Partiet støtter rådmannens forslag om å disponere vel 70 millioner kroner til ulike investeringer.

- Vi støtter disse, som 30 millioner kroner til asfaltering av vei og 19,5 millioner kroner i tilskudd til sambrukshall på Lade idrettspark, sier kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H). Hun venter å få støtte fra de andre partiene. Tidligere er overskuddsmidler blitt fordelt mer eller mindre tilfeldig, nå har Høyre utarbeidet en forslagsliste.

Rådmannen har lagt frem forslag til disponering av såkalt «mindreforbruk» i forbindelse med årsoppgjøret for 2016. Mindreforbruket er en kombinasjon av lavere kostnader (delvis vedtatte budsjettposter hvor tiltak foreløpig ikke er gjennomført) og at enkelte inntekter er blitt høyere enn forutsatt.

Overskuddet på 255 millioner kroner skriver seg fra mindre forbruk på tjenesteområdene med 141 millioner, høyere inntekt på skatt av inntekt og formue med 58 millioner og høyere inntekt på andre frie disponible inntekter med 60 millioner kroner.

Rådmannen vil ta sju milioner kroner fra overskuddet for å finansiere for at flere unger får plass i barnehagen. Staten vil ikke kompensere for dette, slik at kommunen må bruke egne midler.

Koster 30 millioner

Ingrid Skjøtskift påpeker at Olavshallen står overfor investeringer på rundt 30 millioner kroner for å kunne ruste opp og bygge om lokalene i første etasje.

- Dette er en nødvendig oppgradering og opprusting av byens konserthus. På denne måten kan lokalene gjøres mer hensiktsmessige og legge til rette for mer liv og aktivitet slik at Olavshallen blir det kulturhuset det fortjener å være. Ved at kommunen bidrar med sju millioner vil det økonomiske løftet for Olavshallen bli betydelig lettere, sier kommunalråden.

Restbeløpet på 37,8 millioner kroner foreslår Høyre kan disponeres til nedbetaling av gjeld. Dette kommer i tillegg til ekstraordinær betaling av avdrag på grunn av lav rente som ligger inne i budsjettet. Skjøtskift sier Høyre er opptatt av å bremse gjeldsveksten, særlig med tanke på å beholde handlingsrommet for fremtidige investeringer og tiltak. For sterk gjeldsvekst vil gå utover tjenesteproduksjonen. Hun minner om at både innenfor helse og velferd og oppvekst står kommunen overfor betydelige investeringer i årene som kommer.

Trondheim kommunes samlede innlån har fra 2013 til 2016 utviklet seg fra 13,5 til 15,8 millioner kroner. Av dette utgjør i underkant av to milliarder kroner i lån som er videreformidlet og som forutsetningsvis ikke skal belaste kommunens økonomi.

Høy kommunal gjeld

- Gjelden må karakteriseres som høy. Sammenlignet med andre større kommuner utgjør langsiktig gjeld i prosent av brutto driftsinntekt for 2016: 222 prosent. For Oslo: 146 prosent, for Bergen: 189 prosent og for Stavanger: 177 prosent. (Ref: iKostra/Telemarksforskning), fremholder Skjøtskift.

Rådmannen gjør noen korreksjoner i disse beregningene som viser en bedre situasjon for Trondheim. I tillegg til ovennevnte gjelder dette blant annet lån til VAR-formål, lån med rentekompensasjon fra staten, lån som betjenes av leieinntekter.

Det tallfestede målet for disposisjonsfondet er fem prosent av driftsinntektene. Ved å avsette 140 millioner kroner er dette målet nådd, mener kommunalråden.

Vil støtte: Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) sier at Olavshallen står overfor investeringer på rundt 30 millioner kroner for å kunne ruste opp og bygge om lokalene i første etasje. Foto: jens petter søraa