Reduksjonen tilsvarer lønnsutgiftene til 50 ansatte, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

I forslaget til statsbudsjett fastslår Regjeringen at bemanningen i Miljødirektoratet vil bli redusert som følge av mindre overføringer neste år. Budsjettkuttet er på 30 millioner kroner. I tillegg kommer avbyråkratiserings-kuttet alle statlige etater er pålagt. Det utgjør tre millioner kroner for Miljødirektoratet.

- Det er for tidlig å si hvor mange som må slutte, men vi kommer ikke unna oppsigelser. Vi må forholde oss til at vi får 33 millioner færre millioner å rutte med fra 1. januar. Som etatsleder må jeg sørge for at vi holder oss innenfor de rammene vi har, men det er klart situasjonen vil prege arbeidsmiljøet, sier Hambro.

I budsjettforslaget sier Regjeringen at nedbemanningen vil skje ved ytterligere effektivisering av drift, redusert arbeid med formidling av miljøinformasjon og forenkling av arbeidet med helhetlig vannforvaltning. I tillegg vil det bli lagt opp til effektivisering og redusert aktivitet på noen enkeltområder innen naturforvaltning. Dette gjelder arbeidet med verneområder, vilt unntatt rovvilt, villaks og allerede vedtatte prioriterte arter og naturtyper. Produktregisteret skal også vurderes avviklet.

- Ikke forberedt på dette

Miljødirektoratet har 350 ansatte i Oslo, 250 i Trondheim og ett hundre ansatte andre steder i landet. Det reageres særlig på at det blir oppsigelser, sier Magnus Irgens, nestleder for Akademikerne i Miljødirektoratet.

- Vi er ikke overrasket over at Regjeringen ønsker å effektivisere arbeidet i staten. Også Miljødirektoratet er i midt i en nedbemanning som en følge av avbyråkratiserings-kuttet i alle statlige etater. For oss utgjør dette tre millioner kroner neste år. Så kommer forslaget i statsbudsjettet om at vi må redusere med ytterligere 30 millioner kroner. Det var ikke ventet, sier Irgens.

Miljødirektoratet har redusert bemanningen gjennom naturlig avgang i år, og skal fortsette neste år.

- Vi mener ytterligere reduksjoner burde ha ventet til planen vi er i gang med er kommet i mål. Snart kommer også et offentlig utvalg med sin områdegjennomgang av arbeidet i naturforvalntningen. Det ville ha vært naturlig at Regjeringen ventet på utvalgets rapport før det eventuelt fremmes forslag om nye budsjettkutt. Nå må alt skje så raskt at bruk av naturlig avgang ikke er nok for å klare nedbemanningen, sier Irgens.

Han kan foreløpig ikke uttale seg om hvor mange som må slutte som følge av budsjettkuttet, og hvor mye av nedbemanningen som vil skje ved oppsigelser.

- Vi skal sette oss ned sammen med ledelsen for å finne fram til fornuftige kriterier som tar vare på de ansatte og sikrer at direktoratet har fagfolkene som trengs for å løse de lovpålagte oppgavene. Redusert driftsbudsjett rammer virksomheten både i Trondheim, Oslo og ved de 60 kontorene Statens naturoppsyn har over hele landet. Foreløpig vet vi ikke hvordan bemanningsreduksjonen blir fordelt, men alle blir berørt, sier Irgens.

- Rammer hardt i Trondheim

SV reagerer kraftig på kuttene som Regjeringen har pålagt Miljødirektoratet.

- Dette er svært alvorlig og går langt utover det generelle avbyråkratiserings-kuttet alle statlige etater er pålagt. Regjeringen retter kuttet direkte mot naturforvaltningsmiljøet i Trondheim, mener Lars Haltbrekken (SV).

Han er tidligere leder av Naturvernforbundet, og blir trolig SVs førstekandidat til stortingsvalget neste år.

- Det er meningsløst at Regjeringen kutter i arbeidet med å ta vare på truede dyr og arter som man har vedtatt å ta vare på, og der Norge har internasjonale forpliktelser, sier Haltbrekken.

SV mener det er liten tvil om at fagmiljøene i Trondheim vil rammes hardt av kuttene.

- Mesteparten av naturforvaltningen ligger i Trondheim. Det kan bli snakk om å kutte så mange som 30-50 arbeidsplasser, noe som er et stort innhogg i fagmiljøene i Trondheim. Det rimer også dårlig med målet om utflytting av statlige arbeidsplasser, mener Haltbrekken.

Fordeling ikke avklart

Nedgangen i bevilgningen kan ikke tas ved naturlig avgang og interne tiltak, sier direktør Ellen Hambro.

- Det er gitt noen føringen i budsjettforslaget på hvor nedbemanningen skal tas, men vi trenger litt mer tid før vi vet hvordan dette skal gjennomføres. Foreløpig er det ikke avklart hvordan nedbemanningen vil fordele seg mellom Oslo, Trondheim og avdelinger vi har andre steder i landet, sier Hambro.

Hun viser også til at Miljødirektoratet har startet en nedbemanning, og at det er gjennomført andre typer reduksjoner i driftskostnadene.

- Vi må ikke nødvendigvis nedbemanne med 50 ansatte, men vi kommer ikke unna en betydelig nedbemanning når driftsbudsjettet reduseres med 33 millioner kroner, sier Hambro.

Direktør Ellen Hambro. Foto: NTB Scanpix