- Vi trodde først det var et par ender som kranglet utpå vannet. Men så hørte vi en dame rope på hunden sin som var i vannet, forteller 13 år gamle Jonas Kirkaune Østerfeldt, speider i Trondheim 8. speidergruppe.

I vannet kjempet en geitekilling med å komme seg unna en angripende hund. Ikke lenge etter kom hundepasseren selv uti vannet for å få fatt i hunden. Og etter henne, for å hjelpe alle tre, kom speiderne.

Les også: Flere meldinger om sykdom blant hunder som har spist feilprodusert fôr

Alltid beredt

Helgas speiderleir ved Leirsjøen i Trondheim, bød på overraskelser for de unge speiderne fra gruppe Elg, Gaupe, Jerv og Bjørn i Trodnehim 8. Men sannelig var de beredt, da den alvorlige og ganske spesielle situasjonen oppsto noen hundre meter unna speidernes camp.

Teodor Bach Sindre og Jonas Kirkaunet Østerfeldt , begge 13 år gamle, padlet ut og hjalp til å redde grita, hunden og damen i vannet lørdag. Foto: Helene Mariussen

De var i marka blant annet for å ta kanomerket. Og etter å ha vært ute på tur, mens noen festet opp hengekøyer, noen fisket og andre stelte i stand, var det noe litt utenom det vanlige som fanget oppmerksomheten til både speidere og speiderledere.

- Det kom kjempehøye skrik. Det viste seg å være ei geit som hadde hoppet uti vannet med en hund etter seg. Du kan ikke tro hvor høyt den geita skrek. To av guttene våre så hva som holdt på å skje og sa at vi måtte dra dit og hjelpe, forteller speiderleder Hanne Bach.

Les også: Flere meldinger om sykdom blant hunder som har spist feilprodusert fôr

På andre siden av vannet, et godt stykke unna speiderleiren, kunne de se en dame som virket å ha mistet kontroll over hunden sin da den satte etter geita. Killingen rømme ut i vannet, men hunden ga seg ikke. Dermed var plutselig både geita og hunden langt fra land på Store Leirsjøen.

- Det sto noen og fisket like i nærheten av dette, men de gjorde ingenting. Hundepasseren var en godt voksen dame. Hun satte etter hunden ut i vannet og ropte fortvilet etter hunden og om noen hadde båt. Heller ikke dét fikk fiskerne til å reagere, ifølge Bach.

Men speiderne trådte til. Jonas Kirkaunet Østerfeldt og Teodor Bach Sindre, guttene som først så hva som skjedde, var allerede ute i en av kanoene og satte av gårde for å hjelpe begge dyrene og hundepasseren. To voksne speiderledere, søstrene Hanne og Eli Bach, var raskt etter i en annen kano.

Les også: Nabohund varslet om boligbrann i Trøndelag

Beit etter geita

- Vi padlet ut så raskt vi kunne. De var langt ute fra land og hunden holdt på å bite av ørene på geita, forteller Jonas og Teodor.

Før de kom frem, hadde hundepasseren fått tak i båndet på hunden og prøvde å få den med seg inn til land, forteller speiderne. I det ganske kalde, dype vannet, fant de to speiderlederne ut at de voksne skulle ta hånd om damen og hunden, og ga guttene i oppgave å prøve å få i land geita.

De voksne fikk fatt i damen med hunden, og slepte dem i land. Frykt for å velte kanoen, gjorde at de ikke prøvde å få de to oppi båten.

Speiderlederne Eli (foran) og Hanne Bach er imponert over speiderne som hjalp til å redde dame, hund og geit fra vannet lørdag. Foto: Helene Mariussen

Oppi kanoen, var det en annen sliten skapning som gjerne ville.

- Geitekillingen ville oppi, men vi måtte prøve å få henne i land uten å risikere å velte. Vi klarte å få den til å svømme riktig vei så den kom seg på land igjen, sier Jonas.

Dame, hund og geit kom seg slitne men velberget i land, trolig takket være speidernes innsats. Både politi og viltnemnd ble varslet om hendelsen.

Les også: Hunder som bjeffer og katter som tisser: Disse rettighetene har du som nabo

Speiderne var på leir ved Leirsjøen fra fredag til søndag, blant annet for å ta kanomerket. Foto: Helene Mariussen

Geiteieren takker

Søndag morgen er det like før de skal pakke sammen når de tar Adresseavisen med i kanoer bort til der dramatikken skjedde kvelden før. På land romsterer flere geiter rund på beite, ved siden av en liten gruppe voksne og barn på tur.

Én av de voksne roper fra land til speiderne:

- Var det dere som hjalp til og redde damen med hunden og geita i går? Tusen takk!

Det viser seg å være eieren av geitene, gårdbruker Anders Strand fra Byneset som har leid ut geitene for å holde vegetasjonen nede i dette området. Da får redningsmennene omsider vite hvordan det går med den skadde geitekillingen.

- Kjeet ligger her oppe og er nok ganske medtatt. Det har fått bitt av litt av øret, men ellers ser det ikke ut til å være flere skader. Det er i alle fall ikke snakk om avliving, sier Strand.

- Tusen takk til dere for hjelpen! sier han igjen til speiderne.

Anders Strand takker speiderne for at de reddet geita hans. Foto: Helene Mariussen

Debatt: Hei, du med rottweileren, du har ikke alltid kontroll på den løse hunden din

Anmelder ikke

Han fikk varsel om hendelsen fra både politiet og damen med hunden.

- Hun ringte meg i går og fortalte hva som hadde skjedd. Hun hadde hatt hunden i bånd, men den hadde slitt seg. Hun fortalte videre at hun hadde svømte ut etter hunden og at hun fikk hjelp av speiderne, sier Strand.

- Jeg kommer ikke til å anmelde dette. Damen har åpenbart gjort en innsats for å prøve å forhindre det som skjedde, sier geiteeieren.

Han innrømmer at han har ventet på at noe slikt skulle skje, mellom hunder og geitene hans i de fire sesongene han har hatt dyrene på beit her. Men dette er første gangen. Nå har han også lært noe nytt.

- Ikke visste jeg at geitene mine var så gode svømmere, sier han.

Det har ikke lyktes Adresseavisen å komme i kontakt med hundepasseren eller hundeeieren søndag.

Tilbake i leiren stiller speiderne seg opp til foto for Adresseavsien.

- Vi har mediemerke også i speideren. Kanskje blir det det etter denne turen, bemerker speiderleder Eli Bach.

Fremre rekke f.v: Jonas Kirkaunet Østerfeldt, Frid fagerli, Annika Lund Eikrem, Sofie Stornes, Laurits Bach Sindre, Katherin Mediå Sæther, Alexandra Ingebrigtsen Glad. Bak f.v: Speiderleder Hanne Bach, Anders Nåvik Sivertzen, Grethe Stornes, Eli Bach, Michal Bach, Teodor Bach Sindre, Benjamin Nordgaard Poric og Marie Stornes. Foto: Helene Mariussen