- Det er et par år siden hærverket ble gjort. Vi tok bilder som bevis og politianmeldte saken, men den ble henlagt, sier Odd Arne Nilsen, driftsleder for idrett, park og skog i Trondheim bydrift.

De to trærne som må felles står der Jørgen B. Lysholms vei krysser Fagerheim allé. De er en del av den vernede askealleen inn til Fagerheim gård, og er trolig rundt 150 år gamle.

Etter at trærne ikke kom seg sommeren 2017 bestemte Trondheim bydrift at de må felles.

- Vi ventet til sommeren og håpet at de ville sprette da, men det skjedde dessverre ikke. De ble rett og slett forgiftet og døde. Akkurat nå prioriterer vi å kjøre opp skiløyper samt lage skøytebaner, men jeg regner med vi får tatt ned trærne rundt påsketider, sier Nilsen.

Bekymret for skolebarna

- Trondheim kommune anmeldte i august 2016 skadeverk på fire trær: Tre i krysset ved Jørgen B. Lysholms vei og ett utenfor Fagerheim allé 45. Saken ble henlagt samme måned på grunn av manglende opplysninger om gjerningsperson, sier politiinspektør Per Morten Brobakke ved Sentrum politistasjon.

To av trærne kom seg etter hærverket. De vil ifølge Odd Arne Nilsen kunne stå i mange år ennå.

- Dette er uansett miljøkriminalitet, og vi er opptatt av at så grove hendelser blir anmeldt.

Lars Iversen har trærne rett ved husveggen. Siden han flyttet til Jørgen B. Lysholms vei i 2016 har han kjørt bort lass på lass med greiner fra trærne.

I vinter merket beboerne i området mer og mer til de døde trærne. Spesielt ille var det da stormen Cora herjet i januar.

- Siden vi flyttet hit sommeren 2016 har det hele tiden falt ned små og litt større greiner, og vi har måttet kjøre bort lag på lag. Da det blåste skikkelig i januar falt det store greiner ned, sier Lars Iversen, som har trærne rett ved husveggen.

Han forklarer at det går mange skolebarn forbi trærne hver dag, i tillegg til alle dem som skal til bussholdeplassen i Olav Engelbrektssons allé.

- Veldig trist

- Vi greier ikke å vurdere hvor lang tid det tar før treet velter eller faller sammen, og jeg sover godt om natta, altså. Men vi er bekymret for dem som går forbi og for at treet etter hvert kan velte mot huset.

Det er mange som ferdes forbi trærne. Beboer Lars Iversen frykter at noen kan bli truffet av greiner fra de døde trærne.

Odd Arne Nilsen i Trondheim Bydrift sier at det ikke er noen umiddelbar fare for det.

- Alle trær slipper greiner, spesielt når det er mye vind. Det er klart at om døde trær blir stående lenge, blir det farlig etter hvert, men vi anser ikke situasjonen som farlig nå.

Odd Arne Nilsen i Trondheim bydrift sier at forgiftningen av trærne ble anmeld i 2016.

Lars Iversen har tiltro til at bydrift gjør det som gjøres må. Samtidig understreker han at det er et tap for området at  trærne må felles.

- Denne alleen er kjempefin, og det er veldig trist at noen har fått det for seg å skade trærne. Jeg opplevde noe lignende da jeg bodde i Stockholm også. Det viser vel konflikten mellom by og land, når folk heller vil ha utsikt og sol.

De gamle asketrærne utgjør Fagerheim allé og står også i Jørgen B. Lysholms vei.

Kulturhistorisk tap

Byantikvar Mette Bye sier at trærne som nå går tapt ble plantet på 1800-tallet.

- Alleen med asketrær i Jørgen B. Lysholms vei er den gamle alleen til Fagerheim gård, som brant i 1977. Trærne ble sannsynligvis plantet etter et eierskifte på gården i 1871, da det ble bygd nye bygninger på gården, sier Bye.

I tillegg til det miljømessige aspektet ved at de gamle trærne må felles, mener hun det at trærne nå må bort er et kulturhistorisk tap.

Byantikvar Mette Bye sier at alleer som den på Lade blir viktigere og viktigere.

- Det er gjerne landskapsspor som alleer vi står igjen med når byer fortettes. Plantede trær inngår gjerne i en sammenheng, og de er en veldig viktig kvalitet for byen.

Bye sier at alleer som den på Lade bare blir viktigere og viktigere for å forstå det historiske bylandskapet.

- Trondheim var i mange hundre år en konsentrert bykjerne med jordbrukslandskap, gårder og lystgårder rundt. Noen gårder har fortsatt landbruksjord rundt seg, men veldig mye er blitt nedbygd. Da står alleen igjen som bevis på at dette en gang var et åpent kulturlandskap.

Kan bli plantet nytt

Odd Arne Nilsen sier at det kan bli aktuelt med nyplanting i det som nå blir et hull i alleen. Den vurderingen vil byantikvaren være med på.

- Når vi har tatt dem ned og beskåret de andre trærne får vi ta stilling til det, sier Nilsen.

Han sier at forgiftningen av trærne på Lade er unntaket heller enn regelen.

- Jeg har jobbet med dette i 30 år, og slike forhold forekommer veldig sjelden.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Trærne ved Lars Iversens hus kan bli felt rundt påske. I ettertid kan det bli aktuelt å plante nye trær på adressen.