Hun er en av ti studenter som i høst startet på det desentraliserte medisinstudiet NTNU Link med base i Levanger. Dette utdanningsløpet gir medisinstudentene enda større nærhet til pasientene både i sykehus og ute i kommunene.

- Vi får mye tettere kontakt med pasientene, tettere oppfølging fra legene og mye mer klinisk erfaring, sier Cecilie Wagenheim.

Skal utdanne flere leger

Utdanningsløpet er et felles prosjekt mellom Fakultetet for medisin og helsevitenskap og Helse Midt-Norge, foruten flere samarbeidspartnere som Sykehuset i Levanger og Namsos og primærhelsetjenesten nord i Trøndelag og HUNT.

Cecilie Wagenheim er en av ti studenter som begynner på et desentralisert utdanningsløp i Levanger.

- Vi er legestudenter på tredje året, og jeg blir her i hvert fall i to år, kanskje fire, vi får se. Jeg hadde ikke valgt dette hvis jeg ikke hadde tro på det, sier Vagenheim.

Ingrid Aune Bergstrøm fra Verdal søkte på det desentraliserte studiet først og fremst fordi studiemodellen virket veldig bra.

- Den er mer praktisk enn i Trondheim som gjør at jeg må lese mer på egen hånd. Samtidig blir det stilt høyere krav til oss fordi det blir mer en-til-en undervisning, mens det i Trondheim er større grupper. Jeg tror det blir veldig bra.

Inga Skogvold Rygg fra Steinkjer er også Link-student og samtidig fakultetstillitsvalgt.

- Det var få av oss som forventet at vi skulle ende opp i Levanger. Vi hadde søkt oss til verdens beste studentby, med et flott kulturtilbud. Men det begynte likevel å krible i oss da de begynte å snakke om et desentralisert studium i Levanger og Namsos, sier Rygg.

- Ikke avhengig av størrelse

Rygg sier de første dagene har bekreftet at de har gjort et rett valg.

- Vi har inkluderende, åpne og interesserte undervisere som gleder seg til vi kommer. Vi er rett og slett overveldet hvor bra det virker. Vi er litt redd, men mest av alt spent på hvordan dette skal bli, sier Rygg.

Studenten fra Steinkjer mener dette også er godt nytt for Bygde-Norge.

- I Norge har vi en sentraliseringsfarsott. De unge flytter til byen og bygdene står igjen som taperen. Undersøkelser viser at det første og fremst handler om jobb for å få flere til å bosette seg i distriktene. Vi flytter dit de spennende og utfordrende jobbene er.

Rygg er ikke enig i at små plasser liksom skal være dårligere fordi de er mindre.

Les også: Frykter mangel på helsepersonell

- Pasienter tenker at St. Olavs hospital tilbyr bedre behandling enn Levanger sykehus fordi de er større. Men man vet at dette ikke nødvendigvis er sant. Det kan blir for stort. Det er vanskeligere å se enkeltmennesket i en stor mengde. Og aller viktigst; den menneskelige kompetansen er definitivt ikke avhengig av størrelse. Så lenge den har et system hvor den får utfolde seg så vil den blomstre både i Sparbu og New York, sier Inga Skogvold Rygg.

- Dette er veien å gå

Dekan Björn Gustafsson ved fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU, mener den desentraliserte modellen er veien å gå inn i fremtiden.

- Jeg mener for eksempel at det er bedre å legge ressursene på denne type utdanning istedenfor å bygge opp en helt ny medisinutdanning i Stavanger.

I budsjettforliket mellom Regjeringen, Venstre og Kristelig Folkeparti ble det satt av 5 millioner til utredning av et studium i klinisk medisin i Stavanger.

- Gjennom NTNU Link bruker vi eksisterende infrastruktur ved de store universitetssykehusene. Det er å utnytte ressursene mye bedre.

Gustavsson mener Møre og Romsdal er de neste som bør få en desentralisert medisinutdanning.

Les også: - Våre nye studenter er de beste noensinne

- Vi kan både gi studentene en veldig bra utdanning, og samtidig ivareta samfunnsoppdraget med å rekruttere leger til regionen.

Blant de første i Europa

De ti 3.-års legestudentene i Levanger er blant de første i Europa som prøver ut det nye studieløpet. Med mindre tradisjonell kunnskapsoverføring i auditorier blir det i stedet lagt til rette for at studentene får testet sin kompetanse i autentiske situasjoner med pasienter.

- Kun noen få universiteter i Europa gjør noe tilsvarende, mens det i Canada og Australia har vært etablert i 30–40 år, sier dekan Björn Gustafssons.

Administrerende direktør Torbjørn Aas i Helse Nord-Trøndfelag og dekan Björn Gustavsson sammen medisinstudentene Inga Skogvold Rygg og Cesilie Wagenheim. Foto: Leif Arne Holme
Medisinstudentene Inga Skogvold Rygg og Cecilie A. Wagenheim mener det bare er fordeler ved å studere ved Sykehuset Levanger. Her kommer vi enda tettere på pasientene, sier de. Foto: Leif Arne Holme