Den seks år gamle jenta fikk selv åpne konvolutten som lå i postkassa nylig. Pappaen forteller at han ved første øyekast ikke så hvem som var avsender.

- Konvolutten var anonym, og min datter synes det var stas med eget brev. I konvolutten var det et brev med mye informasjon om Steinerskolen på Rotvoll og ett bilde av barn og dyr. Da ville datteren min begynne på denne skolen fordi hun ville også leke med dyrene, forklarer pappaen til jenta.

Adressert feil: På konvolutten til dette brevet sto navnet på en seks år gammel skolestarter. Faren til barnet reagerer på at det ble adressert direkte til henne. Foto: faksimile av brev fra Steinerskolen på Rotvoll
Legger seg flat: Steinerskolen på Rotvoll forteller at det skjedde en glipp hos trykkeriet, og som førte til at brevet ble adressert til barna, og ikke foreldrene. Foto: faksimile av brev fra Steinerskolen på Rotvoll

- Burde sendt til foreldrene

Familien ønsker ikke å stå frem med navn. Nederst i brevet står det at Steinerskolen på Rotvoll har fått «anledning til å bruke informasjon fra det sentrale folkeregister, herunder navnelister til alle elever som skal begynne i 1. klasse høsten 2018».

- Jeg reagerer på at myndighetene kan gi ut informasjon om hvor seksåringer i Trondheim bor uten samtykke fra foreldre. Kan hvem som helst be om informasjon fra folkeregisteret og få dette utlevert? Det synes jeg er bekymringsfullt. Jeg reagerer også på at Steinerskolen retter reklame mot mitt barn. Det er jo forbudt, sier han.

Faren forteller at Steinerskolen neppe er et aktuelt tilbud fordi familien bor et godt stykke unna.

- Det er ikke aktuelt for oss å kjøre tvers gjennom hele byen for å levere henne til denne skolen. Dersom de ønsket å skrive et brev som reklamerer for deres skoletilbud, så kunne de adressert dette til foreldrene, mener han.

- Da hadde jeg kunne vurdert om dette var noe jeg ønsket å informere min datter om.

Heter du Nina, Camilla, Charlotte, Christian eller Michael? Da har du en bysykkel med navnet ditt på. Sjekk om ditt navn står på listen

- Saksbehandlingsfeil

Harald Hammer, underdirektør i rettsavdelingen i Skattedirektoratet, forteller at de er i ferd med å følge opp denne saken.

- Etter nærmere undersøkelser viser det seg at Steinerskolen på Rotvoll har fått tilgang til opplysninger fra folkeregisteret om barn i skolepliktig alder. Årsaken er en saksbehandlingsfeil, forklarer han.

For å få tilgang til opplysninger om de som er i skolepliktig alder, er det avgjørende om skolene er offentlige eller om de er private som utfører oppgaver på vegne av det offentlige. Steinerskolen på Rotvoll i Trondheim er godkjent etter friskoleloven, men skolen utfører ingen oppgaver på vegne av det offentlige. De skulle aldri hatt disse opplysningene.

- Vi beklager det inntrufne, skriver han i en e-post til Adresseavisen.

Skatteetaten kjenner ikke til noen andre skoler som har fått opplysninger på feil grunnlag.

- Klønete reklame

Direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet tviler på at skolestarterne til høsten leser så godt at de kan få fullt utbytte av det to sider lange brevet.

- Her må det ha skjedd en glipp. Denne reklamen er åpenbart ment til barnas foreldre, og burde aldri vært adressert til seksåringer. Jeg forstår godt at foreldrene reagerer på dette, sier hun.

Lier Haugseth minner om at markedsføringsloven inneholder spesifikke begrensninger for reklame rettet mot barn.

- Dette er nok ikke et direkte lovbrudd, men det er veldig klønete gjennomført. Det er uheldig og jeg skjønner at foreldrene føler at dette er reklame rettet mot barna sine, sier hun.

- Trykkeriet gjorde en feil

Daglig leder Arve Husby ved Steinerskolen i Rotvoll forteller at det har skjedd en feil hos trykkeriet.

- Det ble fjernet informasjon som førte til at det kun var barnets navn som sto igjen på konvolutten. Det var aldri intensjonen at brevet skulle adresseres til skolestarterne, forklarer han.

Trykkeriet har innrømmet feilen og beklaget den.

- Vi fikk tilbakemelding fra en del foreldre som stusset på dette. Det medførte at noen foreldre ble ganske så irritert, og det har de all grunn til, mener Husby.

Han har ingen kjennskap til at Skatteetaten har sendt opplysninger som de ikke skulle hatt.

- Det er ukjent for meg, sier han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.