Brannlederens forsvarer, Torfinn Svanem, mente at mannen måtte frifinnes. Foto: KRISTIN SLOTTERØY

Brannlederen, som er tiltalt for seksuell handling uten samtykke mot en kvinnelig brannkonstabel, møtte i Sør-Trøndelag tingrett mandag. Hendelsen skjedde da en brigade fra Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) var på en studietur til Gdansk i Polen i mars i fjor. Da de var på et utested skal brannlederen ha tatt på kvinnen ved flere anledninger, blant annet på ryggen under klærne.

- Jeg fjernet hånda hans fra ryggen og sa «slutt opp». Det var en vanskelig situasjon å håndtere. Han fjernet så hånda. Så tok han hånda opp på siden på ryggen igjen. Jeg er usikker på hva jeg sa da. Jeg tror det var «slutt». Han svarte at det var vanskelig for ham å holde seg unna og at jeg måtte ha forståelse for det, sa den fornærmede kvinnen under sin forklaring i Sør-Trøndelag tingrett.

- Det var spøk og tull

Kvinnen forklarte at hun så lente seg over bordet for å snakke med en kollega. Da skal brannlederen ha befølt kvinnen under undertøyet.

- Det var en rask håndbevegelse, sa kvinnen.

Brannlederen nektet straffskyld i tingretten.

- Det var en veldig humørfylt stemning med mye tull og tøys. Jeg tøyset også med en annen mann som var med. Så strøk jeg henne på ryggen, på innsiden av blusen, uten at hun var med på spøken. Da hun lente seg fremover for å snakke med han som satt på andre siden av bordet, så strøk jeg henne innenfor buskelinningen, på høyde med korsryggen. Hun sa at jeg måtte gi meg. Jeg sa unnskyldende at det ikke var lett å holde seg unna, sa brannlederen i sin forklaring. Han benektet at han hadde befølt kvinnen under undertøyet.

- Jeg har ikke gjort det. Jeg har ikke gjort noe som var ment seksuelt. Det var tøys og var ikke ment som noe annet enn en morsomhet, sa mannen.

Dagen etter tok en annen ansatt i brannvesenet som var med på turen kontakt med brannlederen og sa at han hadde gått for langt.

- Jeg ble lei meg. Det var ikke min intensjon, det var spøk og tull, sa brannlederen.

- Maktubalanse

Da de ansatte var på studieturen var mannen den overordnede lederen til kvinnen. Derfor opplevde kvinnen hendelsen som ekstra ubehagelig.

- Jeg hadde følelse av at det var en maktubalanse. Han var en sjef som jeg hadde stor respekt for. Det føltes derfor ekstra upassende at han var innenfor min intimsone, sa kvinnen.

Kvinnen reagerte også på svaret til brannlederen da hun ba ham slutte.

- Jeg følte at det var respektløst og ydmykende, sa hun.

Det var i mars 2015 at de dro på turen til Gdansk. Saken ble først anmeldt i november samme år. Den fornærmede kvinnen sa i retten at de hadde snakket om å anmelde saken, men valgte ikke å gjøre det. Det var til slutt to kolleger av kvinnen som leverte anmeldelsen.

- Jeg er utrolig glad i arbeidsplassen min. Det er en plass som gir meg mye. Jeg var redd for reaksjoner. Vi kvinner er en minoritet i brannvesenet som prøver å tilpasse oss. Derfor valgte jeg å ikke gjøre noe med saken først, sa kvinnen i retten.

100 000 norske kvinner utsettes for seksuell trakassering i måneden. Åtte prosent av landets yrkesaktive kvinner oppgir at de er utsatt for seksuell trakassering. De yngste opplever det oftest.

- Aldri opplevd lignende

Hun mener det må være en viss takhøyde for hva man kan si til hverandre.

- Det er et mannsdominert miljø og en røff kultur. Det må være en viss takhøyde for hva man kan si. Jeg har vært i denne jobben i ti år og har aldri opplevd noe lignende. Jeg har aldri før opplevd et slikt overtramp eller manglende respekt, sa kvinnen i retten.

Et vitne, som ikke har noen tilknytning til TBRT, var til stede under middagen på studieturen. Hun kom i prat med brannlederen. Hun forklarte til retten at de hadde begynt å prate om hvordan det var å være kvinne i brannvesenet og at hun mente at de måtte være tøffe.

- Han sa at kvinnen hadde fine, faste pupper. Jeg syntes det var ubehagelig, så jeg byttet plass, sa vitnet.

Brannlederen forklarte at det var vitnet som tok initiativ til denne praten. Han sa at han ikke tok initiativ til beskrivelsen, men sa seg enig med kvinnens beskrivelse av brannkonstabelen.

Påstand om forelegg

To andre personer som vitnet i saken, som var til stede på turen, forklarte at de ikke hadde fått med seg det som skjedde på utestedet.

Aktor i saken, Charlotte Aspehaug, la ned påstand om at brannlederen må betale et forelegg på 15 000 kroner. Hun mente at det var en skjerpende faktor at mannen var kvinnens leder på tidspunktet da hendelsen skjedde.

Mannens forsvarer, Torfinn Svanem, la ned påstand om at brannlederen måtte frifinnes. Han mente at det ikke var bevist i retten at mannen har begått en seksuell handling uten samtykke.

Dom i saken er ventet tirsdag.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.