Færre parkeringsplasser på gata i sentrum ser ut til å føre til mer feilparkering på handikapplass.

- En god del bilførere er villige til å ta sjansen og gamble på at dette går bra, sier Steinar Myhr, avdelingsleder i Trondheim Parkering. De vil ha slutt på at folk som ikke har behov for det bruker parkeringsplasser beregnet for forflytningshemmede i sentrum.

Populær feilparkering

- Fra begynnelsen av mai til i dag har vi ilagt over hundre gebyrer bare på disse plassene, sier han. De to HC-parkeringsplassene i Krambugata ved Domstolsadministrasjonen er særlig populære på kveldstid og i helg. Når folk går på kino.

- Er det fem ungdommer i bilen, spør de heller hva det koster, sier Myhr.

Forelegget for å feilparkere på HC-plass er 500 kroner. Dersom en bil blir ilagt gebyr, lar de den stå en time og forsøker å få kontakt med eier i håp om at han eller hun kan flytte bilen selv. Dersom de ikke oppnår kontakt eller eieren ikke har anledning til å flytte bilen, blir det tauing. Og straks mye dyrere.

Symbol på gata eller ei

HC-parkering er forbeholdt mennesker med forflytningsbehov. Det finnes 77 av disse spesialplassene på gata i Trondheim sentrum, av 1300 plasser totalt. Folk som klager over gebyr som de har fått på HC-plass, refererer ofte til skiltinga.

- Det er en utfordring å få folk til å lese skilt. Og det er tross alt slik at skilt trumfer gatemerking, sier Myhr.

Gatemerkingen er noe ustabil, samt at den ikke alltid er synlig på vinterstid, derfor brukes det ikke i alle tilfeller.

- På asfalt kan merkingen males på bakken, men det er utsatt for slitasje. På brostein smelter vi termoplast, noe som igjen er meget slitesterkt og ikke lett å få av. Og da må brosteinen opp, dersom det kommer en omregulering av plassene, sier Myhr.

Folk som ikke ser merkingen

På en av HC-plassene i Brattørgata lukeparkerer Einar Sæheim. Han jobber ved musikkonservatoriet, hvor han har ansvaret for at 70-80 pianoer er stemt.

- Jeg parkerer her nesten hver eneste dag. Min helsesituasjon er slik at disse to plassene er gull verdt for meg.

- Hender det at plassen er opptatt av en feilparkert bil?

- Ja, det hender. Jeg velger å tro at det skyldes uvitenhet, eller kanskje ikke de har sett skiltet. Eller merkinga på bakken, sier Sæheim.

Så smiler han.

- Det er vel noen som klyper igjen øynene før de parkerer, ler han og kommer seg på jobb.

Gebyr ikke endret på 15 år

Trafikkbetjent Øyvind Aasegg har jobbet i Trondheim parkering i snart 15 år og har ikke sett gebyrendringer på dette området.

- Det kan helt klart ha innvirkning. Og det vil vi kanskje se om stemmer til neste år, sier Aasegg.

I løpet av 2016 kommer ny parkeringsforskrift. Den varsler prisendringer på gebyrene. I fremtiden vil en feilparkering på HC-plass koste deg 900 kroner.

- Vi ønsker ikke å skrive gebyrer, men at folk parkerer lovlig, avslutter Steinar Myhr i Trondheim Parkering.

Populært: På denne HC-plassen i Krambugata utenfor Domstolsadministrasjonen har parkeringsvaktene skrevet ut over hundre forenklede forelegg siden begynnelsen av mai. Steinar Myhr er avdelingsleder i Trondheim Parkering. Sammen med trafikkbetjent Øyvind Aasegg oppfordrer han folk til å lese skilt.