- Dette har ikke vært noen enkel avgjørelse. Det er med tungt hjerte jeg trekker meg, sier Røstad.

Onsdag morgen ble det kjent at Røstad trekker seg etter fire år som kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune. Selv var Røstad på hytta i Rindal da kommunen sendte ut en pressemelding. Onsdag ettermiddag forteller hun at det har vært en strøm av henvendelser på telefonen, fra samarbeidspartnere, venner, kolleger og andre.

- I dag har jeg vært en tur i skog og mark, samtidig som jeg har svart på utallige henvendelser. Det har pepet mye på telefonen, så det ble ingen langtur, sier hun.

- Du hadde behov for å komme deg litt unna da nyheten ble kjent?

- Det er alltid godt med fjellturer. Men jeg har vært tilgjengelig, sier hun.

Vil bidra til ro

Det var i forrige uke hun varslet sin leder, rådmann Morten Wolden, om at hun ville trekke seg som kommunaldirektør. Mandag kveld signerte hun avskjedspapirene. Hun sier at det er en sammensatt situasjon som gjør at hun slutter, men at utgangspunktet er rapporten som ble lagt frem før sommeren som fortalte om kritikkverdige forhold i arbeidsmiljøet i fagstaben for oppvekst og utdanning. Flere ansatte meldte om et utrygt arbeidsmiljø, og en rapport konkluderte med at ledelsen har brutt arbeidsmiljøloven.

- Jeg ønsker å bidra til å skape ro i organisasjonen, og mener at jeg gjør det best ved å fratre stillingen og overlate veien til andre. Dette er en vanskelig sak, og en sak hvor jeg ser det er mest hensiktsmessig at andre bidrar videre i arbeidet fremover, sier Røstad.

- Hvordan opplevde du kritikken som kom frem i rapporten?

- Det var ikke noe hyggelig opplevelse å få i starten på ferien, men det har jeg forholdt meg til på en profesjonell måte. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere rapporten.

Alene om avgjørelsen

Hun avviser på det sterkeste at hun er blitt presset eller rådet til å trekke seg som øverste leder på oppvekstområdet:

- Ingen har oppfordret meg til å slutte, heller tvert imot. Dette er helt og holdent min egen avgjørelse.

- Men du har rådført deg med andre?

- I denne typen jobber så er det enkelte ganger at du må ta en avgjørelse alene. Jeg har veldig mange gode kolleger, venner og familie, men i en sånn sak er det ikke så mange å spørre. Mannen min har vært en god samtalepartner, men denne avgjørelsen har jeg tatt alene.

Røstad sier at hun tok den endelige avgjørelsen i forrige uke, og at hun da ønsket å gå av så raskt som mulig.

- Å være toppleder i Norges tredje største kommune er en krevende jobb. Når du samtidig har den samtalen med deg selv om du skal fortsette eller ikke, så er det ekstra krevende. Dette er en jobb som krever at jeg er 100 prosent til stede. Men når du ønsker å overlate jobben til andre, yter du ikke maks, sier hun.

Det har stormet rundt oppvekstdirektøren flere ganger det siste året, både da det ble avdekket alvorlige avvik i barnehage og skole, og da det ble kjent at en rekke barn i barnevernets omsorg hadde forsvunnet. Men Røstad avviser at dette har vært utløsende for hennes avgang.

- I en sånn stilling må en regne med at det i perioder stormer, og at det er større negativ fokus. I løpet av det siste året har det vært slik for oppvekstområdet, men det er slik en toppleder må leve med, sier hun.

Jobbsøker

Kontoret på rådhuset er allerede ryddet, og denne uken vil Røstad tilbringe på hytta. Fra mandag av er hun tilbake til Ørlandet hvor hun bor, og da blir hun jobbsøker.

- Jeg bruker aldri mye tid på å dvele når en avgjørelse er tatt. Da retter jeg blikket mot nye muligheter og en ny hverdag. Jeg har valgt å gå en annen vei, og den veien starter når helga er omme. Jeg har flere år igjen i yrkeslivet, og jeg håper noen har bruk for min kompetanse.

Hun vil ikke gå inn på hva slags avtale hun har underskrevet med kommunen, men sier at det er en avtale som gir henne rom for å bruke litt tid til å finne en ny jobb.

- Hva vil du savne mest?

- Det er folkene jeg har jobbet sammen med. Jeg har jobbet i en organisasjon med svært kompetente ansatte, og det har vært en glede å få ta del i dette. Og så vil jeg savne det politiske engasjementet, trøkket og kravene som har vært i jobben. Det har gjort at dette har vært en utrolig spennende og interessant jobb.

Varslerne glade for en løsning

De fire varslerne som meldte i fra om utrygghet og kritikkverdige forhold på arbeidsplassen ønsker ikke å kommentere Gunn Røstads avgang.

- De ønsker i denne situasjonen kun å gi uttrykk for at de er glad for at en nå har funnet en løsning på saken. Vi har ikke ytterligere kommentarer til saken per i dag, sier Bjørn Bråthen. Han er deres advokat igjennom Akademikerforbundet.