«Det er annonsert et gjengoppgjør i krysset Riiser L og Oscar W`s vei i morgen kl 11.45», varslet rektor Bernt Johan Aune ved Sverresborg ungdomsskole via den digitale meldeboka sent onsdag kveld. I meldingen, som gikk ut til foreldre og foresatte, varslet han videre om «dårlig klima og konflikt mellom en del elever ved Huseby og Sverresborg skoler».

- Sammenstøt i byen

- Jeg tør ikke si noe om varigheten av denne konflikten, men den kom til overflaten på mandag, da det var en konflikt mellom to gjenger fra de to skolene. Tirsdag var det et sammenstøt i Trondheim sentrum. Det samlet seg gjenger også onsdag, sier rektor Bernt Johan Aune ved Sverresborg ungdomsskole til Adresseavisen.

Torsdag valgte derfor skoleledelsen å mobilisere beredskapen, med ekstra tilsyn i pausene og besøk av trondheimspolitiets forebyggendegruppe. Oppgjøret på Sverresborg ble det ikke noe av.

Elevene ved Huseby er midlertidig flyttet til kommunens skoleanlegg på Sverresmyr – like ved Sverresborg ungdomsskole (på bildet).

- Vi var der og beroliget med vår tilstedeværelse, sier fungerende leder Jan Erik Mihle i forebyggendegruppen.

- Hva mener politiet er bakgrunnen for denne saken?

- Slik vi oppfatter dette, er det flere småkonflikter mellom flere elever. Det er verken noen lange eller dyptgående konflikter, men ungdommene kan ha lett for å ta dette til et unaturlig høyt nivå, sier Mihle.

- Rasistiske meldinger

Rektor Aune opplyser at det var ansatte på skolen, som sammen med elever, varslet om uro og skittkasting mellom to grupper av elever. Dette gjorde at ledelsen ved de to skolene reagerte, og det ble også gjort søk på nettet.

- Dette er noe vi må ta på alvor. Det har vært snakk om meldinger med rasistisk innhold, trusler om vold og at man kaller hverandre upassende ting, sier Aune.

Skoleledelsen og lærerne har også informert elevene om at det kan være kriminelt å skrive trusler eller hets på anonyme nettsider eller sosiale medier. En del av meldingene som rektoren oppfatter som rasistisk og truende er lagt ut på appen Jodel, der man er anonym.

Rektoren opplyser også at det har vært lagt ut ulike meldinger på appen Jodel, noe som har vært tatt opp med elevene.

Lærerne og ledelsen er i en dialog med elevene om det som har skjedd, og ønsker å være synlig på skolen.

- Jeg berømmer elevene som har sagt fra om dette. Vi skal også samle elevrådene ved de to skolene når temperaturen i konflikten er lavere, sier Aune.

- Gutte- og jentekonflikt

De neste dagene kommer det også til å være ekstra beredskap ved de to skolene. De tar også vare på elevene som er utsatt for trusler eller andre meldinger og følger opp elevene som har skrevet meldingene.

Det bygges nå en ny Huseby skole, og i mellomtiden er elevene flyttet til kommunens midlertidige skoleanlegg på Sverresmyr – like ved Sverresborg ungdomsskole. Rektor Robert Flataas ved Huseby, sendte i likhet med sin rektorkollega Aune ut melding til de foresatte ved skolen om situasjonen torsdag. I meldingen ba han om at foreldrene snakker med ungdommene sine, for å unngå at situasjonen eskalerer. Lærerne på skolen ble informert på onsdag, og de jobbet med dette i klassene samme dag.

- Denne saken hørtes voldsom ut til å begynne med, men det er ikke noe gjengoppgjør. Det er snakk om en konflikt mellom to jenter og to gutter på hver skole, men de to sakene har blitt rotet sammen, sier Flataas.

Han forteller at guttekonflikten nå er lagt død, og at de jobber videre med jentesaken.

- Noen av elevene våre har vært med og ryddet opp i dette, og har gått foran som gode rollemodeller. Vi mener at brannen nå er slukket, og vil fremover jobbe proaktivt for at elevene ved de to skolene skal møtes på en annen måte enn før. Vi vil derfor involvere elevrådene ved de to skolene som diskusjonspartnere, sier Flataas.

Politioverbetjent Mihle opplyser at forebyggendegruppen kommer til å være i løpende kontakt med skolene om konfliktene fremover.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.