Det betyr at eiendomsinvestor Ivar Koteng og Grilstad-eierne Anton og Erling Jenssen får kjøpe travbanen og bygge boliger på den.

Koteng håper å komme i gang så fort som mulig.

- Det betyr antakelig at vi kan gjennomføre avtalen så fort som mulig, og at vi setter i gang planarbeidet og får gjennomført regulering. Vi er rigget for en rask oppstart, sier Koteng.

1500 boliger

Han regner med at reguleringen vil ta to-tre år. Nøyaktig hvor mange boliger som skal bygges på tomta, er ikke klart.

- Det blir fort 1500 boliger, sier Koteng, som synes prosessen har vært rotete.

- Det har vært en forholdsvis rotete prosess. Men vi har sittet i ro og ventet. Nå jobber vi for å få til et flott område, sier Koteng.

Endelig dom

Tolv travlag i Trøndelag forsøkte å stoppe salget av Leangen Travbane. Midt-Norges Travforbund (MNTF) og Leangentravets Eiendom AS har derfor saksøkt disse, og saken er nå avgjort med voldgift i Borgarting lagmannsrett. Den kan ikke ankes, og dommen er derfor endelig.

De tolv saksøkte travlagene mente vedtaket om salg i MNTFs generalforsamlingen fra 2013 ikke var gyldig. Salgsavtalen ble vedtatt under fullmakt om at fem forutsetninger ble innfridd. De går både på økonomi, og at en ny lokalitet til Leangen travbane er på plass. Saksøkerne mente forutsetningene var innfridd. De 12 saksøkte travlagene hevdet det motsatte.

- Kan vurdere selv

Retten mener styret i MNTF har handlet innenfor det generalforsamlingen vedtok: «Selve fullmakten gir styret i MNTF kompetanse til å beslutte et salg, og til selv å vurdere om det som er oppnådd ved forhandlinger, er tilfredsstillende for travsporten i Midt-Norge.»

Advokat Morten Brandhaug i Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange representerer MNTF og Leangentravets Eiendom. Han skriver i en e-post til Adresseavisen at de er fornøyde med dommen, og legger til grunn at avgjørelsen respekteres av alle.

- Voldgiftsretten har kommet til at de ulike beslutninger som er truffet underveis, ikke er truffet etter noen utilfredsstillende saksbehandling eller at de er for dårlig fundert. Det var ingen uenighet blant de tre oppnevnte dommerne, voldgiftsrettens dom er enstemmig, skriver Brandhaug.

- Skuffet

Talsmann for de 12 saksøkte travlagene, Ole Morten Woldseth, er skuffet.

- De økonomiske realitetene er ikke forandret med dommen. Vi har solgt Leangen før en ny bane er klar. Utredningen av en ny bane er uansvarlig, som det står i dommen, og den økonomiske risikoen ved å bygge en ny er ikke avklart. Vi må se om vi klarer å realisere en ny bane med de forutsetningene vi nå har, sier Woldseth.

Klæbu eller Melhus er alternativene til lokalisering av en ny travbane.

- Kan ikke krangle evig

Malvik Travlag er et av lagene som ønsket å stoppe salget av Leangen. Styreleder Jostein Engan sier han regner med at travsporten i Trøndelag nå blir enig om hvor den nye banen skal bygges.

- Vi kan ikke krangle om det i evig tid, og må bli enige om det i en demokratisk avgjørelse i en generalforsamling i Midt-Norsk Travforbund, sier Engan.

Det er antallet boliger som kommunen gir tillatelse til å bygge på Leangen, som bestemmer hvor mye MNTF og Leangentravets Eiendom AS får for eiendommen.

Opptil 650 millioner

- Det er i kontrakten angitt en minimum kjøpesum på kr 510 millioner.(..) Det er gjort anslag som indikerer en samlet kjøpesum i størrelsesorden 650 millioner, og kontrakten har ikke noe tak for hvor høy kjøpesummen kan bli, skriver Brandhaug.

Koteng ønsker ikke å kommentere hva han regner med å betale for eiendommen til slutt.

Kostnaden for voldgiftssaken, 680 000 kroner, skal Leangentravets Eiendom AS og MNTF betale 30 prosent av, mens de tolv travlagene skal betale 70 prosent.