NEW YORK: Rob DeVito er finansdirektør og jobber på Wall Street i New York. Mandag morgen, like før New York-børsen åpner for dagen, kommer meglerne, advokatene og investorene løpende langs Wall Street og inn på børsen. Det er siste dag før valgdagen, og mange er urolige for hva som kan skje med aksjemarkedet dersom Donald Trump blir valgt, og snur alt på hodet.

- Blir det Trump kommer det til å bli fullstendig kaos når vi åpner morgenen etter at resultatet er kjent. Folk vil ta pengene sine ut av markedet fordi Trump representerer en usikker fremtid. Han har ingen erfaring med dette, og vi er usikre på hva han kommer til å finne på. Dersom Clinton vinner vil markedet holde deg stabilt, sier Rob DeVito.

Aksjemarkedet i USA åpnet mandag med oppgang, i likhet med Europa og Asia, etter FBIs beslutning om at det ikke er grunnlag for etterforskning av Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

Mange som skjelver

Advokat Philip Menna sier mange med penger investert i aksjemarkedet i USA skjelver nå dagen før valget. Han er redd det kommer til å skje et kraftig fall i aksjekursen dersom Trump vinner.

- Flere analytikere har spådd et kraftig fall. Det er mange som kan tape store penger dersom Donald Trump blir president. Nervøsitet og usikkerhet er ikke akkurat noe vi liker her på Wall Street, og selv om Trump har vist at han har hatt suksess i forretningslivet, er det noe helt annet å styre USA. Hans mangel på erfaring og hans uttalelsen om at han skal endre alt, gjør finansverdenen svært usikker på hva som kommer til å skje, sier Philip Menna.

Håper på status quo

Menna sier mange i bransjen håper på mer status quo med Hillary Clinton.

- Jeg tror, og mange analytikere jeg har sett uttale seg er enig, at markedet sannsynligvis vil holde seg eller gå opp dersom Clinton vinner. Med Trump er alt så mye mer usikkert – det kan gå begge veier og utslagene kan bli store. Trump sier han skal klare å skape nye arbeidsplasser, men det er ikke nødvendigvis så lett å gjennomføre. Selv om han blir valgt skal han ha støtte nok til å lansere noen av disse ideene. Vi får se hva som skjer det neste døgnet, sier advokaten.

Hemen Desai jobber i forsikringsbransjen og sier at Wall Street er redd for Donald Trump fordi han mangler god dømmekraft og skyter fra hofta i det meste han foretar seg.

- Med Clinton vil vi få forutsigbarhet og en politikk som viderefører det vi har hatt de siste åtte årene. Men markedet reagerer allerede på at Trump kan vinne, og gikk ned i forrige uke. Trump er flink til å engasjere folk og overbevise dem om at dette landet trenger et nytt system, men det er ikke slike ting aksjemeglerne på Wall Street liker å høre, sier Desai.

Trump endrer alt

Martin Wolf, som er den mest viktige og innflytelsesrike økonomiske kommentatoren i Financial Times, skrev nylig en kommentar der han advarer på det sterkeste mot å slippe Donald Trump løs på det globale handlesmarkedet. Wolf skriver at dersom USA velger Trump som president vil det bety slutten på USA som den sterkeste kraften i den vestlige verden innenfor global handel. Wolf mener Trump vil forandre måten verdenshandelen fungerer på, og skape en situasjon der USA opptrer på en helt ny måte enn før innenfor økonomiske spilleregler, internasjonal politikk og forholdet til handelsavtaler.

I en podkast nylig utdypet Martin Wolf frykten for at verdenshandelen skal endres med Donald Trump som en av de sterkeste og mest innflytelsesrike mannen i verden.

- Vi finner mange paralleller mellom de som stemte for Brexit og de som nå støtter Donald Trump. Både i Storbritannia og i USA er mange frustrerte over en politisk elite, de frykter fremtiden, alle utlendingene og så vider. Men Brexit var, sammenlignet med dette en mye mer sivilisert prosess. Mens Brexit kan ses på som en sak om lokale forhold, vil Donald Trump som president være en «gamechanger» for hele verden.

Advokat Philip Menna mener Trump har så dårlig dømmekraft at han kan komme til å skade USAs økonomiske interesser dersom han blir president. Foto: Rune Petter Ness
Mange frykter usikre tider, økonomisk nedgang og alvorlige konsekvenser for internasjonal handel dersom Donald Trump vinner valget. Foto: Rune Petter Ness
Aksjemeglere, investorer og advokater strømmer til New York børsen før åpningstid. Det er dagen før presidentvalget, og aksjemarkedet i USA er nervøst og avventende. Foto: Rune Petter Ness
Hemen Desai er sjef i et forsikringselskap på Wall Street, og er nervøs for fremtiden dersom Trump vinner. - Med Clinton vil vi få forutsigbarhet og en politikk som viderefører det vi har hatt de siste åtte årene, sier han. Foto: Rune Petter Ness
Wall Street i New York er nervøst og usikkert foran det amerikanske presidentvalget. Foto: RUNE PETTER NESS