– Vi har et sterkt håp om at NTNU går for fusjon med oss. Men alt er åpent før styret i NTNU har sagt sitt, sier rektor Marianne Synnes ved Høgskolen i Ålesund.

NTNU-styret møtes i dag

I ettermiddag samles styret i NTNU for å gjøre vedtak i spørsmålet om fusjon og samarbeid med andre høyskoler og universitet. NTNU-styret har tre alternativer: NTNU fortsetter alene, sammenslåing med Høgskolen i Sør-Trøndelag (Hist) eller en satellittfusjon mellom NTNU og høyskolene i Gjøvik, Ålesund og muligens også Narvik.

Les også: Fusjonsvind på NTNU

Ålesund vil bli NTNU-campus

19. januar vedtok et enstemmig styre for Høgskolen i Ålesund at de helst ønsker en sammenslåing mellom NTNU, Høgskolen i Gjøvik, Høgskolen i Narvik, Høgskolen i Sør-Trøndelag og Høgskolen i Ålesund i en flercampus-modell. Plan B dersom NTNU-styret i dag sier nei, er en fusjon mellom Høgskolen i Molde, Høgskulen i Sogn og Fjordane, Høgskulen i Volda og Høgskolen i Ålesund.

Les også: NTNU-rektor går for fusjon

Sikrer næringslivet bedre kompetanse

– Vi foretrekker å bli en del av NTNU, med campus Ålesund. Det vil være viktig for oss. En sammenslåing vil gjøre oss til en sterkere institusjon, og sikre næringslivet på Sunnmøre bedre tilgang på kompetanse, sier Synnes.

Les også: Høyskolestyret velger NTNU

Hun sier det har vært en hektisk prosess, og at det skal bli godt å få landet det.

–Vi er alle spent her nede, og kommer til å følge nøye med på hva styret i NTNU bestemmer, sier Ålesund-rektoren.

Skuffelse i Narvik

Også i Narvik følger høyskolerektor Arne Erik Holdø spent med på styremøtet i NTNU. Men i innstillingen fra rektor Gunnar Bovim, er ikke Narvik med i forslaget til storfusjon.

–Det er vi selvsagt veldig skuffet over, sier Holdø.

–En fusjon med NTNU ville være å skape et mer robust teknologisk fagmiljø, og det er synd at Bovim har valgt bort det nordnorske alternativet. 80 prosent av det Høgskolen i Narvik driver med er teknologi, og vi har tilbud fra forkurs til doktorgrad.

Høgskolen i Narvik har styrevedtak på å gå for sammenslåing med NTNU som det første alternativet. Universitetet i Tromsø er alternativ to.

Les også: Hint venter spent

–Vi håper fremdeles at NTNU-styret vil ta oss med, men regner med at rektors innstilling får stor betydning for det endelige vedtaket. Arne Erik Holdø regner med at det har betydning for rektors innstilling at NTNU allerede samarbeider med Gjøvik og Ålesund gjennom deres senter for fremragende forskning og innovasjon.

Alle vil bli en del av NTNU. Foto: Rune Petter Ness