For nordmenn som er hardt rammet av bjørkepollenallergi, har til nå vaksine vært det eneste tilbudet.

Innen allergivaksine har det skjedd store fremskritt de siste årene. Nesten halvparten av alle gresspollenallergikere som blir vaksinert, blir nå vaksinert med en smeltetablett (Grazax). Den tas hjemme over en periode på tre år. 70 prosent av dem som har fått den vaksinen, er blitt kvitt allergien sin.

Vaksine på sykehus eneste alternativ

Det har imidlertid ikke vært mulig med samme type «hjemmebehandling» for allergikere med bjørkepollen. De hardest rammede, har hatt vaksine på sykehus som eneste alternativ.

I en rekke land i Europa har det i mer enn ti år eksistert et annet alternativ mot bjørkepollenallergi, men preparatet har ikke vært tilgjengelig i Norge.

- I stedet for en sprøyte, tas vaksinen i form av ti dråper under tunga hver dag fra sent om høsten til pollensesongen er over, forteller Kjetil Herland ved legemiddelfirmaet Birk NPC AS

Firmaet er norsk representant for det franske legemiddelfirmaet Stallergenes som produserer «dråpevaksinen» Staloral.

Sjekk hvor mye pollen det er der du bor

Må være utredet på sykehus

Medisinen, som vil være i salg på norske apotek fra i høst, vil ikke kunne kjøpes av alle med bjørkepollenallergi. - Det er bare pasienter som er grundig utredet på sykehus og hvor vaksine er eneste utvei, som kan kjøpe medisinen, understreker Herland.

Han forteller at erfaringene i Europa med den franske medisinen viser at «den er meget effektiv og til stor hjelp.» - Det største fremskrittet er at allergikerne ikke lenger trenger å dra til sykehuset for å få behandling, men kan ta dråpene hjemme hos seg selv, sier Herland.

Medisinen er foreløpig ikke registrert i Norge og vil derfor bli solgt på såkalt registreringsfritak fra Statens legemiddelverk. - Det innebærer at legemidlet ikke har markedsføringstillatelse og firmaet som selger medisinen tar på seg «et særskilt ansvar for at bruken er forsvarlig», sier Herland.

Det nye preparatet er på Legemiddelverkets såkalte «positivliste», som er medikamenter som er godkjent i Europa, men ikke i Norge.

Må søke Helfo om refusjon

Fordi medisinen selges på registreringsfritak, må pasienter som kjøper dråpene, søke Helfo om refusjon. Helfo er en etat under Helsedirektoratet som forvalter individuell refusjon av privatpersoners utgifter til blant annet legemidler. - Utgiftene vil trolig komme på 5000 kroner i året, sier Herland, som opplyser Birk NPC arbeider med en søknad for å få godkjent den nye allergivaksinen som et registrert legemiddel i Norge.