Fylkesmannen vil nå åpne tilsyn mot Trondheim kommune etter at en sterkt utviklingshemmet kvinne ble sterkt forbrent under bading. Hendelsen skjedde ved Nardo bo- og aktivitetstilbud. 29. juli.

- Kommunen har valgt å varsle Fylkesmannen, og har gitt en beskrivelse av det som skjedde. Med tanke på sakens natur er det ikke unaturlig at de er i kontakt med oss. Nå er det viktig at kommunen selv foretar en grundig egenbehandling av denne saken. Vi ønsker å se hvordan kommunen håndterer dette som et avvik, sier Vaage.

Krever svar: Fylkeslege Jan Vaage vil nå vite hva Trondheim kommune foretar seg etter at en kvinne pådro seg andre- og tredjegrads forbrenning under bading i badekar ved en omsorgsinstitusjon.

Vaage ønsker foreløpig ikke å gå noe nærmere inn på hendelsen. Han vil nå be om en grundig redegjørelse fra kommunen, og ønsker også en redegjørelse fra de ansatte som var til stede.

Skulle bade

I et brev til Fylkesmannen redegjør kommunen for det de kaller en «uønsket uheldig hendelse». I brevet beklager både rådmannen, enheten og aktuelle ansatte på det sterkeste det inntrufne.

- Enheten har ikke grunn til mistanke om at hendelsen var noe annet enn et uhell, heter det i brevet.

Kvinnen som ble skadet i hendelsen, har diagnosen psykisk utviklingshemming og epilepsi. Hun er nonverbal og har fullt bistandsbehov på alle områder. Kvinnen bodde i en egen leilighet ved Nardo bo- og aktivitetstilbud, som er en omsorgsbolig med heldøgnsbemanning.

I brevet skriver kommunen at en ansatt tappet vann i badekaret og kjente på temperaturen når hun startet tappingen. Hun hentet deretter beboeren fra stua, hjalp henne til badet og hjalp til med avkledningen. Beboeren fikk hjelp til å gå opp i badekaret, men satte seg ned selv. Den ansatte kjente ikke på vannet verken før eller da kvinnen satte seg i badekaret.

Trodde var epilepsi

Da beboeren begynte å riste i hele kroppen, trodde den ansatte at hun fikk et epilepsianfall. Da hun skulle ta omkring kvinnen, oppdaget hun at vannet var meget varmt. Kvinnen ble da tatt ut av badekaret og lagt på baderomsgulvet med bløte og kalde håndklær over seg. Deretter ble en annen ansatt tilkalt, og det ble ringt etter ambulanse.

- Temperatur og hvor lenge tjenestemottaker har oppholdt seg i karet, er ikke mulig å fastslå. Den ansatte hadde heller ingen klar formening om dette, men anslår under 30 sekunder, heter det i brevet.

I brevet beskriver kommunen at den skadde kvinnen ble behandlet ved St. Olavs hospital i to dager, før hun ble fløyet med luftambulansen til brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus. Situasjonen ved St. Olav ble beskrevet som kritisk, men stabil. Kvinnen pådro seg andre- og tredjegrads forbrenning på 11–15 prosent av kroppen. Ved Haukeland sykehus har kvinnen fått transplantert hud fra andre steder på kroppen.

Tilbake i Trondheim

Enhetsleder ved Nardo bo- og aktivitetstilbud, Frank Hofstad, sier at kvinnen denne uken ble sendt fra Haukeland sykehus til St. Olav. Hun har gjennomgått flere hudtransplantasjoner.

I bedring: Enhetsleder Frank Hofstad ved Nardo bo- og aktivitetstilbud sier at det etter forholdene går bra med kvinnen som ble brannskadet under bading.

- Etter forholdene har det gått veldig bra. Hun har ikke pådratt seg andre skader enn brannskader, sier Hofstad.

Kvinnen har hatt ansatte fra omsorgsboligen hos seg både i Bergen og nå ved St. Olav.

St. Olavs hospital kontaktet rutinemessig politiet etter hendelsen, og ifølge kommunens brev er den ansatte blitt avhørt, og det er foretatt undersøkelser i leiligheten.

- Foreløpige undersøkelser viser at varmtvannsbereder ikke fungerer som den skal. Dette vil bli fulgt opp videre, skriver kommunen.

Hofstad sier at det var varmtvannstanken som benyttes av hele omsorgsboligen som ikke fungerte. Trondheim eiendom har nå sørget for at forholdene er i orden.

Ansatte permittert

- Heldigvis har det gått veldig bra med den det gjelder, og det er det viktigste for oss. Så får politiet ta sine vurderinger, sier Hofstad.

Den ansatte som var til stede da uhellet skjedde, er for tiden permittert som følge av hendelsen.

- Hun er permittert på grunn av den pågående politietterforskningen. Vi avventer nå politiets konklusjon, sier Hofstad.

Politiadvokat Martin Moen ved Trøndelag politidistrikt sier at saken er under etterforskning. Politiet har hatt krimteknikere på stedet, og de har tatt beslag i blandebatteriet. De har også forøkt å avhøre de involverte.

- Politiet må vurdere grad av subjektiv skyld som er utvist, og se dette opp mot skadegraden. Vi avventer nå opplysninger fra helsevesenet, og etterforskningen er derfor ikke avsluttet, sier Moen til Adresseavisen.