- Vi har sluttet å bli provosert. Vi er vant til kunnskapsløsheten i det politiske miljøet, som vi er oppgitt over. Politikerne er kunnskapsløse om hva bransjen har av betydning for regionen. De snakker frem bransjer som gir stemmer, sier Frank Wettland, leder for fagråd for olje og gass i Næringsforeningen i Trøndelag.

Fredag ble det kjent at oljeselskapet Det norske overtar BPs norske virksomhet og danner selskapet Aker BP. Det norske har i dag hovedkontor på Torvet i Trondheim, men etter kjøpet flyttes hovedkontoret til Fornebu der hovedeier Aker ASA holder til.

Det har ført til reaksjoner at varaordfører Hilde Opoku i Miljøpartiet De Grønne etter kjøpet sa til Adresseavisen, at det er et veldig dårlig signal i tiden vi lever i at norsk industri satser tungt på oljeindustrien. Men hun forventer at selskapets arbeidsplasser i Trondheim vil bestå.

- En del av løsningen

Hun sier også at det ikke er så om å gjøre at neonskiltene til et oljeselskap lyser opp Torvet i miljøbyen Trondheim.

- Bransjen har ingen drahjelp fra det politiske miljøet i Trondheim. Når de ute og snakker om det som skjer i byen og at Trondheim er teknohovedstaden, snakker de om NTNU og Sintef, men de vet ikke så mye om resten av næringslivet, sier Wettland.

Også administrerende direktør Torkild R. Reinertsen i Reinertsen reagerer på Opokus uttalelser.

- Vi prøver å bidra til å skaffe mer energi til en verden som trenger det, og på en miljømessig forsvarlig måte. Blant annet har vi tatt initiativ til å produsere hydrogen fra naturgass og tror det blir stort. Hydrogen er en helt ren gass. Det er et eksempel på at utviklingen går fremover. Olje- og gassbransjen er en del av løsningen, ikke bare et problem, sier Reinertsen.

LES PÅ PLUSS: Stolt over å ha bygd en plattform

- Investeres for lite i olje

Han synes Opokus synspunkter føyer seg inn i en rekke av negative kommentarer om olje- og gassindustrien.

- Det er to ting som skal løses. Det er å skaffe energi, og med de lave investeringene som gjøres i olje- og gassbransjen nå er det et stort problem. Vi klarer ikke skaffe nok energi med alternativer som sol og vind. Vi har en jobb å gjøre i mange år fremover, og i tillegg kan bransjen bli en del av det grønne skiftet, sier Reinertsen.

Han påpeker samtidig at politikere som blant annet ordfører Rita Ottervik (Ap), nå ser ut til å synes det er viktig å ha olje- og gassbransjen i Trondheim.

LES PÅ PLUSS: Snipp, snapp snute, så var oljeeventyret ute

- Utfordrer til mer næringsutvikling

Daglig leder Gunn Kari Hygen i GK Hygen Energi synes Opokus uttalelse om Det norskes beliggenhet på Torvet er et sidespor, når flere titalls personer kan miste jobben sin.

- Jeg tror stortrøndelags viktigste jobb er næringsutvikling, og Trøndelag skårer ikke høyt på næringsutviklingsarbeid. Jeg samarbeider mye med møringer innen andre bransjer, og der kommer næringslivsaspektet med en gang. Det har vi sett lite av i diskusjonen om det nye Trøndelag, og jeg vil utfordre både Opoku og andre politikere i Trøndelag til å vise mer handlekraft i næringspolitikken, enten det gjelder olje og gass eller fornybar energi, sier Hygen.

Reinertsen frykter konsekvensene av Det norskes flytting av hovedkontoret til Fornebu.

- Leverandørindustrien i denne regionen har ønsket oss flere oljeselskapsetableringer her. Vi har vært veldig skuffet opp gjennom årene over at det ikke har blitt flere. Det er en konkurranseulempe at vi ikke har flere kunder i Trondheim. Derfor har Det norske vært veldig viktig, sier Reinertsen, som mener nærhet er viktig.

- Det er ikke avgjørende, men en fordel at det også sitter noen kunder i Trondheim, sier Reinertsen.

LES PÅ PLUSS: To bryllup og en real oljesmell

- Ikke kontrakter på naboskap

Hygen er enig med ham.

- På Torvet er det lettere å ha uformelle kontaktpunkter og nettverksmøter. Nå forsvinner litt av det. Det norske er i gang med å bygge ut sitt første felt, så for bransjen i Trøndelag er dette synd, sier Hygen.

Wettland tror ikke flyttingen av hovedkontor får noen stor betydning.

- De små leverandørene leverer ikke direkte til Det norske, men til andre leverandører som har direktekontrakter med oljeselskapet. Det er det relativt få som har. Det går gjennom verft eller større engineering-kontor. Ingen profesjonelle oljeselskap gir kontrakter til noen fordi de er nabo av selskapet. Man må være best på å levere, sier Wettland.

- Olje- og gassbransjen er en del av løsningen, ikke bare et problem, sier adm. dir. Torkild Reinertsen i Reinertsen. Foto: Jens Søraa, Adresseavisen
- Det norske er i gang med å bygge ut sitt første felt, så for bransjen i Trøndelag er dette synd, sier Gunn Kari Hygen i GK Hygen Energi. Foto: Picasa