I februar skrev Aftenposten om såkalte «love scams», svindler der norske kvinner og menn blir lurt for store pengebeløp av folk de møter på nettet og har fått sterke følelser for.

Hvert år robbes minst 150 nordmenn for rundt 200 millioner kroner av kjærlighetssvindlere på nettet.

Hjemme i stuen sin satt «Wenche» og leste artikkelen, skriver Aftenposten.

– Det var veldig sterkt å lese. For den artikkelen handlet jo om meg.

Wenche slår hendene for ansiktet. Noe hun gjør flere ganger i løpet av intervjuet. Hun kan nesten ikke tro hva hun har vært utsatt for. Smerten er stor. Og skammen. Nesten ikke til å holde ut.Må være anonym

Aller helst ville hun stått frem med sitt riktige navn og vist ansiktet sitt åpent i avisen. Men av hensyn til barna sine kan hun ikke det.

Wenche mener det er viktig å få fortalt historien. At den kan fungere som en advarsel til andre.

Derfor sitter vi her. I rekkehuset hennes. Et hyggelig hjem med «ordning och reda» som de ville sagt på svensk. I stuen er det en lun atmosfære som står i sterk kontrast til hvordan Wenche selv har det akkurat nå.

Følelsene er så kaotiske at hun har vanskelig for å konsentrere seg.

Alle kan la seg lure

Mange tror at det bare er ressurssvake folk som lar seg lure av sjarlataner på nettet. Den myten avliver både Økokrim og andre som jobber for å forebygge love scams. De har erfart at alle kan være et potensielt offer for kjærlighetssvindel, og at det ofte er høyt utdannende menn og kvinner som lever velordnede liv som rammes.

Selv er Wenche høyskoleutdannet og jobber innen helsevesenet. Etter et langt, turbulent ekteskap har hun nå vært skilt en del år.

Fant drømmemannen

Wenche var lei av å være alene, lengtet etter normalitet og en hyggelig mann.

I mai traff hun ham på Tinder.

– Det ble fort en ganske personlig tone mellom oss, sier hun.

– Han var interessert i livet mitt. Vi hadde de samme verdiene. Jeg likte ham.

De gikk over til å snakke på telefon. Snakket til alle døgnets tider. Første gang Edward, som han angivelig het, spurte om å få låne penger, var i august. Wenche fikk sendt ham 6000 euro. Etter to uker fikk hun dem tilbake.

– Da var skepsisen min brutt, sier hun.

En sjarmoffensiv

En dag fikk hun en stor blomsterbukett på døren. Pluss et lite nydelig kort med en kjærlig hilsen Edward. Wenche likte ham bedre og bedre.

Men hvem var Edward? Etter hva han fortalte, en mann i 50-årene. Amerikansk ingeniør, som skulle bosette seg i Oslo fordi han ønsket seg et roligere liv.

Nå var han i Iran der han holdt på med et rørledningsprosjekt som involverte en masse dyrt materiell.

Så oppsto det en situasjon der han manglet penger til å betale en del av det bestilte materiellet. Om Wenche kunne hjelpe?

– Han sendte meg bilder av hvilke ting han hadde bestilt, og ga meg navnet på firmaet det var bestilt fra. Til og med en kopi av bestillingen fikk jeg. Da jeg gikk inn og sjekket, stemte alt han hadde sagt. For at ikke prosjektet skulle stoppe opp, sendte jeg penger. Deretter enda flere penger fordi det plutselig ble problemer med tollen. Jeg var redd for ikke å få tilbake det første beløpet på rundt 7500 euro dersom ikke tollen ble betalt. Jeg følte meg presset opp i et hjørne.

Skjulte forholdet for alle

De holdt kontakten og delte alle typer hverdagshendelser via Whatsapp og på telefon. Wenche opplevde forholdet som nært og svært godt. Men hun fortalte ikke om det til noen. Ikke engang til sin aller beste venninne som hun pleier å dele alt med. Og hvorfor?

– Det er spørsmålet, sier Wenche.

I ettertid mener hun det er et godt kontrollspørsmål å stille seg dersom man aner at det er ugler i mosen. Tør du ikke fortelle om forholdet til dem du er fortrolig med, er det fordi du mistenker at noe er galt. Men man vil jo ikke at det skal være det, og skyver vekk den ekle magefølelsen.

Full krise da han havnet i fengsel

En morgen fikk Wenche en telefon fra en advokat. Edward var arrestert! Han hadde vært i ferd med å reise ut av Iran for å besøke henne, men fikk ikke forlate landet på grunn av noen uoppgjorte regninger. Neste dag fikk Wenche enda en telefon. Den var fra datteren hans som bodde i London. «Pappa er arrestert. Det er full krise. Jeg har ikke penger til å betale skolen engang», klaget hun.

– Jeg ble bombardert med meldinger fra advokaten, datteren og Edward selv. Det var bare å betale ham ut av arresten, sukker Wenche.

Som en flue fanget i spindelvev

– Alt som hendte, var så troverdig. Han hadde fått meg til å ha full tillit til ham, men rett før jul, da jeg måtte «låne» ham 1000 euro – hele julebudsjettet mitt, og min egen økonomi var bunnskrapt, begynte jeg å føle meg som en flue fanget i et spindelvev. Jo mer du spreller, dess fastere sitter du.

En dag regnet hun sammen beløpene som hadde gått ut av kontoen. 650.000 kroner var sluttsummen. Da kom angsten.

– Jeg hadde brukt et banklån jeg fikk for å pusse opp badet. Jeg hadde brukt alt jeg hadde av penger jeg hadde spart gjennom mange år.

I begynnelsen av februar sprakk ballongen. Da forsvant Edward fra Whatsapp, og uansett hva hun gjorde, fikk hun ikke tak i ham.

– Det er først nå jeg kan snakke om det uten å strigråte.

Til Nigeria

Wenche har vært hos politiet og anmeldt forholdet. Der var «hennes» Edward et kjent navn. Nå er saken oversendt Økokrim, som har gitt Wenche beskjed om at pengene hun har «lånt» ut, har havnet hos et nettverk av svindlere som sitter i Nigeria, og at hun må regne med at pengene er tapt for alltid.

– Vi kan klare å stoppe pengene dersom vi får beskjed samme dag, men ofte er pengene sendt videre, og da er de borte for godt, sa Trude Stanghelle, førstestatsadvokat i Økokrim, til Aftenposten da vi skrev om denne typen svindler i februar.

Økokrim får mange henvendelser fra folk som mistenker at de selv eller noen i familien kan være utsatt for dette. Love scams er utbredt over hele verden, og Økokrim arbeider aktivt med forebygging og samarbeider internasjonalt med blant annet Interpol og Europol.

Fare på ferde

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal komme meg videre, sier Wenche.

– Men hver gang jeg forteller om dette, føler jeg kantene blir mindre skarpe. Det viktige nå er å rope «pass deg!» til alle som tror de har funnet drømmepartneren på nettet. Svindlerne bruker sofistikerte metoder for å få taket på deg. Vær skeptisk til å gi lån – uansett hvor sterke følelsene er. Ellers er det stor fare for å bli ribbet til skinnet.