• Prognosene tyder på at det vil bli gitt tillatelse til å bygge 120 nye hytter i Oppdal i 2017. Dermed vil det være rundt 3650 fritidsboliger i Oppdal ved utgangen av året.

• På Røros, som er den nest største hyttekommunen nord for Dovrefjell, er det i gang satt 39 hytter så langt i 2017. Fra før er det 3306 hytter i kommunen.

• Rennebu har de siste tiårene hatt en stor hyttevekst.  I 2017 er det gitt tillatelse til 40 nye hytter, og kommunen har nå rundt 2000 hytter.

1000 nye hytter

Det er travelt i byggesaksavdelingen hos Oppdal kommune. Her er det bare i år innregulert 224 nye tomter. Om lag 1000 hyttetomter er klare. Like mange i er klare i Rennebu, mens Røros har om lag 500 ledige hyttetomter.

Eiendomsmeglerne i Oppdal smiler fra øre til øre. Og håndverkerne har ordrebøkene fulle. Det spretter opp nye hyttefelt ved inngangen til Gjevilvassdalen (Gjetberget, Kleberberget og Langberget) - og det foreligger store planer i Vangslia og Stølen-området.

Saltdalshyttas storsatsing har vært med å løfte Oppdal som hyttebygd. Selv om de rykker inn med mange egne håndverkere, så drypper det mye på lokale entreprenører og håndverkere.

Fulle ordrebøker

- Vi merker stigning i markedet. Det er bra fart i Nerskogen. Folk vil ha hytter ved skiløypene. Det er flere som nå må hente inn snekkere andre steder fra. Dette er stor verdiskapning for næringslivet, sier Steinar Furnes, som representerer ni grunneiere og 18 hyttefelt i Oppdal og Rennebu gjennom hyttetomta.no.

- Det er nesten håpløst å få tak i håndverkere fordi det bygges så mye. Det er flere måneders ventetid og fulle ordrebøker. Det er skikkelig artig. Oppdal har alltid vært en populær hytteplass, men de siste to årene har det tatt av. Omsetningstida er halvert de siste årene. Fra 120 til 130 dager, og nå nede i 76 dager. Det er bra tempo og det vitner om et godt marked, sier Stian Knutsen, megler hos Eiendomsmegler1, i Oppdal.

Snittprisen per kvadrat ligger for tiden på 28 500 per kvm i Oppdal, opp fra 26 934 kroner i 2016.

Stabile priser

Prisene er relativt stabile i fjellbygda og i de øvrige hyttekommunene i fjellet i Midt-Norge.

- Snittprisen på de solgte fritidsboligene i Oppdal ligger i overkant av 2 550 000 kroner, sier Stian Knutsen.

Eiendomsmegler Stian Knutsen melder om gode tider i hyttemarkedet i Oppdal.

Hytter i prissjiktet mellom 2 og 3 millioner omsettes veldig fort, og det er stor etterspørsel etter disse hyttene.  Omsetningen er også bra for hytter i prisklassen mellom 3 og 4,5 millioner kroner, men disse tar det lengre tid på å omsette.

Det ligger også en håndfull hytter i Oppdal ute til salgs for over sju millioner kroner på finn.no. Markedet er begrenset for så dyre hytter nord for Dovrefjell.

Hyttekjøperne blir yngre

Innføringen av høyere egenkapitalskrav har ikke bremset hyttebyggingen.

- Nei, det har vi ikke merket noe til i det hele tatt. Egentlig tvert imot, siden omsetningen og prisene har gått opp. Folk har penger. Jeg trodde kanskje at oljebremsen ville slå inn i hyttemarkedet, men heller ikke det har påvirket oss, sier Knutsen.

Selv om den vanlige kjøperen av fritidsbolig i er par i 40-50-årene med unger, kryper alderen på kjøpere nedover.

- Jeg har solgt hytte til folk i 20-årene, sier Knutsen.

Målet i Masterplanen for reiselivet Oppdal er at det bygges 118 nye hytter i året. I 2017 ser det ut til at målet blir nådd.