RÖSZKE, UNGARN: I løpet av en uke fremover er det ventet at 40 000 flyktninger vil komme gjennom Ungarn. Det vil regjeringen sette en stopper for, med forsterket grensegjerde og bruk av militær makt. I går drev hæren øvelse på grensevakt.

Narjas og barna og et tog av andre flyktninger går langs den nedlagte jernbanelinjen mellom Serbia og Ungarn. På grenslinjen bygges det gjerde for fullt, men langs den gamle jernbanen holdes det åpent. Ennå. Det regner og turen er har vært lang, farlig og slitsom for Narjas og ungene, men ingen klager. Målet, Sverige, er ennå et godt stykke unna.

Se video: Et tog av flyktninger

Nok en etappe

Den lille familien går i en større gruppe av syrere. Over halvparten av flyktningene som kommer til Ungarn er fra Syria. Mannen til Narjas ble drept for to år siden i Yarmouk i Damaskus. Nå har hun flyktet fra krig og vold for å gi barna en ny fremtid. På et gjørmete jorde på det ungarske bondelandet venter frivillige hjelpearbeidere, noen nødhjelpsorganisasjoner og det stort oppbud politi. Familien får varm mat og drikke. Småjentene kles opp i nye knallrøde regnjakker før alle busses bort for å registreres som flyktninger.

Mer gjerde

Piggtrådgjerdet som Ungarn først prøvde seg med, var ikke nok til å stoppe flyktningene. Nå jobbes det hektisk med å få ferdigstilt et mer robust og høyere gjerde, bak det første. Men foreløpig er det nye gjerdet langt unna å være ferdig på den 20 mil lange strekningen Myndighetene håper at soldater og trusselen om lange fengselsstraffer for den som skader gjerdet, vil stanse strømmen av asylsøkere. Hittil i år har 150 000 flyktninger reist gjennom landet og videre til Østerrike.

- Gjerder løser ingenting

Nødhjelpsdirektør Peter N. Bouckaert i Human Right Watch tror ikke gjerdet blir en effektiv stopper.

- Gjerder og barrierer er ikke løsningen for å stanse mennesker som flykter fra brutale konflikter og har legitime rettigheter. Det må finnes radikalt andre løsninger som gjør at folk på flukt ikke risikerer livet. 2800 mennesker har druknet i Middelhavet i år.

Bouckaert er sterkt kritisk til ungarske myndigheters håndtering av krisen. Han tror flyktningene vil finne nye veier hvis lanset gjør alvor av stengingen, gjennom Kroatia, for eksempel.

- Europa er bygd på åpne grenser. Å stanse mennesker på flukt er praktisk talt umulig. Vi må ikke overdrive situasjonen. Antall asylsøkere som kom til Europa i fjor var 0,1 prosent av befolkningen i verdensdelen. Og mange av dem som kommer er godt utdannede folk.

EU-krangel

I Brussel jobbes det intenst for å få en fordeling av 160 000 forventede flyktninger på medlemslandene i EU. Tyskland regner med å ta imot 800 000 asylsøkere i år, og mener andre land må begynne å ta flere. EU er sterkt splittet, men medlemsland som ikke vil ta sin del kan bli straffet økonomisk. Storbritannia er ikke med i Schengen, og står sammen med Danmark og Irland utenfor EUs asylpolitikk.

Svært liten retur

Flyktningene vil egentlig ikke til Ungarn, men som Schengen-stat skal flyktningene identifiseres før de får reise videre.

Dublin-avtalen som sier at asylsøknaden skal behandles i det første landet migranten kommer til, er imildertid svært lite effektiv i Ungarns tilfelle. Noen stor risiko er det ikke for å bli sendt tilbake. Bare 760 asylsøkere ble returnert til landet fra andre EU-stater i løpet av første halvår i år.