Universitetsplassen, Elgeseter park eller torget er navn som blir brukt om området ved det røde og runde Studentersamfundet ved Elgeseter bru.

Mange av deltakerne i NTNUs idékonkurranse om det nye universitetsområdet ønsker seg fellesbygg som bibliotek og en universitetsplass på begge sider av Elgeseter gate. Flere foreslår å bygge igjen deler av parken langs Elgeseter gate rett sør for Samfundet enten med bibliotek eller bygninger for kunstfag og arkitektur.

I tillegg ønsker mange en åpen plass der superbussen passerer over på vei inn og ut av byen og Elgeseter bru. Det liker arkitekturprofessor Steffen Wellinger og vitenskapelig assistent Thea Andreassen, begge ved NTNUs institutt for arkitektur og planlegging, veldig godt.

Her kan du se alle konkurransebidragene (ekstrern lenke)

- Interessant og framtidsrettet

- Dette er interessant og framtidsrettet, sier Steffen Wellinger og Thea Andreassen.

- En overgang mellom Gløshaugen og Øya trengs uansett. Og dette vil gi kvaliteter til hele byen. Vi kan få en møteplass med et læringssenter eller universitetsbibliotek åpent for alle, sier Wellinger.

De har studert alle de 36 bidragene til NTNUs konkurranse om hvordan universitetsområdet kan utvides fra Gløshaugen mot vest, mot Øya og Elgeseter. Konkurransen er en del av idéinnsamlingen når NTNU skal flytte fra Dragvoll, Tunga og Rotvoll og samle hele trondheimsdelen av NTNU rundt Gløshaugen.

Sentral hovedplass

De mener det mest interessante med konkurransebidragene er at så mange peker på dette området som et knutepunkt for NTNU. Det ligger sentralt plassert mellom sykehuset og de ulike helsefagutdanningene på Øya på den ene siden og hovedbygningen på Gløshaugen på den andre siden. Samtidig er det heller ikke langt over Elgeseter bru til Kalvskinnet med Vitenskapsmuseet og lærerutdanningen som skal dit.

- Dersom NTNU får en sentral universitetsplass ved Samfundet gir det muligheter for utbygging i ulike retninger, sier Steffen Wellinger.

- Det er interessant at flere har gjort dette grepet og dermed flyttet hovedtyngdepunktet fra Hesthagen til Samfundet, sier Thea Andreassen.

- Jeg liker også tanken om at superbussen og eventuelle biler skal kjøre over en plass som er laget for menneskelige møter. Det kommer til å gjøre noe med hvordan de kjører, sier Wellinger.

Problem i parken

Det har vært mange protester mot NTNUs ønsker om å bygge i Høyskoleparken. Formannskapet i Trondheim har også varslet at NTNU ikke kommer til å få lov til å bygge i parken. Mange av konkurransebidragene foreslår å bygge i parken både i skråningen vest for Gløshaugen ned mot Klæbuveien og Handelshøyskolen og altså i parken nærmest Studentersamfundet.

- Det siste parkarealet som ligger langs Elgeseter gate har mindre verdi som rekreasjonsområde enn parkområdet vest for Gløshaugen, mener arkitekturprofessoren. Han syns ingen av konkurransedeltakerne har løst utfordringene med å lage bygninger som gir en god overgang fra Klæbuveien og platået på Gløshaugen.

- Ingen av forslagene løser dette med god kvalitet. Det er en vanskelig situasjon fordi det er mange etasjers forskjell på nivået ved Klæbuveien og opp til Gløshaugen. Det er snakk og seks til åtte etasjer mellom de to nivåene, sier Wellinger og Andreassen. De mener også at denne delen av parken har stor verdi for nærmiljøet. Derimot ser de at flere av konkurransedeltakerne har lagt opp til gode gangveier gjennom parken og rett inn på Gløshaugen.

Mange gode forslag: Arkitekturprofessor Steffen Wellinger og vitenskapelig assistent Thea Andreassen, begge ved NTNUs institutt for arkitektur og planlegging, liker veldig godt forslagene om en universitetsplass rett ved Samfundet. Foto: morten antonsen
Arkitekturprofessor Steffen Wellinger Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen
Vitenskapelig assistent Thea Andreassen Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen