Ansatte ved Østmarka psykiatriske sykehus gikk denne uken ut og advarte mot en nedleggelse av spesialposten som er et tilbud til unge med alvorlig psykotisk lidelse. Nå vil også brukere uttrykke sin sterke bekymring for forslaget som er under utredning.

LES SAKEN: Vil kutte tilbud ved Østmarka

Sandra Gundersen er styremedlem i Mental helse i Sør-Trøndelag, og har selv vært psykiatrisk pasient. Derfor vet hun av egen erfaring hvor viktig det er å få profesjonell hjelp.

Kan redde liv

- Det verste som kan skje hvis en ikke får tidlig hjelp, er at en får livet ødelagt. Unge mennesker som nylig er blitt syke, kan med god hjelp få et bedre liv, sier hun.

Hun mener at spesialpost 3 på Østmarka i så måte er en veldig bra avdeling, fordi her får unge med psykotiske lidelser eller mistanke om dette, tidlig hjelp.

- Det er viktig å hjelpe alle grupper. Men unge som ikke har vært syk tidligere, kan lettere hjelpes enn personer som har vært syk veldig lenge. Vi i Mental helse synes derfor det er svært bekymringsfullt å legge ned tilbudet, påpeker Gundersen.

God hjelp: Sandra Gundersen (26) har selv fått god hjelp ved Østmarka psykiatriske sykehus. Hun mener det er viktig at tilbudet til de aller sykeste, beholdes.

- Veldig alvorlig

Det er divisjonsleder for psykisk helsevern som nå utreder å legge ned avdelingen, og flytte halvparten av sengene over til Nidaros distriktspsykiatriske sykehus. Det vil i realiteten innebære en reduksjon på 16 behandlingssenger i psykiatritilbudet i Sør-Trøndelag, og en halvering av antallet senger i lukket avdeling.

- Dette rammer de sykeste av de syke, uttalte avdelingsleder Pål Sandvik i Adresseavisen mandag.

- Hensikten er å gi tjenesten på et kvalitetsnivå som er tilstrekkelig, og spare penger som kan flyttes til andre områder som er underdekket. Jeg ønsker å bruke pengene annerledes, uttalte divisjonssjef Liv Sjøvold ved St. Olavs Hospital.

- Når ansatte på Østmarka går så sterkt ut mot sin egen leder, så betyr dette at det er veldig alvorlig, påpeker Gundersen.

LES KRONIKKEN: Unge med alvorlige psykiske lidelser rammes

- Men kan det ikke være fornuftig å tenke nytt, og bruke pengene annerledes innenfor psykisk helse?

- Det høres supert ut hvis flere kan få hjelp når de bor hjemme. Men dette tilbudet er ikke bygd opp ennå. Derfor blir det et prøveprosjekt som kan gå på bekostning av liv hvis en nå kutter et tilbud før det er bygd opp et nytt, sier Gundersen.

Hun er også svært skeptisk til at avdelingen på Østmarka som i dag har god plass og mange muligheter for både skjerming og aktiviteter, skal presses inn på Nidaros distriktspsykiatriske sykehus.

- Det vil bli et helt annet og mye dårligere tilbud, mener hun.

- Aller sykeste pasienter

Sårbar gruppe: Stortingspolitiker og andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen,Torgeir Micaelsen (Ap) mener unge med psykotiske lidelser er en pasientgruppe som må behandles med stor varsomhet.

Torgeir Micaelsen, Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, finner også grunn til å uttrykke sin bekymring over forslaget. Han påpeker at dette handler om tilbudet til personer som har de mest alvorlige tilstander og lidelser en kan få.

- De faglige anbefalingene er at pasienter med psykoselidelser og schizofreni får en tett oppfølging over tid. De må tilbys en behandling som skaper ro, trygghet, og hvor en har så god tid at en kan se hele mennesket. Dette er pasienter som skal lære seg å leve livet med den tilstanden de har, sier Micaelsen.

- Men er det ikke unødvendig detaljstyring å gå inn i sykehusledelsens interne prioriteringer?

- Jeg har ikke tenkt å foreslå i Stortinget at vi skal instruere ledelsen ved St. Olavs Hospital. Men jeg ønsker å peke på at det både fra faglig og politisk hold er understreket at de aller sykeste pasientene må behandles med den aller største varsomhet. Sykehuset er ansvarlig for å ha et tilbud som er faglig godt og troverdig over tid. De må også vite at tilbudet er tilstrekkelig for behovet i regionen. Det påligger ledelsen og styret et ekstra ansvar for å gjøre nødvendige risikovurderinger når de skal gå videre med disse planene, sier Micaelsen.

Han mener også det er grunn til å ansvarliggjøre regjeringen når sykehusledelsen nå kommer opp med et slikt forslag. Han påpeker at regjeringen og støttepartiene i årets statsbudsjett økte kravet om effektivisering ved sykehusene.

- Nå begynner vi å se resultatene av dette. Her ser vi et eksempel på at en er avhengig av å bygge ned et tilbud, for å bygge opp et annet, sier Micaelsen.