Braklansering av Remas «Æ», etterfulgt av sterke reaksjoner på ny bestevenn-strategi, oljebransjen i Trøndelag som slo tilbake, rekorder og nedturer i boligmarkedet og et turbulent år for Norske Skog var blant sakene som preget 2016.

Januar

4. januar: Rema 1000 lanserer appen «Æ», som skal gi kundene rabatt på varene de bruker mest penger på. Samtidig blir det kjent at dagligvarekjeden dropper flere kjente merkevarer som en del av sin nye «bestevenn-strategi».

Tøft år: Ole Robert Reitan og Rema startet året med et smell, da appen «Æ » ble lansert (avbildet sammen med daværende kategoridirektør Lars Kristian Lindberg). Ny strategi ga imidlertid ikke den virkningen dagligvarekjeden hadde håpet på. Foto: Kristin Svorte

23. januar: Omfattende råte- og soppskader forsinker gjenåpningen av Britannia Hotel, som pusses opp for over en milliard kroner.

30. januar: Tidligere olje- og energiminister Tord Lien ansettes som ny direktør i NHO Trøndelag.

Februar

13. februar: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) åpner offisielt Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen, det eneste oljefeltet som styres fra Trondheim. Aker BP (tidligere Det norske) står bak utbyggingen.

14. februar: Mathallen i Trondheim kaster inn håndkleet etter halvannet års drift. I stedet rykker Bunnpris inn i lokalene ved Prinsenkrysset.

17. februar: Gourmestrestauranten Credo varsler at de stenger dørene i Midtbyen, og gjenåpner i en tidligere verkstedhall på Lilleby.

Mars

7. mars: Reitangruppen legger frem et resultat før skatt på 7,3 milliarder kroner i 2016, godt hjulpet av gevinsten etter salg av aksjene i det svenske dagligvarekonsernet Axfood.

27. mars: Statoil vil investere 20 milliarder kroner i Njord- og Bauge-feltet utenfor Trøndelag, noe som vil forlenge produksjonen til 2040-tallet.

30. mars: Reinertsens gjeldsproblemer ender med at Aker Solutions overtar selskapets olje- og gassvirksomhet og de rundt 700 ansatte, mens Reinertsen noen dager senere slås konkurs.

April

4. april: Entreprenørselskapet Hent hadde en omsetning i 2016 på 7,5 milliarder kroner, en økning på 2,2 milliarder fra året før.

5. april: Det trønderske eiendomsmeglerforetaket BN Bolig kunngjør at det skal ansette 22 meglere til et nytt kontor i Oslo. - Lykke til, sier konkurrentene.

10. april: En rekke trønderske aktører innen forskning og næringsliv er med når akseleratoren Nhack opprettes i Shanghai. En akselerator er en organisasjon som tilbyr støttefunksjoner og investeringsmuligheter for gründerbedrifter og prosjekter. Nhack blir den første akseleratoren for norske bedrifter som opprettes i Kina.

20. april: Det børsnoterte transportkonsernet NTS ASA kjøper havbruksselskapet Midt-Norsk Havbruk AS.

Mai

3. mai: Rema opplever et tøft år. Salget gikk tilbake med 7,1 prosent i mars, ifølge VG. Nedgangen kommer parallelt med at kjedens omdømme har falt kraftig. Bransjestatistikken fra analyseselskapet Nielsen viser at Rema 1000 har hatt nedgang i salget i årets tre første måneder.

5. mai: Sosial dumping, farlig arbeid og indikasjoner på trygdebedrageri er blant funnene i en storaksjon mot arbeidslivskriminalitet i byggebransjen i Trøndelag. Deltagerne i aksjonen var Arbeidstilsynet, Nav, politiet, kemneren og skatteetaten.

30. mai: 2016 ble et nytt rekordår for restaurantkjeden Egon. Kjeden hadde en omsetning på 1,1 milliard kroner i omsetning og 167 millioner kroner i resultat før skatt. Da Egon åpnet restaurant i Stockholm, førte det henvendelser fra andre deler av Europa om å åpne Egon-restauranter.

Rekord: Dan Robert (t.v.) og Roger Halshamn er henholdsvis daglig leder drift og daglig leder i Egon-restaurantenes eierselskap Norrein AS. I fjor ble det ny omsetningsrekord for kjeden.

Juni

7. juni: Over 200 tidligere ansatte i konkursrammede Reinertsen har flyttet inn hos sine nye arbeidsgiver, Aker Solutions på Leangen.

8. juni: Kjøtt- og spekematprodusenten Grilstad feirer 60-årsjubileum med rekordoverskudd. Etter flere år med kutt av fabrikker og ansatte, fikk konsernet i 2016 et overskudd på nesten 78 millioner kroner.

