NCC Norge AS er også pålagt å betale 125 000 kroner til hver av de to pårørende i oppreisning.

Selskapet er siktet for brudd på to poster i arbeidsmiljøloven.

Det var Trønder-Avisa som først meldte om siktelsen. Ifølge dem er kranføreren frikjent fra ansvar for ulykken.

Området ble ikke ansett som faresone

I den første posten påtalemyndigheten, i form av Trøndelag statsadvokatembeter, mener selskapet har overtrådt, er det knyttet til at arbeidsgiver ikke har ivaretatt hensynet til arbeidstakers helse, miljø og sikkerhet.

I grunnlaget for siktelsen på denne posten, viser de til at de ansvarlige i selskapet hadde foretatt en god del kartlegging og risikovurdering forut for ulykken, knyttet til utførelsen av anleggsarbeidet.

Området der den 62 år gamle mannen omkom, ved kranas føtter og motvektslodd, ble ifølge siktelsen derimot ikke identifisert som en faresone.

Påtalemyndighetene mener at risikoforholdet på området ulykken skjedde, var åpenbart og ansett som livsfarlig for brukere av krana.

Sikret ikke området

I den andre posten mener påtalemyndigheten at selskapet som arbeidsgiver ikke sørget for at bygnings- og utstyrsmessige forhold var fullt forsvarlig, ut fra hensyn til arbeidstakernes helse, miljø og sikkerhet.

Grunnlaget for siktelsen i denne posten er at selskapet ikke sørget for sikring i form at byggegjerde eller lignende, mot at arbeidstakere som ikke hadde noe å gjøre rundt kranføttene og motvektsloddet kunne ta seg inn dit.

Utsatt svarfrist

Egentlig skal forelegget vedtas innen fem dager etter at selskapet mottar den. Politiadvokat Amund Sand opplyser at selskapet ønsket lengre svarfrist, og at de har fått det.

- Det er ferietid og det er naturlig at de ønsker tid til overveielse, sier han og forteller svarfristen er satt til 15. september.

Hvis forelegget ikke blir vedtatt av bedriften, vil saken oversendes til domstolen for pådømmelse og strafferabatten vil bortfalle. I retten vil de legge ned påstand om bot på 1 200 000 kroner.

Sand forteller at saken ble ferdig etterforsket i fjor høst. Likevel tok det over et halvt år før siktelsen kom.

- Etter at saken ble ferdig etterforsket har den blitt liggende i påvente av ledig kapasitet hos påtaleansvaret for saken for å få den avgjort, sier han.