Spensten i morgentrøtte kropper er kronet av store glis og forsikringer om at mesteparten av friminuttene vil tilbringes akkurat her.

- Jeg er så spent at jeg er helt stum, sier Frede Brattland Lundevall og ser med store øyne på prosjektleder i kommunen, Morten Marøy.

Han har akkurat forklart dem at kommunen skal få overta bygget 8. mars. Etter det skal skolen klargjøres med alle møbler og alt utstyr før 20. august, som er første skoledag. Da flytter 550 elever ved nye Lade skole inn. Totalt er det tatt høyde for 740 elever fra bydelen som vokser hurtig.

På vei: Morten Marøy, kommunens prosjektleder tair med seg elevene inn i skolebygget. Han går sammen med Frede Brattland Lundevall (10). Bak dem kommer Julie Sofie Sakshaug (9), Pia Melisa Rønning (14) og Ragnhild Kubban Larsen (14). Helt bakerst går Tore Hindsverk, prosjektsjefen fra totalentreprenøren i Betonmast .

Sniktitt på nyskolen

Skolen har fått en idrettshall med håndballflate som kan gjøres om til tre gymsaler. Skolegården strekker seg opp og utover taket på hallen. De får en park og tre løkker for ballspill og lek. Denne morgenen er det fortsatt mørkt ute, snøen dekker uteområdet og kamuflerer materialer og lekeapparater. Det er lys i noen vinduer. Skallet er ferdig, men skolebygget er ennå innesperret av byggegjerder.

Før det ringer inn for alle Lade-barna skal fem elever skal få en sniktitt på bygget de snart kan kalle skolen sin. Ingen av medelevene har vært inne før, men lærerne fikk en liten kikk 24. oktober. Det var sist rektor, Bente Moholt, var inne i bygget.

Både prosjektleder i kommunen, rektor og totalentreprenøren, Betonmast, svarer på spørsmål om alt fra idrettshall og fotballbaner til kantine og festsal.

Kroppsøving: - Her blir det artig å ha gym, sier elevene. Julie Sofie Sakshaug (9), Ragnhild Kubban Larsen (14) og Pia Melisa Rønning (14) ser inn i den nesten ferdigstilte idrettshallen.

Treskoler i trebyen

- Ah, her lukter det godt! Nesten hytte, sier elevene og gjør store øyne når de kommer inn.

Ny-skolelukten er tre og trespon. Skolen er den tredje moderne skolen kommunen bygger i tre. Eggen Arkitekter har tegnet dem alle. Nardo skole var ferdigstilt i 2008. Åsveien etter samme prinsipper i 2015. Og i år skal Lade stå ferdig. Trondheim kommune har jobbet systematisk med bruk av massivtre i konstruksjon og kledning med klimagassreduksjon.

Gamle Lade skole ble bygget i 1954. De siste årene har skolen bestått av paviljonger og eldre hus - med både muggsopp, hull i tak og vegger og kraftig nedslitte lokaler. I 2012 vedtok bystyret at den nye skolen skulle bygges og kort tid etter havnet de på rødlista over skoler som hadde store investeringsbehov. i 2016 kom vedtaket om å investere.

- Jeg har vært rektor her i ti år og har fått oppleve gammel skole, midlertidig skole og snart, endelig, en helt ny skole, sier Bente Moholt.

Hun gleder seg til å ta med lærere og elever tilbake fra den midlertidige tilværelsen de har vært i på gamle Ringve videregående skole siden etter vinterferien i 2016.

De viktige avklaringene

- Yesss, utbryter Pia Melisa Rønning (14) og Ragnhild Kubban Larsen (14) når de ser høyttalerne på veggen utenfor, hvor det går an å spille musikk i skolegården.

I garderobene kommer spørsmålet om skap opp. De eldste vil gjerne ha lås og svermer smilende rundt i tomrommet mens de ser for seg hvordan det vil bli. I kantina slår næringsvettet inn.

- Er den for alle, spør Julie Sofie Sakshaug (9). Hun er sulten allerede, og gutta lurer på prisene.

Beundrende: - Se så fantastisk godt det er med høye himlinger, sier rektor Bente Moholt fra sitt kontor i første etasje.

Rektor bekrefter at alle skal få bruke kantina og lover å komme tilbake til spørsmålene om pris, og om lås, og svar på alle detaljene elevene spør etter.

- Det er definitivt andre spørsmål enn vi er vant til å få, sier en overrasket Tom Utvik i Betonmast. Den daglige lederen mumler noe om at det er spørsmål om fremdrift de oftest må svare for.

Helt opp i himlingen

I øverste etasje er det ungdomstrinnet som skal være. De har kanskje den beste utsikten, utover fjorden og Fosen gjennom store vinduer som slipper lyset inn. Det er utgang til skolegården på taket av idrettshallen. Derfra kan de gå rett ut i akebakken og skli ned til skolegården. Det har landskapsarkitektene i Løvetanna landskap sørget for.

- Ganske kult, sier Pia Melisa og Ragnhild og peker både mot tårnet på Lade kirke og Tyholttårnet som stikker opp over Kuhaugen.

Hel ved: Julie Sofie Sakshaug (9) på vei oppover Nord-Europas største vindeltrapp i tre.

Nord-Europas største vindeltrapp i tre knytter de tre etasjene sammen. Den ligger i hjertet av bygget, som et kunstverk i seg selv.

I tillegg til kommer det en utendørs skulptur fra Oddvar I. N. Darren. Karin Augusta Nogva skal lage veggpryden «Ringvebøka» i kantina og «Balansekunstner» i vestibylen. I fellesarealene kommer verk fra Arild Juul og Anette Lund. Chris Wood har ansvaret for glasskunst i overlys og glassfasade. I tillegg vil bydelens egen Ståle Gerhardsen bidra med skulpturer og figurer.