I tilsynssaker mot blant annet utenlandske steinleggervirksomheter, slipper inspektørene fra Arbeidstilsynet å stå fram med navn i rapportene. Bakgrunnen er tidligere trusler. Det er tilsynslederne som underskriver dokumentene.

- Det er uansett vi lederne som formelt fatter vedtaket når en virksomhet må stanse arbeid eller får andre reaksjoner fra oss. Så da gir vi inspektørene mulighet til å ikke oppgi eget navn som saksbehandler. Dette er et "føre var"-tiltak som gjør at hvis inspektørene føler seg usikker, skal de på den måten slippe å lett kunne bli identifisert via navn og telefonnummer, sier Stig Magnar Løvås, regiondirektør i Arbeidstilsynet Midt-Norge.

Han opplyser om at det heldigvis er en mulighet som inspektørene forholdsvis sjelden føler behov for å bruke.

- De aller fleste vi møter har respekt for myndighetene. Men i noen tilfeller er mye penger involvert i jobbene, og da kan det være at noen går over streken,

Han sier at det ikke har vært uvanlig med trusler tidligere, blant annet i saker med utenlandske steinleggere. Mye handler om det han kaller øyeblikkets reaksjon.

- Det kan være forsøk på å stenge inn bilen inspektørene bruker, hytting med neven og rop. Heldigvis har vi ikke hatt reell voldsutøvelse i Midt-Norge, sier Løvås.

Av de litt mer ekle truslene finnes det eksempel på at en av tilsynets inspektører har fått SMS med bilde av barnebarn.

- Dette er en stilltiende trussel, en indikasjon på at «vi vet hvem du er og hvor du bor». Vi er ikke flere enn at noen inspektører blir kjent i miljøet, og de kan dermed fort bli oppfattet som årsak til «trøbbel» fra myndighetene, sier regiondirektøren.

I tidligere saker mot utenlandske steinleggere har Arbeidstilsynet erfart flere episoder med truende adferd, enn i andre tilsyn. Blant annet derfor kommer Arbeidstilsynet ofte sammen med skattemyndighetene og politiet i slike saker.

- Det er mest for sikkerheten sin del at vi har med politiet. Hvis vi oppfatter en reell trussel, så anmelder vi det som en trussel mot offentlig tjenestemann.

Løvås sier at truende adferd mot inspektører er et generelt problem på landsbasis, men at det så langt ikke er veldig omfattende.

- Men med myndighetenes forsterkede innsats mot arbeidslivskriminalitet, og dermed enda større økonomiske konsekvenser for de vi reagerer overfor, så må vi være forberedt på at problemet kan øke.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter