Det betyr at Statkraft, Trønderenergi og de andre partnerne trolig vil fortsette å jobbe for fullt fram mot en endelig investeringsbeslutning tidlig i 2016.

Eieren skapte rabalder

Det ble rabalder da styret i statens eget kraftselskap Statkraft 4. juni sa nei til å investere 11–12 milliarder kroner i seks vindparker på Trøndelagskysten. Selskapets regnestykker viste at prosjektet ikke var lønnsomt. Samtidig røyk den planlagte høyspentlinja til mellom 5 og 7 milliarder kroner.

En av dem som var mest skuffet, var næringsminister Monica Mæland (H).

- Vi har ikke lagt skjul på at dette er et ønsket prosjekt fra et samlet storting, og et viktig prosjekt i Statkraft sin strategiplan, sa hun til Adresseavisen 26. juni.

Da hadde Statkraft nettopp gått med på å utrede en alternativ plan for de trønderske vindparkene. Nå går utredningsarbeidet mot slutten. Beslutningen om hvorvidt prosjektet skal videreforedles eller skrinlegges, tas om en uke eller to.

- Vi skal gjøre ferdig det innledende arbeidet før 1. oktober. Så gjenstår det mye arbeid og mange skjær i sjøen hvis man skulle gå videre. Investeringsbeslutningen er tidfestet til første kvartal 2016, sier Torbjørn Steen, kommunikasjonssjef i Statkraft.

Mer vind i nord

Verken Steen eller Statkrafts konserndirektør Jon Brandsar vil fortelle hva prosjektteamet så langt har kommet fram til, men etter det Adresseavisen forstår, ser Statkrafts regnestykker adskillig penere ut enn de gjorde i vår.

Det skyldes først og fremst at Statnett, som har ansvaret for høyspentlinja, har åpnet for mer vindkraft nord for Trondheimsfjorden, der vindforholdene er vesentlig bedre enn i sør. Statnett krevde opprinnelig at minst 40 prosent av den planlagte utbyggingen på 1000 megawatt (MW) skulle skje sør for fjorden. Nå er kravet 25 prosent.

Statkraft kan også ha greid å forhandle ned prisen på vindturbinene fra danske Vestas. Turbinene står for to tredeler av investeringskostnadene på 11–12 milliarder.

- Det skjer veldig mye i turbinmarkedet nå. Prisene synker, mye fordi asiatiske produsenter er på full fart inn, sier en av aktørene i bransjen.

Nord for fjorden skal vindparkene Roan, Storheia og Kvenndalsfjellet være en del av prosjektet det nå jobbes med. I tillegg kan Harbaksfjellet være aktuell, fordi parken ligger nært Kvenndalsfjellet. Sør for fjorden kan løsningen bli én vindpark på Frøya og én i Snillfjord, samt en utvidelse av vindparken på Hitra.

- Mye mangler

Planen er at utbyggingsoperatør Statkraft dekker halvparten av investeringskostnadene, sveitsiske Credit Suisse og BKW Energie tar 35–40 prosent, mens Trønderenergi dekker 5–10 prosent. Ifølge Trønderenergis konsernsjef Ståle Gjersvold gjenstår det mye før alle detaljer er på plass.

- Det er fortsatt mye jobb som skal gjøres, og mye som skal avklares, sier han.

Trønderenergi har lenge ment at trøndersk vindkraft er en lønnsom investering. Gjersvold vil ikke kommentere opplysningen om at Statkraft nå skal være i ferd med å trekke samme konklusjon.

- Vi kjenner ikke vurderingene som de andre partnerne gjør, sier han.