Denne uken har Arbeidstilsynet, i samarbeid med politi og skattemyndighetene, gjennomført to tilsyn i heimdalsområdet i Trondheim. Det førte til at ett tilfelle av arbeidsstand på grunn av farlig arbeid i høyden. Det ble også varslet pålegg om retting av noen andre mangler.

Tre rumenske arbeidere ble påtruffet på plassen, men de ansvarlige britiske eierne var ikke på stedet. Dette skal være arbeidere som er rekruttert lokalt og som jobber på en timelønn godt under tariff.

- Det er britiske steinleggere som har opprettet et norsk foretak, som i tillegg til steinlegging også tilbyr andre tjenester som maling. På grunn av mangelfull sikkerhet ved arbeid i høyden i forbindelse med malearbeidet, ble det pålagt stans i arbeidet, sier Stig Magnar Løvås, regiondirektør i Arbeidstilsynet.

I tillegg hadde disse personene verken HMS-kort (også kalt byggkort) eller skattekort. For å få HMS-kort må du ha skattekort. Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske, er pålagt å utstyre sine arbeidstakere med HMS-kort. Hensikten er å identifisere både hvem du er og hvem du arbeider for. Dette gjelder også kortvarige oppdrag.

Arbeidstilsynet ber folk sjekke om arbeiderne har dette.

Denne brosjyren er delt ut i postkasser i Trondheim.

- Be om HMS-kort. Det skal være grønt og inneholde bilde av arbeideren, og informasjon om hvilket firma de jobber for. Det er ikke alltid slike firma driver lovlig, så om de ikke kan forelegge dette kortet, så bør det ringe noen varselsbjeller. Folk bør være litt våken, forhøre seg på området og forsikre seg om at firmaet kan utføre jobben de har tatt på seg. Det er ikke alltid disse opptrer som lovlige virksomheter skal gjøre, iforhold til moms, skatt og lønn. Det gjelder også kvalitetsmessig. Jeg har ikke grunnlag for å si at dette firmaet gjør dårlig arbeid, men det er ikke alle som utfører like gode jobber, sier Løvås.

Eieren av foretaket har distriubuert brosjyrer i postkasser, og reklamerer for alt fra steinlegging til malertjenester og rørleggertjenester. Arbeidstilsynet har gitt pålegg om at det må betale minstelønn til de ansatte.

-Vi fikk opplyst at de fikk lønn på rundt 160 kroner timen. Ufaglært minstelønn ligger nå på 177,80 kroner. Etter vår vurdering hadde heller ikke arbeiderne fått tilstrekkelig opplæring til å bruke det arbeidsutstyret de var satt til å jobbe med, sier Løvås.

For noen år tilbake var det hyppige saker med utenlandske steinleggere i Trøndelag. Dette roet seg etter en forsterket innsats fra politiet og Arbeidstilsynet.

- Heldigvis har det vært lite av det de siste par årene. Men plutselig kommer de og tester markedet, sier Løvås, som gjentar oppfordringen om å være kritisk til hvilke virksomheter som blir hyret inn til jobber. Både nettsidene til Arbeidstilsynet og handlehvitt.no har en del nyttig informasjon til forbrukere som ønsker å engasjere noen til å utføre arbeid på egen bolig eller eiendom.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter