Gjennom helgen har Venstre landsmøte på Gardermoen debattert alt fra narkosalg i butikk, via eggdonasjon til enslige til plast i havet.

1. Nei til salg av narkotika over disk

Det ble nederlag for to forslag som ville trekke ruspolitikken i en ytterligere liberal retning i Venstres politikk. Men det ble jevnt.

Først sa landsmøtet nei til å «klassifisere rusmidler etter skadepotensial og regulere tilgangen på dem deretter». Forslaget ble strøket med 106 mot 98 stemmer.

Deretter sa landsmøtet også nei til å «vurdere egne utsalgssteder for rusmidler med lavt skadepotensial».

Åm uenig, men tilfreds

Dermed fikk blant annet ikke Unge Venstre og Trøndelags Trond Åm viljen sin.

- Jeg synes ikke dette er enkelt. Det er fordeler og ulemper med begge. Det viktige er at både forbudslinja og legaliseringslinja er motivert av at det totale forbruket skal begrenses, og at skadeomfanget skal ned. Dersom en regulert omsetning kan bidra til det, mener jeg at det bør vurderes. Derfor stemte jeg for. Men jeg er tilfreds med vedtaket som ble fattet. Det viktige nå er å avkriminalisere bruk, og å innføre en rusreform som det er politisk flertall for, sier Åm.

Fra talerstolen snakket nestleder Terje Breivik mot forslaget.

– Begge forslagene betyr legalisering av narkotika, sa han, og fikk støtte fra blant andre Odd Inge Dørum som manet landsmøte om ikke å gå for fort frem.

2. Opprettholde nasjonale status til Trøndelag Teater

Her vant Trond Åm frem. Landsmøtet vedtok hans forslag – med stort flertall - om at institusjoner som i dag har et nasjonalt mandat, ikke overføres til fylkeskommunene.

- Det betyr at Trøndelag Teater, Trondheim symfoniorkester, Den Nationale Scene i Bergen, Bergen Filharmoniske Orkester og en rekke andre sentrale institusjoner beholder det nasjonale mandatet det har i dag, sier Åm.

3. Ja til eggdonasjon for enslige

- Det er ingen menneskerett å få barn, sa Hans Martin Storø fra Trøndelag.

Men flertallet i hans egen delegasjon, og i salen, støttet han ikke. Dermed sier Venstre ja til eggdonasjon for enslige, og surrogati som vennetjeneste.

Bystyremedlem i Trondheim, Trond Åm har vært med i utvalget, og har tvilt seg frem til ja på begge forslagene.

- Det aller, aller viktigste, er kjærlighet. Den kjenner mange veier, men er til sjuende og sist det virkelig viktige i et barns liv, sier han.

Sentralstyremedlem Anna Dåsnes i Unge Venstre sa det slik:

- Landsmøte, du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill. Og for øvrig skal du få gjøre med livmora di som du vil, sa hun.

Mindretallet argumenterte for at Venstre i fjor vedtok å arbeide for eggdonasjon, kunstig befruktning for enslige og altruistisk surrogati, men at ikke noe av dette er foreløpig lovlig i Norge.

- Vi må stoppe opp. Vi trenger ikke løpe veldig fort. Nå er det strekk i laget, sa Inger Noer i debatten.

Forrige helg - etter en het debatt- sa Høyre ja til eggdonasjon.

4. Nei til narkorazziaer på skolens område

– Det er et inngrep i elevenes personlige integritet. Skolen skal være en trygg læringsarena, sa stortingsrepresentant Abid Raja.

Han var blant dem som argumenterte for at praksisen må opphøre. De som argumenterte mot praksisen, fremholdt at politiet selv må bestemme om det er grunnlag for å gå inn på en skole med narkotikahunder.

Skei Grande: - Det vanskeligste valget jeg har tatt

5. Vurderer forbud av gummigranulat på nye kunstgressbaner

Partiet vedtok en omfattende uttalelse om styrket innsats mot plast i havet. Deriblant å stille umiddelbare krav om å minimere mikroplastutslippet fra alle kunstgressanlegg i Norge, er blant tiltakene Venstre vedtok på sitt landsmøte, samt vurdere et forbud mot bruk av gummigranulat på nye kunstgressbaner.

Trøndelag Venstre vant frem med forslaget om å om å bevilge midler til 100 ungdomsskoleklasser som vil adoptere hver sin strand gjennom Hold Norge rents «Adopter en strand»-aksjon. Midlene skal gå til klassekassen og redusere behovet for salg av ymse forbruksvarer for å skaffe penger til klasseturer og aktiviteter.

- Vi vil involvere flere, og spesielt unge, i krafttaket mot marin forsøpling, sier Tove Eivindsen fra Trøndelag.

Les også: Ber Grande forklare seg om sexsaken - det mener Moe er på trynet

6. Forbud mot GPS-klokker for barn

Unge Venstre fikk landsmøtet med på å forby produkter rettet mot barn som kan brukes til å avlytte samtaler.

– Barn har også rett på et privatliv. Å avlytte barns private samtaler uten samtykke er en grov krenkelse av deres personvern, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til NTB

7. Fjerner leterefusjonsordningen

Nestleder og klimaminister Ola Elvestuens argumenter for å moderere flere vidtrekkende oljeforslag ble nedstemt. Forslaget om å fjerne leterefusjonsordningen, som er en viktig rammebetingelse for norsk oljenæring, fikk flertall

Ordningen innebærer at staten dekker 78 prosent av leteutgiftene for selskaper som ikke er i skatteposisjon.

Samtidig vil Venstre redusere friinntekten og avskrivningssatser, slik at petroleumsskatteregimet ikke gir insentiver til potensielt ulønnsomme investeringer.