Sparebank1 SMN har spurt 231 kunder fra Midt-Norge hvor mye penger de vil bruke på årets jul.

- I snitt tror vi at selve julefeiringen og julegavene vil koste 4300 kroner. Dette er en nedgang fra 4700 kroner i 2015, sier Endre Jo Reite som er privatøkonom hos Sparebank1 SMN.

Nordtrønderen ligger 450 kroner lavere i snitt enn sørtrønderen, 4000 kroner mor 4475 kroner.

Flere som sparer

Privatøkonomen mener å se en større økonomisk forsiktighet inn i denne jula enn hva som har vært vanlig tidligere.

- Etter sommeren så vi et omslag i forbruksmønstret til kundene, og det er flere som har brukt litt mindre penger enn normalt gjennom sommeren og høsten. Utslaget er størst utenfor Trondheim, men også i Trondheim er flere blitt flinkere til å spare litt mer. Samtidig er det store forskjeller mellom generasjonene, de yngste og de eldste har størst økning i sparingen, mens de mellom 30 og 50 år bruker mer enn noen gang, sier Reite.

Lønner seg å planlegge

Undersøkelsen viser også at julefeiringen vil svi ekstra for dem som ikke er god på planlegging.

- Tre av ti av de vi har spurt tror de vil bruke mer enn planlagt på jula, og seks av ti som oppgir at de kjøper julegavene sent tror de vil bruke mer enn planlagt. Det er helt tydelig en sammenheng mellom planlegging og forbruk, sier Reite.

For dem som ikke planlegger, kan det være lett å miste oversikten. Privatøkonom Reite ber deg passe godt på, dersom du har flere kredittkort i bruk og i tillegg kjøper varer med utsatt betaling hos ulike nettbutikker. Samlet sett kan dette gjøre det lettere å miste oversikten over juleforbruket.

- Mister du oversikt over kostnadene kan det erfaringsmessig bli dyrt og vanskelig å komme à jour når regningene kommer i januar. Da er det også mange andre årlige regninger som gjør betaling litt ekstra utfordrende, sier Reite.

Høysesong for å øke boliglånet

Reite viser også til at desember er høysesong for å bake forbruksgjeld inn i boliglånet.

- Vi merker at det er mange som sliter med at forbruksgjeld på mange ulike kort og kreditter gradvis bygger seg opp, og at det derfor er mange som før julehandelen baker forbruk inn i boliglånet. Det er gjerne mange småkjøp og kjøp av gaver og ferier som bygger seg opp over tid og som man ikke registrerer før man plutselig opplever at det ikke er tilgjengelig kreditt for nye kjøp, sier Reite.

Ifølge utlånsundersøkelsen til Finanstilsynet har hele åtte av ti høyere boliggjeld enn da de kjøpte boligen.

- 40 prosent av gjeldsveksten i Norge er opplåning på bolig. Det er viktig at man tenker over at forbruksgjeld og andre kjøp som bakes inn i boliglånet spiser av handlingsrommet. Gjør du opplåning på bolig for å finansiere forbruk bør du samtidig øke avdragene så du faktisk blir kvitt gjelden.

Betal raskt tilbake

Har du brukt kredittkortet, ja så husk at det må betales tilbake. Helst raskt. Noen av dem som kjøpte julegaver med kredittkort i fjor betaler fortsatt på fjorårets julegaver.

- Det er lett å skyve på innbetalinger og bare betale minimumsbeløp. Med minimumsbetaling tar det fort flere år før du har betalt tilbake kredittkortgjelden, og det som kan ha vært en fornuftig måte å få noen ekstra kroner tilgjengelig i desember blir fort ufornuftig etter hvert som nedbetalingstiden øker og månedene går, advarer Reite.

Endre Jo Reite er privatøkonom hos Sparebank1 SMN og ser en litt mer forsiktig start på årets julehandel enn vanlig. Foto: Therese Alice Sanne