Adresseavisen har gjennom en rekke artikler omtalt hvordan flere nordmenn i 2015 fikk datautstyret sitt hacket av FBI mens de befant seg i hjemmene sine i Norge. Mennene hadde oppsøkt et overgrepsbildenettsted kalt Playpen på det mørke nettet.

Det skjulte nettstedet Playpen ble av FBI omtalt som et av de mørkeste stedene på jorda. Slik så innloggingssiden ut.

Opplysningene FBI hacket ut av pc-ene deres, ble overlevert til Kripos som identifiserte mennene. Mange ble deretter straffeforfulgt – uten at domstolen og deres forsvarere ble fortalt om utgangspunktet for sakene: Hackingen. Slik dataavlesning var i tillegg ulovlig her i landet da det skjedde i 2015.

Utsatte sak

Etter at Adresseavisen omtalte FBI-hackingen i 2017, konstaterte førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes at politiet i kommende saker burde informere domstolene om FBI-bevisene.

- Når vi nå har fått kjennskap til oppstarten av denne saken, med overføring av opplysninger fra USA, så synes jeg det er naturlig at man prosederer rundt bevisgrunnlaget og bruken av bevisene, sa han.

FBI-hackingen ble derfor tema i Fosen tingrett tirsdag denne uken, hvor en mann i 60-årene møtte som siktet. Saken var opprinnelig berammet i november i fjor, men ble utsatt etter en begjæring fra siktede, mens Høyesterett vurderte FBI-bevisene i en lignende sak fra Eidsivating lagmannsrett. Landets høyeste domstol ville ikke avvise saken på grunn av FBI-hackingen - dermed kunne også straffesaken på Fosen starte.

KOMMENTAR: Hvor er lovens voktere?

På soverommet

Politiets sak mot den siktede Fosen-mannen i 60-årene, begynte med at han ble identifisert gjennom FBIs datahacking. Etter at Kripos varslet politiet i Trøndelag, ble det ransaket hos mannen i mars 2016. Politiet avdekket da 234 bildeutskrifter med overgrepsbilder av barn i en låst safe på soverommet i boligen hans.

Politiet fant imidlertid ikke ut hvem som hadde vært inne på Playpen-siden - som var utgangspunktet for ransakingen.

Advokat Jon Reidar Aae var forsvareren til den siktede fosningen under tilståelsessaken denne uken.

- Bildene som siktede hadde, var printede bilder fra en pc som ikke finnes lenger. På pc-en som mannen hadde da politiet gjennomførte ransakingen, ble det ikke funnet noe, sier mannens forsvarer Jon Reidar Aae.

- Hatt det hengende over meg

Fosningen ble derfor kun siktet for å ha oppbevart papirkopiene i safen - noe han erkjente straffskyld for i retten.

- Jeg tok utskrifter i tidsrommet høsten 2009 til høsten 2011. De har ligget låst i skap og safe siden. Bare jeg har hatt tilgang til dem. Jeg har ikke gjort lignende før eller senere, eller søkt etter lignende materiale. Jeg har ikke vist bildene til noen. Jeg kjenner ingen som ville være interessert, sa siktede i retten, ifølge Fosna-Folket.

- Det har nesten ikke gått en eneste dag siden beslaget uten at jeg har tenkt på dette. Det har jeg hatt hengende over meg i to år, fortsatte mannen.

FBI nevnes ikke

Advokat Aae var ikke kjent med at FBI-hackingen var bakgrunnen for ransakingen av klienten - før Adresseavisen omtalte dette i oktober i fjor. Han reagerte slik på informasjonen den gang:

- Dette var en enkel sak som gjaldt oppbevaring av bilder, men så kommer denne informasjonen fra Adresseavisen om hvordan politiet har funnet frem til klienten. Det kan være aktuelt at bevisavskjæring blir et tema her, sa forsvareren.

Etter at Høyesterett kom frem til at FBI-bevisene kunne brukes i norsk rett, ble likevel ikke bevisavskjæring noe tema i tilståelsessaken. FBI-hackingen er heller ikke nevnt i dommen.

- Bekymringsfullt

Overgrepsbildene mannen hadde i safen viser «grove overgrep mot små barn». Noe av bildematerialet gjelder barn ned i førskolealder, ifølge dommen.

Etter rettens mening fremsto siktede som bagatelliserende i retten - noe som i dommen omtales som bekymringsfullt.

Mannen i 60-årene dømmes til fengsel i 90 dager. 60 av disse gjøres betinget med en prøvetid på to år. Mannen ble også i 2010 dømt til fengsel i sju måneder for oppbevaring av overgrepsbilder.

Advokat Rolf Christensen forsvarer en annen mann som er siktet i en overgrepsbildesak etter FBIs hacking.

19. oktober i fjor skulle nok en sak i kjølvannet av FBI-hackingen opp i retten - denne gang i Inntrøndelag tingrett. En mann i 20-årene, som hadde besøkt Playpen, er siktet for oppbevaring av overgrepsbilder. Denne saken ble imidlertid trukket fordi retten fant at den ikke egnet seg som tilståelsessak. Saken er fortsatt ikke berammet, men etter den nevnte høyesterettsavgjørelsen, ligger det nå an til tilståelsessak, opplyser siktedes forsvarer, Rolf Christensen.