Sporene ble oppdaget på en snøfonn ikke langt fra Teveltunet, like ved svenskegrensa.

- Sporene var veldig tydelige, og de var helt ferske. Jeg vil tro at bjørnen hadde passert der bare ti-femten minutter før oss, sier Lundemo.

- En skikkelig sværing

Det var onsdag morgen Lundemo som er både skitrener, turguide og fjellentusiast, hadde med seg et konferansefølge på sju personer fra politiet på tur. Målet var å nå Litjkluken (914 moh.) og Steinfjellet (909 moh.) før lunsj.

Måtte sondere: - Vi kikket lenge på sporene, og så sonderte vi terrenget i ulike retninger. Vi måtte jo se om bjørnen var i nærheten, siden sporene var så ferske, sier Hallgeir Martin Lundemo som onsdag gikk seg på bjørnespor i Meråker.

- Vi rakk ikke lunsjen, fordi vi ble heftet av bjørnen. Vi måtte ta noen forholdsregler før vi kunne gå videre. Men dette ble jo en veldig eksklusiv tur, smiler Lundemo.

Han var i samme området også på tirsdag, og drev da med stavtrening i snøen. Derfor trodde han først det var sine egne spor han kom over. Så skjønte han at det hadde vært en større kar på ferde.

- Jeg ringte viltnemnda, og sa at det her var en skikkelig sværing.

- Litt artig og litt skummelt

- Hvordan reagerte turfølget på dette, da?

- Jeg ropte og jublet, dette er bjørn! Men de andre ble litt skremt. Det ble en spesiell stemning. Vi kikket lenge på sporene, og så sonderte vi terrenget i ulike retninger. Vi måtte jo se om bjørnen var i nærheten, siden sporene var så ferske. Når vi gikk videre, så var det med en viss nervøsitet, vi var vel kanskje litt anspent. Dette var både litt artig og litt skummelt, sier han.

- Du hadde kanskje lyst til å følge sporene?

- Hadde jeg vært alene, ville jeg ville gått etter, og så ville jeg vært litt smartere enn bjørnen. Jeg kunne gått en snarvei, og litt høyere opp, slik at jeg hadde sett bedre. Jeg håpet at vi skulle få se bjørnen, men de andre jeg gikk sammen med syntes det var nok å se sporene, sier Lundemo.

Forrige nær-bjørnen-opplevelsen hans er fra 2014, da han i ren galskap sprang Meråker rundt i 70 timer og stemplet inn på 56 fjelltopper.

- Da sprang jeg nesten sammen med en bjørn, forteller han.

LES SAKEN: - Jeg så syner allerede etter 24 timer

Bjørnen hadde trampet rundt på snøfonna.

Bjørnesafari

Sporene viste at bjørnen hadde lusket litt rundt på snøfonna, før den hadde tatt retning mot Teveltunet.

- Den har enten gått langs E14 mot Meråker sentrum, eller den har gått mot Stordalen, antar Lundemo. Han føler seg sikker på at det var en svenskebjørn.

- Vi var bare et par hundre meter fra grensa, så denne bjørnen kom fra Sverige. Jeg vil tippe fra Bruksvallarna. Jeg vil tro vi var de første som oppdaget den i Norge, sier Lundemo.

Han er stadig vekk på fjellturer, og har ofte med seg grupper på guidet topptur. Nå vurderer han å endre tilbudet fra topptur til bjørnesafari.

- Jeg skal ut på ny tur med 19 personer på tirsdag, i samme området. Det blir spennende. Men jeg vet ikke helt hva vi skulle gjort hvis vi møtte på denne bjørnen, så jeg må lese meg litt opp. Sikkerheten er viktig, sier han som vanligvis har med seg border collien Buster Bjørnås på tur. Han er god på å være bjørn.

- Han hadde nok reagert hvis han hadde vært med på denne turen, sier Lundemo.

Ut på tur: Det var i dette området øst for Teveltunet Hallgeir Martin Lundemo kom over bjørnesporene. Lundemo ferdes mye fjellet, og vil gjerne ha bjørn i kommunen, bare den ikke tar for seg av sauer.

Håper er på gjennomreise

I midten av april ble en voksen hannbjørn skutt fra helikopter i Meråker. Denne bjørnen har oppholdt seg i Meråker de siste par årene, og har forsynt seg grovt av sauer. Det var Miljødirektoratet som ga fellingstillatelse til å felle bjørnen.

Rovviltkontakt Einar Kolden er spent på om det nå er kommet en ny skadebjørn til kommunen.

- Vi var oppe og kikket på sporene, og det er ingen tvil om at det var sporene av en bjørn. Nå er vi spent på om den dukker opp i noen saueflokker. Det er mye sau som nå er sluppet ut på beite. Vi har hatt store utfordringer de siste årene, så det hadde vært veldig greit med en litt roligere sommer. Vi får håpe han bare er på gjennomreise, sier Kolden.

Selv om Lundemo antar at det var en sværing, er ikke Kolden så sikker på det.

- Det er vanskelig å si bare på grunnlag av sporene. Små bjørner kan ha store føtter og store bjørner kan ha små føtter, sier Kolden.