Kommunen ønsker å avvikle teamet og overføre oppgavene til bydelene.

- Dette er ikke noe fødeavdelingen ønsker. Vi er bekymret for kommunens planer. Dette tilbudet vil ikke bli godt nok, sier Liv Hilde Lothe, jordmor og kvalitetsrådgiver ved fødeavdelingen.

Hun får full støtte av barnelege og professor Ann-Mari Brubakk:

- Jeg ser med bekymring på at kommunen skal legge ned et tilbud som har fungert godt i 28 år. Dette betyr at de som trenger det aller mest, mister den tverrfaglige hjelpen de og barnet må ha i svangerskapet og etter fødsel, sier Brubakk.

- Uforsvarlig

Som Adresseavisen nylig skrev, konkluderer fylkeslegen med at Trondheim kommunes tilbud til gravide rusmisbrukere ikke lenger er forsvarlig. Årsaken er at ressursteamet siden januar har vært uten jordmor. Bakgrunnen for dette er en langvarig arbeidskonflikt mellom ansatte og ledelse, og blant annet brudd på Arbeidsmiljølovens krav til det psykososiale arbeidsmiljøet.

Fylkeslegen mener det er uforsvarlig at gravide rusmisbrukere ikke har tilgang til jordmor.

Som et svar på dette, vil kommunaldirektøren omorganisere tjenesten, og flytte ressursteamets oppgaver ut til bydelene.

- Arbeidsmiljøproblemene og personkonfliktene i teamet er for store til at dette teamet kan fortsette, sa Camilla Trud Nereid da hun orienterte formannskapet i august.

Stabilt team

Brubakk var den som først så behovet for et slikt spesialisert tilbud for gravide rusmisbrukere og deres barn.

- Dette er kvinner som har en vanskelig livssituasjon, og som ofte har opplevd å bli dårlig behandlet av helsevesenet. De trenger et stabilt team rundt seg som de får tillit til, og som kan gi både dem og deres barn den hjelpen de behøver, sier Brubakk.

Hun håper inderlig at kommunen finner en annen løsning.

- Det er vanskelig å se for seg at hver bydel skal kunne tilby tverrfaglig tjeneste av samme kvalitet som det et samlet ressursteam har mulighet for, sier Brubakk som også frykter at samarbeidet med sykehuset kan bli skadelidende.

St. Olav har i dag en samarbeidsavtale med kommunen hvor det går klart frem at ressursteamet skal følge opp gravide rusmisbrukere både gjennom svangerskapet og etter fødselen. I det siste året har St. Olav skrevet flere avviksmeldinger, fordi samarbeidet ikke har fungert.

- En vegg ramlet ut

- Det ramlet en vegg ut av tilbudet da jordmortjenesten forsvant. Kommunen skriver i svar på avvikene at de har overlatt denne oppgaven til fastlegene, men det har ikke fungert godt nok, sier Lothe.

Bekymret: - Du bygger ikke ruskompetanse på fire bydeler. Hvis dette tilbudet blir spredd over hele byen, blir pasientgrunnlaget altfor lite, mener barnelege og professor Ann-Mari Brubakk og jordmor Liv Hilde Lothe ved St. Olavs hospital.

Det var etter en avviksmelding de fikk beskjed om at rådmannen hadde bestemt å legge ned ressursteamet.

- Kommunen avgjør selv hvordan de vil organisere tilbudet. Vi har en samarbeidsavtale med ressursteamet som ikke er oppsagt, og som samarbeidspartner skulle vi gjerne blitt forespurt om faglige råd, sier Unn Dahlberg, avdelingsleder ved fødeavdelingen.

De er klar på at ressursteamet bør fortsette som en samordnet tjeneste med en samlet spisskompetanse, sentralt lokalisert i byen.

- Du bygger ikke ruskompetanse på fire bydeler. Hvis dette tilbudet blir spredd over hele byen, blir pasientgrunnlaget altfor lite. De ansatte vil ikke vil få nok erfaringskompetanse, sier Lothe.

- Krevende arbeid

Jordmor og helsesøster Kirsti Bakke var sentral i etableringen av ressursteamet i kommunen. Hun ble pensjonist for ett år siden, men er nå dypt bekymret. Hun mener det er helt avgjørende at gravide rusmisbrukere har et sentralisert tilbud i kommunen.

Jordmor: Kirsti Bakke var med på å bygge opp ressursteamet for gravide rusmisbrukere for snart 30 år siden. - Det har vært så meningsfullt. Det er så fantastisk å se når det går bra, sier Bakke som nå er dypt bekymret for at kommunen vil legge ned tilbudet.

- Dette tilbudet er så viktig, derfor er det forferdelig om det nå blir lagt ned. Gjennom 28 år har dette teamet fått en spisskompetanse som nå vil bli radert ut hvis tilbudet blir spredd på bydelen, sier Bakke.

Hun sier at gravide rusmisbrukere er en svært sårbar gruppe som krever tett oppfølging, både før og etter fødsel.

- Det er krevende arbeid. Dette er kvinner som kan ha vært utsatt for vold og overgrep, de kan ha hatt en traumatisk oppvekst og de kan ha psykiske problemer i tillegg til rusproblemer. Ofte har også mannen rusproblemer, og trenger hjelp, sier Bakke som mener dette krever at de ansatte er genuint interessert og engasjert. Og modig:

- En må ha blikk for å se når kvinnen har ruset seg. Da må en tørre å si fra og konfrontere kvinnen. Det krever at en har opparbeidet seg en tillit.

Vil bli mindre sårbart

Kommunaldirektør Camilla Trud Nereid sier barnets beste er hovedfokuset når kommunen nå omorganiserer tilbudet. Hun sier at ressursteamet har vært for sårbart, og at det ikke er robust når hele tjenestens forsvarlighet, ifølge fylkesmannen, står og faller på 50 prosent jordmorressurs ved en enhet. Hun mener tilbudet blir bedre og mindre sårbart når det blir etablert i bydelene.

Nereid avviser at de svakeste blir ofret på en personalsak som kommunen ikke klarer å løse.

- Det er er en altfor enkel og misvisende måte å beskrive dette på. En av grunnene til at dette ikke fungerer, er jo nettopp måten tilbudet er organisert på. Av og til kan en få inntrykk av at vi nå raserer et helt fantatisk tilbud. Hvis en sitter med den forestillingen, har en ikke har et bredt nok informasjonsgrunnlag, sier Nereid.

- Hvorfor har ikke fødeavdelingen blitt tatt med på råd?

- Dette handler om styring, ledelse og organisering, og det er det kommunens anvar. St. Olav er en viktig samarbeidspartner, og de er trukket aktivt med i kvalitetssikringen av tjenesten når det gjelder fagkompetanse, men det er kommunen som må foreslå løsninger, sier Nereid.