I juni etablerte sykehuset et nytt tilbud hvor barselkvinner får mulighet til å reise hjem 6–24 timer etter fødselen. Familiene vil bli fulgt opp av jordmor som kommer på hjemmebesøk rett etter hjemkomst.

- Som barnelege er jeg opptatt av barna. Jeg har opplevd at helt friske barn i løpet av veldig kort tid kan bli svært alvorlig syk. Den første tida etter fødselen er absolutt den mest sårbare, sier Finn Marum Høivik.

LES KRONIKK: Bekymret for tidlig hjemreise for barselkvinner

Han er fastlege ved Kalvskinnet legekontor og lektor ved fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU. I tillegg representerer han fastlegene i Trondheim i legeutvalget som består av både fastleger og leger ved St. Olav.

Ambulerende jordmødre

Tilbudet om tidlig hjemsendelse av nybakte foreldre ble etablert i juni. I juli valgte 19 av 330, eller nærmere seks prosent av de nybakte mødrene å forlate sykehuset det første døgnet etter fødselen.

Drar hjem: Helene Beitnes Clamén er en av jordmødrene ved St. Olav som nå drar hjem til nybakte foreldre. Foto: Håvard Jensen

- Det er en økende interesse for dette, og tilbakemeldingen fra kvinnene er svært gode. Dette er et tilbud som har vært savnet, uttalte Unn Dahlberg, avdelingssjef ved fødeavdelingen ved St. Olav da Adresseavisen omtalte tilbudet.

LES SAKEN: Fødende kan dra hjem seks timer etter fødselen

Sykehuset har opprettet et ambulerende team på fire jordmødre som drar på to-tre hjemmebesøk til de nybakte, og som gjennomfører både veiing, hørselstest og blodprøve av den nyfødte, i tillegg til samtale med foreldrene.

- Vil føle et press

Høivik kjøper ikke St. Olavs fremstilling av det nye tilbudet, og mener det ikke er så rosenrødt som det høres ut som.

- Hvor frivillig er dette hvis du som trebarnsmor blir plukket ut som en av de utvalgte som kan få reise hjem tidlig? Det ligger en usagt forventning om at dette er et tilbud til deg, og dette tåler du. Det er så mange pliktoppfyllende snille piker, og når de i en sårbar fase får et slikt tilbud, vil de tenke at da bør de vel reise hjem. Indirekte vil de føle dette som et press. Vi som samfunn skal være så rause at det ikke ligger noen forventninger om at barselkvinner skal reise hjem tidlig, påpeker Høivik.

Han er bekymret for barselkvinnene:

- Antallet fødselsdepresjoner øker. Kvinner er sårbare i denne perioden. På sykehuset kan de dra i en snor og få hjelp. Der vil de nybakte mødrene også bli observert, og kan få veiledning og hjelp, påpeker han.

Savner diskusjon

Høivik reagerer også sterkt på prosessen rundt innføringen av det nye tilbudet. Tidlig hjemsending er en del av et nytt standardisert helhetlig pasientforløp for barselkvinner og nyfødte som nå skal innføres. Pasientforløpet er sendt ut på høring med høringsfrist 31. august.

Legeutvalget som Høivik er en del av, er blant dem som er bedt om en høringsuttalelse.

- Legeutvalget er etablert med bakgrunn i et ønske om bedre samhandling mellom sykehuset og primærhelsetjenesten, og det har fungert svært bra. Da oppleves det som underlig at sykehuset setter i gang dette tilbudet, samtidig som det sendes ut på høring. Vi savner en faglig diskusjon rundt tilbudet, sier Høivik.

I høringssvaret uttrykker legeutvalget bekymring for at mor og barn får så kort tid på sykehuset. Høivik sier at sykehuset visste om legeutvalgets motforestillinger da tilbudet ble igangsatt.

- Vi må utforme dette tilbudet sammen. Vi må ha en dialog, ikke en monolog, sier Høivik.

Omdirigerer jordmødre

Sjef ved kvinneklinikken ved St. Olav, Kjell Salvesen, kjenner seg ikke igjen i denne kritikken. Han sier at pasientforløpet som nå er ute på høring, først vil bli vedtatt i etterkant av høringsprosessen. Derfor vil alle høringsuttalelsene bli vurdert. Tilbudet med å sende hjem barselkvinner tidlig, er et prosjekt som de ønsker å prøve ut.

Kjell Salvesen, klinikksjef ved kvinneklinikken ved St. Olav.

- Dette er et frivillig tilbud hvor kvinner kan få tilbud om tidlig hjemreise, og hvor sykehuset stiller med ressurser. Vi har omdirigert våre jordmødre slik at de istedenfor å jobbe inne på sykehuset, drar ut. Dette barselforløpet åpner opp for en slik mulighet, og vi tror dette er et godt tilbud for kvinner. Men hvis kvinner ikke vil reise tidlig, så har ikke vi tenkt å sende dem hjem, sier Salvesen.

Han mener at kontaktutvalget har fått flere muligheter til å delta i å utvikle dette tilbudet, og kjenner seg derfor ikke igjen i kritikken fra Høivik.

- Jeg har vært i to møter med kontaktutvalget, og skal i et nytt nå i neste uke, sier Salvesen.

Mer ro

Haukeland sykehus planlegger for at 40 prosent av barselkvinnene skal reise hjem det første døgnet etter fødselen. Høivik frykter at St. Olav innfører av økonomiske årsaker.

- Mange tror vi gjør dette for å spare penger, men dette er ikke økonomisk besparende for kvinneklinikken. Tvert imot bruker jeg mer penger ved å sende jordmødrene ut. Hvis mange kvinner reiser hjem, kan det bli behov for færre senger. Da kan andre avdelinger bruke de sengene. Slik sett kan dette være en fordel for sykehuset, sier Salvesen.

Unn Dahlberg sier at fødeavdelingen har god kompetanse til å vurdere hvem som kan sendes hjem tidlig. Hun sier de ikke har fått noen tilbakemeldinger på at noen føler seg presset ut av barselhotellet.

- Tvert imot er familiene veldig fornøyde. Det å få oppfølgingen hjemme, gir en helt annen ro for både mor og partner fordi jordmor har mer tid, sier Dahlberg.