et vedtak, sier hun.

- Knalltøft i retten

Mandag møter partene i Sør-Trøndelag tingrett. Det er satt av én dag til saken.

- Jeg vet at det kommer til å bli knalltøft, sier Lunde. Han tror likevel at en avklaring i saken vil føre til mer ro i organisasjonen.

- Det vil være tøft for den tapende parten, og en desto større lettelse for den andre parten. Det blir ekstremt viktig å ta vare på begge parter i etterkant av dette, sier han.

Forbedret rutinene

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste ønsker ikke å kommentere innholdet i klagen fra Trondheim brannkorpsforening eller kritikken fra tillitsvalgte.

- Vi må behandle ferdig saken, og jeg ønsker ikke kommentere synspunktene deres på nåværende tidspunkt, sier Mæhlumsveen.

Brannsjefen vil ta eventuelle innspill fra LDO til etterretning.

- Vi har jobbet mye det siste halve året med å forbedre rutinene. Vi jobber for å være i bedre stand til å håndtere en slik hendelse hvis det skjer igjen og å unngå at det i hele tatt skjer, sier Mæhlumsveen. Lederutvikling og forbedring av rutiner er to av de forebyggende tiltakene brannvesenet jobber med.

Trond Singsaas var styreleder i TBRT da saken ble kjent i fjor høst.

- Jeg ønsker ikke å svare offentlig på spørsmål om jeg som styreleder har gitt klare råd til brannsjefen i denne saken, og om hvilke råd jeg eventuelt har gitt, sier Singsaas.

Rita Ottervik mener det er spesielt viktig med trygge rammer i yrker med få kvinner

- Har full tillit

Carl-Jakob Midttun tok over som styreleder i TBRT i mai i år. Han har fått en redegjørelse om personalsaken.

- Den informasjonen jeg har fått, gjør at jeg vurderer at partene er ivaretatt i denne prosessen. Jeg har derfor full tillit til at administrasjonen og brannsjefen har håndtert saken på en skikkelig måte, sier han.

Midttun mener at saken må gå sin gang i rettsvesenet før man gjør opp status. Han opplyser at TBRT i etterkant av saken har utarbeidet rutiner for håndtering av uønskede hendelser i selskapet.

- Jeg tror brannsjefen er veldig fokusert på denne saken, og har iverksatt de tiltak som skal gjøres, sier Midttun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.