13. juni: Danske Bank tok konkurrentenes skalp da danskene stakk av med den første avtalen om å være bankforbindelse for det sammenslåtte Trøndelag fylkeskommune. Danske Bank vant anbudskonkurransen om å være fylkets hovedbank foran Sparebank1 SMN og DNB.

14. juni: Representantskapet i det interkommunale selskapet Trondheim Havn skifter ut styret. Bråket i Trondheim Havn startet med at havnedirektøren sa opp jobben sin.

16. juni: Konkursen i Reinertsen har ført til 523 krav på til sammen drøyt 1,8 milliarder kroner. Det viser den midlertidige innberetningen etter kjempekonkursen i den familieeide bedriften. Fem av kravene i konkursboet er på over 100 millioner kroner.

20. juni: Det kriserammede papirkonsernet Norske Skogs fabrikk på Skogn hadde i 2016 sitt beste år siden 2008. Høy produksjon, kostnadskutt, stor etterspørsel og en gunstig valutasituasjon bidro til et resultat før skatt på 141 millioner kroner i 2016.

22. juni: Forretningene i Midtbyen hadde i første halvår 2017 en omsetningssvikt på 4,29 prosent fra samme periode året før.

28. juni: En EU-rapport viser at Trøndelag er den beste regionen i Norge for nyskaping og innovasjon. Trøndelag er på 16. plass i Europa, på plassen bak London, i en rangering av 220 regioner i Europa. Sveits rangeres som det mest innovative landet i Europa.

Juli

21. juli: Adresseavisen avslører at Olavsfestdagene krever betaling fra leverandører som får anbud på varer og tjenester til festivalen. Anbudsekspert Marianne H. Dragsten mener det kan være lovstridig praksis. Olavsfestdagene avviser lovbrudd.

Sponsekrav: Olavsfestdagene forutsatte at store leverandører også sponser festivalen. Her fra årets festival i Erkebispegården. Foto: Håvard Haugseth Jensen

25. juli: Rekordhøye laksepriser har gitt Salmar-eierne Gustav og Gustav Magnar Witzøe i eierselskapet Kvarv AS nær en milliard mer i inntekt i 2016 enn året før, viser konsernregnskapet. Inntekten kom seg på 10,7 milliarder kroner og resultatet før skatt på snaue 2,5 milliarder.

August

9. august: Hotellene i Trondheim har opplevd den beste juli måned på åtte år. Reiselivsbransjen mener byens kulturliv har en stor del av æren.

Gode tall: Hotelldirektør Line Vikrem-Rosmæl ved Scandic Lerkendal gleder seg over det beste juli-besøket på mange år i Trondheim. Bak t.h. i bildet står Belgis Nori.

15. august: En fersk Sintef-rapport viser at teknologi- og serviceleverandører til norsk fiskeri- og havbruksnæring skaper rundt 21 400 arbeidsplasser og verdier for 24,5 milliarder kroner årlig. Dette er første detaljerte undersøkelse av sjømatnæringens leverandører.

16. august: En 13 kvadratmeter liten leilighet på Møllenberg setter kvadratmeterprisrekord i Trondheim, når den blir solgt for vel 1,4 millioner kroner. Det tilsvarer omtrent 110 000 kroner per kvadratmeter.

23. august: Gjeldsrisen i Norske Skog tilspisser seg og konsernledelsen kjemper for å bli enige med kreditorene. Men på Skogn har verken fabrikksjefen, tillitsvalgte eller Levanger-ordføreren mistet troen på fremtiden. - Vi har stor tro på at fabrikken overlever uansett, sier administrerende. direktør Amund Saxrud ved fabrikken på Skogn til Adresseavisen.

24. august: Av de syv største kjøpesentrene i Trondheim, er det bare City Syd og Sirkus Shopping som kan vise til økt omsetning første halvår i 2017. Nedgangen er ikke stor nok til å bekymre senterlederne vi snakker med.

25. august: Finansmann og skogeier Christen Sveaas velges til ny styreleder i kriserammede Norske Skog. Han gjør det på dag én klart at han mener selskapets kreditorer er urealistiske og at han har tro på en løsning for konsernet.

Christen Sveaas ble på sensommeren valgt til ny styreleder i kriserammede Norske Skog. Foto: Kristin Svorte

29. august: Statoil har brukt rundt fire milliarder kroner på tidligpensjoner under oljekrisen. Men nå trengs en styrking. Selskapet varsler at de i 2017 skal ansette rundt 70 fagarbeidere og omtrent like mange nyutdannede fra universitetet.

September

6. september: Salmar-gründer Gustav Witzøe ønsker selskapets første havmerd, Ocean Farm 1, velkommen til Frøya. Den 7000 tonn store merden er verdens første av sitt slag og skal senkes ned i Frohavet og huse 1,6 millioner laks.

