Øivind Wilhelmsen (32) er nanoforsker på et spennende fagfelt. Terje Lohndal (32) er blant verdens beste i setningsbygging.

For andre gang deler Forskningsrådet ut egne priser til forskere under 38 år som har utmerket seg. Kravet er høy kvalitet, selvstendighet og faglig nyskaping. To av de tre prisene havner i Trondheim. Øivind Wilhelmsen jobber både ved Sintef og NTNU, og får prisen innen naturvitenskap og teknologi. Språkforskeren Terje Lohndal ved NTNU får humaniora og samfunnsvitenskapsprisen.

Ekspert på små ting

Wilhelmsen har utmerket seg innen termodynamikk. Den unge forskeren er særlig opptatt av overflaten til objekter på nanoskopisk nivå.

- For oss virker det som en kopp med kaffe har en brå overgang mellom luft og kaffe. Zoomer du inn til nanonivå, vil du se en veldig smal region på kanskje 1-2 nanometer, med egenskaper som er forskjellige fra både luften og kaffen.

Wilhelmsen har stor tro på hva nanoteknologi kan utrette, enten det er en heis til verdensrommet eller nanoroboter i kroppen som oppsøker kreftcellene og gir cellegift bare til dem. Juryen mener hans forskning og ideer har bidratt til ny forståelse av boble- og dråpedannelse på nanoskala. Forskningen har store muligheter for anvendelse innen materialteknologi og biologiske systemer. Han har allerede mottatt flere forskningspriser, ledet flere større forskningsprosjekter og har bygd opp en egen forskergruppe på NTNU.

Glad trønder

- Fantastisk. Denne prisen henger høyt, sier Wilhelmsen, som har vokst opp i Trondheim og i Oppdal. Han er for tiden på forskningsopphold ved Imperial College i London sammen med samboer Liv-Turid og barna Eline (3 1/2) og Sondre (8 mnd). Prisen betyr ikke at familien kan kjøpe Jaguar eller dra på langtidsferie. Pengene må brukes på forskning.

- Jeg har masse ideer, sier Wilhelmsen, som elsker grunnforskning.

På Sintef er han mest engasjert i arbeidet for å lage mer energieffektive metoder for å fremstille og distribuere hydrogen slik at den rene gassen kan erstatte bensin og diesel som energibærer i fremtiden. Når den travle mannen skal koble av og samle overskudd til å leke med ungene og forske, snører han på seg joggeskoene. I vinter går turene langs sølete stier gjennom Putney Heath-skogen til Wimbledon, og hjem igjen.

Lynkarriere

Terje Lohndal ble professor i engelsk lingvistikk bare 28 år gammel og regnes som en av verdens fremste innen teoretisk setningsbygging. Juryen uttaler at Lohndals arbeid har hatt vidtrekkende følger for vårt syn på språklig struktur.

Professoren har flyttet grenser og presentert nye perspektiver på teoretiske lingvistiske spørsmål. Han er svært produktiv og har 25 publiserte artikler og 17 bokkapitler i prestisjetunge vitenskapelige tidsskrift og bøker.

- Veldig hyggelig, og svært overraskende. Flott med en sånn påskjønnelse. Dette gir muligheter til å gjøre mye spennende, sier Terje Lohndal.

Mister hunkjønn

En av fenomenene han har lyst til å skjønne mer av er hvorfor grammatisk kjønn forsvinner, slik hunkjønn er i ferd med i mange norske dialekter. Forskning er både jobb og hobby for Lohndal, og den beste rekreasjonen foregår med ei motorsag eller ei øks i hendene. Han bor på Lade med samboer og trives ved NTNU.

- Jeg trives kjempegodt. NTNU legger godt til rette også for fag som ligger utenfor hovedprofilen. Jeg har en bistilling ved Universitetet i Tromsø, og sammen med miljøet der har vi en stor forskningsgruppe. Håpet er vi etter hvert kan få status som Senter for fremragende forskning, sier Lohndal. Han innrømmer at det er vanskelig å si nei så ofte som han bør for å få nok tid til forskning.

Terje Lohndal er en ung mann i eliten av språkforskere. Foto: Kristoffer Furberg/Universitetsavisa
Øivind Wilhelmsen er bare 32 år og ser frem til mye spennende forskning innen nanoteknologi. Foto: Per Henning/NTNU
Wilhelmsen er glad i den grunnleggende forskningen.
Terje Lohndal mottok Nils Klim-prisen i 2014. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Scanpix
Terje Lohndal var Norges yngste professor, nå er han blitt 32 og har utrettet imponerende mye. På bildet i samtale med daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Gorm Gaare/Scanpix