Det sa en imponert helseminister Bent Høie (H) da han åpnet den nye og moderne klinikken til 128 millioner kroner i Levanger tirsdag.

- Vi vet med oss selv, i vår egen hverdag, at hvordan vi har det rundt oss har mye å si for hvordan vi har det i oss. Dette nybygget er et tydelig signal om at dette er en helsetjeneste til en pasientgruppa som er høyt prioritert, sier Høie.

Les også: Medisinstudenter i Levanger er unike i Norge og Europa

- Dette er bra for psyken

Psykiatriløftet ble vedtatt bygget i februar 2015 med ei totalramme på 224,5 millioner kroner. Nå står nybygget ferdig før tiden og for litt mindre penger enn planlagt.

- Jeg tror dette blir et bra sted for brukerne. Det er godt å ha noe som er nytt, det er bra for psyken, sier Ada Torvik, som spilte og sang låten «Leave the light on» av Beth Hart under åpningen. Torvik er i ferd med å ta en master i musikk ved Nord universitet i Levanger, og er dessuten en av mange som har fått hjelp ved den psykiatriske klinikken i Levanger.

- Jeg går til polikliniske samtaler og så har jeg vært innom psyk tidligere, sier hun.

Mange går rundt i årevis og holder vanskelige ting for seg selv og sliter. Hva kan vi gjøre med dette? Snakk med en prest!

- Løfter brukere og ansatte

Torvik synes det er stas å få være med på åpningen av psykiatribygget.

- Det virker veldig imponerende. Det virker som om det er godt gjennomtenkt, det setter jeg pris på.

Det første Ada Torvik tenkte på da hun fikk se de nye fasilitetene, var at dette var veldig moderne i både form og uttrykk.

- Men jeg tror nok at de vil få laget det litt mer hjemmekoselig når pasientene flytter inn.

Torvik mener det er tenkt mange fine tanker rundt psykiatriløftet.

- Jeg håper det er bidrar til å løfte både ansatte og pasienter, sier Ada Torvik, som har bestemt seg for å være åpen om egen helse.

- Nå har jeg ikke alltid vært åpen rundt min egen helse, men i denne anledningen synes jeg det er viktig med åpenhet.

Les også: Midtnorsk jumboplass i psykisk helsevern

Utvider åpningstider

Klinikken får med Psykiatriløftet utvidet antall døgnplasser fra 50 til 74. Regional senter for spiseforstyrrelser blir samlokalisert ved at Stjørdal-avdelingen flyttes til Levanger. I tillegg får man en ny og forbedret akuttseksjon, styrket sikkerhet for psykosepasienter og utvidet åpningstid på ettermiddag/kveld for polikliniske pasienter. Antall ansatte utvides med cirka 35.

- Dette er et konkret og håndfast løft for psykiatrien nord i Trøndelag, og vi er også på god vei ellers i landet hvor det reises stadig nye bygg som skal huse psykiatrien, sier Høie.

-Prioritert i neste nasjonale sykehusplan

- Er dere i rute med de målene du hadde som helseminister?

- Vi er i rute på byggene som er planlagt, men når det gjelder prioriteringen av psykisk helse så er vi ikke i rute. Her forventer jeg bedre resultater i årene som kommer. Derfor kommer også psykisk helse til å være en av hovedsakene i den neste nasjonale sykehusplanen.

Det var statsråd Høie som tok det spadetaket 20. mars i fjor og på rekordtid kan det nye bygget tas i bruk. Nå står de gamle bygningene for tur og skal pusses opp for mange titalls millioner kroner.

- Det er en veldig stor glede å være her igjen. Vi feirer ikke bare et nytt bygg, vi feirer også en bedre helsetjeneste for pasientene. Her har dere sørget for bygninger som slipper inn lys og luft og for steder å gå utendørs. Alt dette er viktig for brukerne, mente Høie.

- Når man flytter inn i noe nytt tar man med seg det beste og forlater det verste. Da blir livet bra for både pasienter og ansatte, mente Høie.

Statsråden understreker at alle kan rammes av en psykisk sykdom.

- Vi har alle sammen en psykisk helse, veldig ofte har vi utfordringer, og mange ganger løser vi utfordringene selv eller sammen med våre nærmeste. Men noen ganger trenger vi profesjonell hjelp, og det tilbyr dere nå her i moderne og flotte lokaler, sa Bent Høie.

Les også: Uakseptabelt mange selvmord i psykiatrien

Scorer høyt på trygghet

Levangers ordfører Robert Svarva var minst like imponert som helseministeren over det de hadde fått til.

- Innbyggerundersøkelser viser at vi scorer høyt, mye større en landsgjennomsnittet, på trygghetsfølelsen til innbyggerne våre. Med det løftet dere presenterer her i dag blir tryggheten enda større, og det borger godt for fremtiden. Jeg er rett og slett bare takknemlig, sa Svarva.

De første pasientene flytter inn i det nye bygget 1. september, som er del 1 av psykiatriløftet. Del 2 innebærer oppgradering og tilpasning av Arken (den tidligere sykepleierhøgskolen), og blir nå i høst avdeling for alderspsykiatri. Del 3 omhandler restaurering av klinikkens paviljongbebyggelse og skal stå ferdig sommeren 2019.

Helseministeren likte det han fikk se, og ikke minst høre fra musikkstudent og bruker av klinikken, Ada Torvik. Her er de på uteplassen i andre etasje i det nye psykiatribygget. Foto: Leif Arne Holme
Bente Høie fikk se lyse og trivelige lokaler hvor brukerne får en helt annen hverdag enn tidligere. Her blir han vist rundt av avdelingsleder Torbjørn Eliasson. Foto: Leif Arne Holme
- "Leave the light on" av Beth Hart er min favorittlåt, sier Ada Torvik, som sang den under åpningen av det nye psykatribygget onsdag. - Jeg tror dette blir bra for oss brukere, mente hun. Foto: Leif Arne Holme
- Det er en gledens dag for oss alle, sa avdelingsleder Torbjørn Eliasson og overrakte helseminister Bent Høie en egen t-skjorte med påskriften Psykiatriløftet Foto: Leif Arne Holme