Ifølge VG har sentralstyret gitt Støre en frist til å avklare varslingssakene og om Giske kan få tilbake vervet som nestleder innen førstkommende mandag. Da er det etter planen et ordinært møte i sentralstyret.

I henhold til sentralstyrets vedtak tirsdag er det gitt full støtte til partisekretær og partileders håndtering. Videre prosess vil være opp til deres vurdering, får NTB opplyst av partikontoret.

NRK: Flere Ap-topper omtalt i ny bekymringsmelding

Rask konklusjon

– Arbeiderpartiet skal være en pådriver for likestilling og respektfull omgang mellom kvinner og menn på alle nivåer i partiets organisasjon. Det skal være trygt å varsle om seksuell trakassering eller annen utilbørlig opptreden i Arbeiderpartiet. Sentralstyret har fått forsikringer om at man legger opp til en håndtering av saken som skal ivareta varslerne på en best mulig måte, heter det i vedtaket.

Les også: «Jeg hadde håpet vi kunne sette punktum i dag»

- Teoretisk mulighet

Mot slutten av pressekonferansen tirsdag fikk partileder Gahr Støre spørsmål om han holdt det åpent om Trond Giske faktisk kan komme tilbake som nestleder.

–Han er fritatt fra sine verv som nestleder på ubestemt tid. Det betyr at teoretisk kan det ikke utelukkes. Men det er nå på ubestemt tid. Jeg håper å kunne konkludere sakene og helheten raskt. Og da skal du få et endelig svar.

LES OGSÅ: Flere kvinnepolitiske ledere i Ap mener at Giske må gå

Tre scenarioer

Tirsdag skisserte Adresseavisens kilder tre scenarioer på hvordan dramaet rundt Giske vil ende.

Alle scenarioene forutsetter at det blir en reell prosess i forkant. For Giske-leiren betyr det at også Giskes versjon blir hensyntatt, før konklusjonen dras.

Alternativ 1: Varslene bekreftes å være svært alvorlige. Da må Giske gå av som nestleder. Når man ikke har tillit til Giske som nestleder, vil man neppe heller ha det som finanspolitisk talsperson. Giske vil da også være ferdig som innflytelsesrik politiker, og trolig i viktige verv i framtida.

Alternativ 2: Varslene som er kommet vil ende ut med en kritikk som er så sterk at Giske må gå som nestleder. Sakene er likevel ikke så alvorlige at han er ferdig som sådan. Han vil fortsatt kunne ha en rolle i stortingsgruppa, han vil kunne bli aktuell som statsråd i en ny regjering. Men det vil ta tid og han må bevise at han er tilliten verdig.

Alternativ 3: Varslene som er kommet inn er ikke mer enn det Giske allerede har beklaget og lagt seg flat for. De andre varslene er dokumenterbart til dels feil. Giske fortsetter som nestleder.

- Tror på varslerne

- Forsøkene på å presse Trond ut før det er kjørt ordentlig prosess er åpenbare. En god prosess styrt av partikontoret er Tronds forsikring i denne saken, sa en kilde tirsdag.

I motsetning til varslerne, har Giske tillit til at partisekretær Kjersti Stenseng kjører en god og redelig prosess.

– Vi går gjennom alle varslene og går inn for å oppklare dem. Vi tror på varslerne og vi tror på varslene som kommer, og vi har et ansvar for at den det varsles mot, får lov å gi sin versjon av hva som har skjedd, sa Støre tirsdag.

- Jeg er den overordnede

Trond Giske Foto: Scanpix

Etter at denne prosessen er ferdig, vil man lande på en konklusjon. Det er Giske som har bevisbyrden i en slik sak, understreket Støre. Hvem man tror på, vil kunne avgjøres av en sannsynlighetsovervekt på 50,1 prosent, påpekte han.

Støre gjorde det klart at en påstand ikke skal kunne «nulles ut» av en motpåstand. Den endelige konklusjonen trekkes av ham som partileder.

– Det er det jeg som skal avgjøre. Jeg er den overordnede i denne situasjonen, sa Støre.

Advokat-råd

Ap-ledelsen får juridiske råd fra Advokatfirmaet Thommessen og partner Stein Kimsås-Otterbech i forbindelse med varslingssakene.

– Jeg kan bekrefte at Thommessen bistår Arbeiderpartiet, men for øvrig har jeg ingen kommentarer, sier Kimsås-Otterbech til NTB.

Trond Giskes rådgiver Bård Flaarønning skriver i en sms til Adresseavisen onsdag ettermiddag at Trond Giske fortsatt er sykmeldt, og ikke tilgjengelig for kommentar.