- Det er kjempeartig. Vi begynte med en idé som vi fikk mulighet til å realisere. Det har vært helt topp hele veien, sier Fossum.

Gladgris AB består av fem jenter fra Mære landbruksskole som går VG2 Landbruk og gartnernæring. Onsdag deltok de på fylkesmessa på Magneten kjøpesenter hvor de vant andreprisen for beste forretningsplan. Nå er de klar for å selge produktet.

- Problemet med halebiting blir bare større og større. I 2017 ble det registeret 150 000 dyr med enten åpent halesår eller kort hale. Det tilsvarende rundt hver tiende gris. De verste tilfellene kommer ikke engang til slakteriet og blir derfor heller ikke registrert.

Les også: Ungdomsbedriften Sheepo'hoi har utviklet halsbånd-klosser som skal skremme rovdyr fra å gå løs på sau

Lærer det meste

Fire hundre elever fra 17 forskjellige videregående skoler i hele Trøndelag deltar på fylkesmessen for ungdomsbedrifter. Elevene har skapt bedrifter som jobber med sosialt entreprenørskap, datateknologi, kultur, håndverkertjenester, bærekraft og innovasjon.

Autospyl ble kåret til beste ungdomsbedrift fra norddelen av Trøndelag.

Gjennom et skoleår har de etablert og drevet bedrift, de har laget forretningsplan, jobbet med regnskap, produktutvikling, produksjon, markedsføring, og salg av en vare eller tjeneste.

- Entreprenørskapskompetanse er så mye mer enn det å starte bedrift. Gjennom dette arbeidet får elevene entreprenøriell kompetanse som kreativitet, gjennomføringsevne, selvtillit, samarbeidsevne, og de lærer å ta ansvar og løse problemer. Dette er kompetanse som trengs i fremtidens arbeidsliv, sier administrerende direktør, Grete Ingeborg Nykkelmo, i Ungt Entreprenørskap Norge.

Les også: Dette er appen som lar deg ha kjøleskapet i lomma

Selger bedre dyrevelferd

Jentene i Gladgris UB har laget en leke i naturgummi med fire hull og naturtau som trekkes gjennom. Ballen har en hempe som gjør at den kan henges opp i taket. På denne måten beveger den seg rundt grisen om den blir dyttet på og den holder seg samtidig ren.

- Grisen kan omforme den, bite i den – og dra i taugene. Det er dessuten en stor baktanke bak materialvalget. Vi ville lage leken i naturgummi og hamp. Det er for at det ikke skal være skadelig for grisen å svelge biter av den. Det blir litt enklere for bonden.

Ungdomsbedriften samarbeidet med både Nortura, Mattilsynet og Norsvin for å utvikle produktet.

- Vi selger bedre dyrevelferd, bedre kjøttkvalitet og bedre lønnsomhet for bonden, sier Ingrid Værdal.

Bedriften har fått vise seg frem i flere sammenhenger, og etter fylkesmønstringa skal de på den trønderske svinekonferansen på Jægtvolden for å få solgt produktet.

GreenCan ble kåret til beste ungdomsbedrift fra sørdelen av Trøndelag.

Les også: Ungdom fosser frem

Komprimerer søppel

En annen bedrift som fanget folks oppmerksomhet på ungdomsmessa var GreenCan UB. Med slagordet We can – Green can – har de utviklet en løsning for kildesortering i byområder. De har rett og slett utviklet en spesialtilpasset søppeldunk som gjør det lett for kunden å kildesortere, og som har en komprimeringsfunksjon slik at den må tømmes sjeldnere.

- Vi har utviklet en spesialtilpasset søppeldunk som gjør det lett for kunden å kildesortere, og som har en komprimeringsfunksjon slik at den må tømmes sjeldnere, sier Emma Grønntvedt i ungdomsbedriften GreenCan.

- Det er ingen søppelbøtter som finnes med begge deler. Dette produktet kan også være interessant for kjøpesentre og festivaler. Vi har sett at dunkene ofte blir overfylt, sier Emma Grønntvedt.

Prototypen er laget av Røros produkter.

- Komprimeringen foregår ved hjelp av en innebygd presse som man på en lettvint måte styrer selv, sier Grønntvedt.

Les også: Er Trøndelag skodd for framtiden?

Kvaliteten øker

Ledelsen i Ungt Entreprenørskap er svært fornøyd med at kvaliteten øker år for år på ungdomsmessa.

- Lærerne har mye mer erfaring i dag enn de hadde da vi startet opp med Ungt Entreprenørskap i 1997. Vi ser at kvaliteten øker. Det kuleste du kan være som ung voksen i dag er å være gründer, sier rådgiver Kåre Presthus i Ungt Entreprenørskap. Han mener det er på tide at skoleverket også tar gründerfaget for fullt inn i undervisningen.

Kåre Presthus er rådgiver i Ungt Entreprenørskap.

- Vi burde hatt tilbud om studiespesialisering for elever som vil satse spesielt på entreprenørskap, sier Presthus.

En undersøkelse viser at majoriteten av ungdomsbedriftene hadde kvinnelige daglige ledere.

- Jentene har kommet for fullt og det er vi glade for. I Trøndelag vil vi trenge mange innovatører i begge sektorer. Entreprenørskapskompetanse ruster elevene for framtiden. Her på messen treffer du de mest kreative 17-åringene i Trøndelag, sier Frank Norbeck, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Trøndelag.

Gjeve priser

Det ble kåret vinnere i 18 kategorier, hvor lokalt næringsliv samarbeider om, og har gitt navn til prisene. Gjevest er prisen for årets beste Ungdomsbedrift. Ti av de beste bedriftene får representere Trøndelag under norgesmesterskapet i ungdomsbedrift som arrangeres i Lillestrøm i april.

Og her er vinnerne:

GreenCan UB fra Thora Storm videregående skole og Autospyl UB fra Mære Landbruksskole er kåret til Trøndelags beste Ungdomsbedrifter 2018.

Disse bedriftene skal representere Trøndelag på NM på Lillestrøm 26. – 27. april sammen åtte andre ungdomsbedrifter fra Trøndelag.