Adresseavisen har bedt samtlige ti partier i Trondheim bystyre om å si hva de mener om ti sentrale skolespørsmål.

I enkelte av spørsmålene skiller svarene seg fra det partiet nasjonalt går inn for. For eksempel har Høyres landsmøte vedtatt at partiet ønsker karakterer fra 5. klasse, men dette ønsker ikke Høyre lokalt å innføre i Trondheim. Det samme gjelder spørsmålet om KRLE faget: Venstre nasjonalt har blitt enige med regjeringen og KrF om at halvparten av undervisningstiden skal brukes på kristendom, mens Venstre lokalt ikke ønsker dette.

Noen spørsmål gir mer samstemte svar enn andre: I spørsmålet om heldagsskolen er det kun SV som svarer at de vil innføre denne, selv om Ap og Venstre har varianter av en slik skole. Også spørsmålet om karakterer fra femte klasse forener partiene: Her er det kun Frp som går inn for dette.

- Skole rager på topp

Ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen er skole det temaet som velgerne år etter år oppgir å være det viktigste for dem.

- Ved lokalvalget i 2011 var skole helt klart den saken folk brydde seg mest om. Skole rager på topp, så følger eldreomsorg og andre tema. Slik har det vært lenge – både i lokalvalg og stortingsvalg. Det kan kanskje virke litt rart, all den tid partiene ikke er så fryktelig uenige om disse spørsmålene. Men temaet angår mange og engasjerer derfor også, fastslår NTNU-professoren.

- Hvilke partier tjener mest på skolespørsmålet?

- Det varierer fra valg til valg. Høyre har alltid tjent på dette, men Ap har også hentet velgere her de siste årene.

- Kan velgernes syn på skolespørsmål avgjøre valget av parti?

- Dette er et høna eller egget-spørsmål. Er det velgernes syn på partiet som styrer deres preferanser i utdanningsspørsmål, eller er det deres syn på utdanningspolitikk som avgjør valg av parti? Svaret er begge deler, med en tendens til at det er folks partipreferanse som påvirker synet på skolepolitikk, sier Todal Jenssen.