For to år siden måtte Norsk Flid Husfliden i Trondheim ansette en person som utelukkende syr herrebunader i en 100 prosent fast stilling. De siste årene har de hatt et rush av menn som vil ha bunad.

- Den begrunnelsen jeg hører oftest fra menn, er at de bruker dress på jobb og at den ikke føles pyntet nok i andre sammenhenger, sier Nina Munkvold, leder på bunadsavdelingen.

I DAG KAN DU LESE EN FERSK UTGAVE AV EADRESSA HER.

Overrasket kameratene

Ronny Næss har kledd seg i dress hver 17. mai – inntil for to år siden.

- Dressen ble aldri formell og fin nok ved spesielle anledninger. Jeg har både kone, barn og kamerater som bruker bunad, og jeg var alltid i bakevja med dressen min, sier Næss, som går kledd i skjorte og fin bukse på jobb hver dag.

Følg adressa.no på Facebook!

For to år siden dukket han opp i bunad på nasjonaldagen, til overraskelse for kameratene Rune Øverlie og Terje Olsen.

- Bunaden er det desidert dyreste plagget jeg har kjøpt, med tanke på hvor sjelden den brukes. Jeg vil bruke den til hver formell anledning så lenge det lar seg gjøre, sier Næss.

- Tenk deg godt om

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, tror nordmenns gode økonomi gjør at flere velger å prioritere kjøp av bunad:

- God råd, lave renter og gode lønnsoppgjør har nok gjort bunaden mer tilgjengelig for flere, sier Reitan.

Hun understreker at menn som kvinner må tenke nøye gjennom bunadskjøpet.

- Bunaden er et svært kostbart plagg som ikke blir brukt ofte – kanskje bare én gang i året. Det er viktig å tenke nøye før kjøpet. Er man revet med av et «motebuzz»? Det er viktig at en har planer om å bruke bunaden resten av livet, ikke bare de første fem årene, sier Reitan.

Oppmerksomhet fra kvinner

Per Willy Næsseth er kjedeleder i Norsk Flid Husfliden. Han fikk sin første bunad til 30-årsgave, før han begynte i husflidsbransjen. Siden har han brukt sin rekonstruerte østerdalsbunad til alle festlige anledninger.

- Menn får mye oppmerksomhet for bunaden. Man kommer lett i kontakt med folk, også det motsatte kjønn, sier Næsseth.

Les også: - Det er tre ting som gjelder for å få kontakt med det motsatte kjønn: Barn, hund eller bunad (PLUSS)

Ifølge ham er det blitt nokså vanlig at menn leier bunad til visse markeringer. Han tror mange menn velger å bruke bunad for å være like fin som kona eller dattera.

- I tillegg tror jeg menn er blitt mer modige. Ellers så er det nok noen få modige som har banet vei for andre, sier Næsseth.

Camilla Rudrud, konservator i Norsk institutt for bunad og folkedrakt, tror flere og flere menn oppdager at kvinner liker bunadskledde mannfolk.

- De fleste kvinner synes menn i bunad er flott, noe jeg tror menn har plukket opp den siste tiden, sier Rudrud.

- Guttene bør vente

- Det er litt rart at menn har vært så bakpå sammenlignet med kvinner. Fra gammelt av var det vanlig at menn kledde seg i bunad for å vise hvilken gård de kom fra, sier Vibeke Furu, daglig leder ved Norsk Flid Husfliden i Trondheim.

Hun synes det er stas at menn tar etter, men sier de på ett område ikke bør gjøre som kvinner:

- Gutter bør vente til etter konfirmasjonen med å skaffe bunad. Guttene vokser mye i slutten av tenårene, og risikerer at bunaden må sys ut 30 centimeter etter noen år, sier Furu.

Hennes råd er at menn bør bikke 24–25 år før de kjøper bunad. Per Willy Næsseth er glad han ventet til han var utvokst.

- Jeg var 174 centimeter høy da jeg konfirmerte meg. I dag er jeg 185 centimeter, sier han.

Les også: - Det var helt naturlig for oss at Ida skulle få kjøpe tilbake bunadssølvet

Furu sier det finnes en alternativ løsning dersom konfirmanten er fast bestemt på å ha bunad til den store dagen:

- Trønderbunaden har nikkers, vest og jakke. Til nød kan gutta droppe jakken de første årene, og skreddersy den når de er utvokst. Dette er riktignok et halvt produkt, etter min mening.

Les også: Slik gjør du bunadsskjorta di perfekt til nasjonaldagen

Aha-opplevelse

Ifølge Camilla Rudrud i Norsk institutt for bunad og folkedrakt, får mange menn en aha-opplevelse når de prøver sin ferdigsydde bunad for første gang.

- Det oppleves som svært spesielt å få et plagg som er skreddersydd. Det er vi ikke vant med i dag, sier hun.

Følg Adresseavisen på Instagram!

Rudrud legger til at det som rører seg i motebildet, hendelser i samtiden og forbilder gjør at flere velger bunad.

- 90-tallet var preget av etniske elementer i motebildet, noe som nok hadde betydning for bunadsbruken den gang. I tillegg så vi en endring rundt Lillehammer-OL. I Norge har vi også en kongefamilie som er flinke til å bruke bunadene sine. Jeg er sikker på at mange norske menn har latt seg inspirere av Kronprins Haakon, sier Rudrud.

Ronny Næss (i midten) var den siste i vennetrioen som kjøpte bunad. – Dressen ble aldri formell og fin nok ved spesielle anledninger, sier Næss. Her er han iført sin sørtrønderbunad, sammen med Terje Olsen i gudbrandsdalsbunad og Rune Øverlie i sørtrønderbunad. Foto: privat
- Jeg tror menn er blitt mer modige, sier kjedeleder i Norsk Flid Husfliden, Per Willy Næsseth. Her iført sin rekonstruerte østerdalsbunad. Foto: NORSK FLID HUSFLIDEN
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, tror god økonomi er en årsak til at flere menn velger å skaffe seg bunad. Foto: Nordea