Salmar-gründer Gustav Witzøe ønsket verdens første havmerd velkommen til Frøya.

8. september: Adresseavisen kan fortelle at Kolbjørn Selmer trolig er den trønderen som har tjent mest på ett år noen gang, da han i 2016 fikk en lønn på 284,9 millioner kroner. Eiendomsutvikling på familiegården Overvik er en av hovedinntektskildene for Selmer som er medeier i selskapet Holmetjern Invest AS.

20. september: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) besøker Selbu med beskjed om at departementet gir et endelig ja til Trønderenergis vindkraftverk på Stokkfjellet. Konsesjonen åpner for vindkraftutbygging verdt 900 millioner kroner i Selbu. Men utbyggingen er kontroversiell ettersom planområdet ligger like utenfor et viktig kalvingsområde og vårbeite for rein.

25. september: Salget av nye boliger i Trondheim stuper. Nedgangen er på hele 42 prosent det siste året, viser tall fra Boligprodusentenes Forening.

29. september: Torkild og Thomas Reinertsen og andre nøkkelpersoner fra konkursrammede Reinertsen AS, har etablert et nytt ingeniørselskap i Trondheim. Allerede er 30 personer ansatt i selskapet som har fått navnet New energy AS.

Oktober

4. oktober: Salget av ladbare personbiler går rett til værs, mens interessen for bensin- og dieselbiler stuper. I september var andelen ladbare personbiler 48 prosent. I samme måned i fjor lå den på 37 prosent av de solgte.

18. oktober: Reitan Eiendom posisjonerer seg i utviklingen av Nyhavna i Trondheim, og blir en av tre hovedeiere i eiendomsselskapet Dora. - Vi vil bli enda større på eiendom, sier Odd Reitan. I tillegg til den gamle ubåtbunkeren Dora 1, sitter selskapet på flere andre eiendommer i området.

23. oktober: Klesbutikken Livid i Midtbyen er kåret til Årets Kremmer 2017. Butikken hadde høyest omsetningsvekst av detaljhandelsbedriftene i Trondheim og omegn i 2016. Økningen var på hele 44 prosent fra 2015.

November

1. november: Ole Robert Reitan er på butikkturné gjennom Nord-Trøndelag og lover at det enkle igjen skal bli det beste i Rema 1000. Begrepet «bestevenn» om de nye innkjøpsstrategiene ønsker Reitan at han aldri hadde brukt.

3. november: Ledelsen i Trondheim Parkering får kritikk etter brudd på arbeidsmiljøloven. En undersøkelse viser at to ansatte har vært utsatt for brudd på arbeidsmiljøloven og ledelsen i det kommunale foretaket får kritikk for å ikke ha gjort noe med situasjonen.

24. november: Kjell Inge Røkkes Aker går sammen med Oceanwood for å by på datterselskapet Norske Skog AS, som eier fabrikkene til Norske Skogindustrier. - Dette var helt uventet for oss, sier levangermannen Eilif Due som er skogeier og styremedlem i Norske Skogindustrier.

Desember

2. desember: Siden Innherredsveien ble stengt for gjennomkjøring i sommer, har omsetningen på Solsiden kjøpesenter i Trondheim falt kraftig. Omsetningen falt 4,6 prosent fra uke 27 til og med uke 47, sammenlignet med samme tidsperiode i fjor.

5. desember: Det tok i desember nesten dobbelt så langt tid å få solgt en bolig som samme måned året før i Trondheim. I løpet av de siste 12 månedene har boligprisene i byen falt med 1,3 prosent.

8. desember: Norsk Kylling beslutter å bygge ny kyllingfabrikk i Orkanger. Dette vil kreve investeringer på rundt to milliarder kroner.

Norsk Kylling bestemte seg for å inveswtere rundt to milliarder kroner i ny kyllingfabrikk i Orkanger. Foto: ILLUSTRASJON: NORSK KYLLING

9. desember: Det kommer triste nyheter om at Gerhard Nordberg er død, 75 år gammel. Han er én av totalt tre personer som var med på å starte Egon. Restaurantkjeden er en av Trøndelags mest suksessrike matkonsepter, og meldte tidligere på året om rekordresultat.

12. desember: En av Trøndelags største eiendomsinvestorer, Francis Hay, blir ilagt dagbøter på 10 000 kroner fordi Arbeidstilsynet mener selskapet ikke har dokumentert at polske ansatte har fått tarifflønn.

19. desember: Norske Skog ASA varsler at de vil melde oppbud etter gjentatte forsøk på å finne enighet blant kreditorer og aksjonærer. Skogeierne ønsker å bli med som medeiere i et nytt selskap.

Drift: Norske Skogs fabrikk på Skogn går med overskudd. Til tross for konkurs i morselskapet, går driften videre i fabrikkene. Foto: Leif Arne Holme