- Prosessen og utfallet for Trond hadde blitt det samme, fastslår partileder Joans Gahr Støre.

Etter at sakene mot Arbeiderpartiets tidligere nestleder Trond Giske sprakk i mediene rett før jul, har et eget partioppnevnt utvalg jobbet på spreng med partiets nye retningslinjer mot trakassering og nye prosedyrer for håndtering av sakene om trakassering.

Tirsdag ettermiddag kom de nye reglene:

- Et eget varslingsutvalg og nye regler for suspendering er det genuint nye. Vi slår også fast at den påvarslede skal sikres innsyn og gis rimelig tid til å uttale seg om saken og bevis, såkalt kontradiksjon, sier utvalgets leder Pål Lønseth.

«Døgnet rundt» for statsråder

I de nye retningslinjene slås det fast at partiet skal undersøke varslingssaker mot partiets folke- og tillitsvalgte, men med en «foreldelsesfrist» på fem år.

I tillegg slås det fast at retningslinjene gjelder «i alle situasjoner, til enhver tid, for all virksomhet som kan knyttes til eller forbindes med arbeid eller verv for Arbeiderpartiet».

- For våre mest sentrale folk vil dette praksis gjelde døgnet rundt, påpeker partileder Jonas Gahr Støre.

STÅR PÅ SITT: Partileder Jonas Gahr Støre fastslår at prosessen mot tidligere nestleder Trond Giske var rettferdig og riktig. Han mener de nye reglene ikke hadde endret utfallet for Giske. Partisekretær Kjersti Stenseng mener det nye regelverket mot trakassering blir en styrke for partiet.

Måtte trekke seg

7. januar i år måtte Trond Giske trekke seg som nestleder og gi fra seg plassen i sentralstyre i Ap etter at en rekke kvinner leverte inn varsler mot ham rett før jul og i romjulen.

Flere av varslene handlet om seksuell trakassering. Partileder Jonas Gahr Støre konkluderte med at Giske i flere saker hadde brutt partiets daværende regler mot seksuell trakassering og i to tilfeller upassende oppførsel. Sentralstyret sluttet seg til arbeidet til Støre.

Giske har beklaget sin opptreden i to saker, men også bestridt flere av varslene. Fra begge sider har kritikken mot selve prosessen haglet.

Nå har både Giske og flere av varslerne gitt innspill til utvalgsarbeidet.

- Ingen forskjell

Særlig den da sykemeldte Giskes mulighet til å gi såkalt kontradiksjon i sakene har vært et hett tema i partiet.

Partileder Joans Gahr Støre er krystallklar på at prosessen og utfallet av sakene mot Giske hadde blitt nøyaktig det samme med det nye regelverket for den nå avgåtte nestlederen.

- Utvilsomt, sier Støre.

Støre sier til Adresseavisen at Giske «fikk nødvendig tid på seg» og «faktisk fikk kom med sin kontradiksjon» til varslene han ikke var enig i.

Kunne bli suspendert før

Støre understreket på pressekonferansen tirsdag ettermiddag han står inne for hele håndteringen av varslersakene mot den avgåtte nestlederen.

– Men dette med suspensjon ble ikke vurdert som et virkemiddel. Gitt at det er kommet inn i de oppdaterte retningslinjene, ville det blitt aktualisert tidligere, sa Støre.

Overfor NTB utdyper Støre at Giske trolig kunne blitt suspendert «før jul».

– Nå valgte han jo frivillig å midlertidig fratre fra 1. januar, og i det ligger det en form for suspensjon. Men der er det snakk om noen dager, sier Støre.

Avviser kritikk

Jurist og tidligere statssekretær Pål Lønset har ledet utvalget som har utarbeidet Aps nye retningslinjer for håndtering av trakasseringssaker.

Både Lønset, Støre og partisekretær Kjersti Stenseng avviser kritikken som blant annet er kommet fra Trond Giskes advokater om at de nye retningslinjene legger opp til en domstolslignende prosess med store mangler, fordi samme instans både undersøker og konkluderer.

- Et parti er ikke en domstol, lyder Lønsets forklaring.

Støre sier at han er helt uenig i kritikken. Alternativet er at alle varslere må gå direkte til politiet «eller noen andre som ikke finnes».

- Det er ikke en ønsket situasjon, fastslo han.