Det er straks høytid for bryllup, og når to gifter seg er det også to økonomier som slår seg sammen. De færreste tenker på at lykken kan ende i skilsmisse, og hva de burde tenkt på mens de ennå var forelsket.

Når to blir samboere er det enda viktigere å ha klare regler.

I forelskelsesrus er det ikke økonomiplanlegging som står øverst på listen over ting paret vil gjøre sammen. De må gjøre det likevel. Det mener forbrukerøkonom Anne Motzfeldt fra Danske bank.

Tonje Aas Sæthre (36) og Anders Lund (34) ble tobarnsforeldre for bare to uker siden. De bor i felles leilighet og har felles økonomi. De er samboere, men uten samboerkontrakt.

- Å skrive samboerkontrakt er jo ikke akkurat det første et par snakker om, men alle burde gjøre det, sånn rent rasjonelt, sier Lund. Samboerparet har tatt praten og de har til og med skrevet ut en samboerkontrakt. Men så har den bare blitt liggende.

- Nesten enklest å gifte seg

- Etter det har vi fått to barn sammen også, og da burde vi i alle fall ha fått laget oss noen regler. Vi er gode venner og håper vi skal prate godt sammen resten av livet, men vi vet jo ikke hvordan stemningen kan bli dersom forholdet en gang tar slutt, sier Lund og legger til at det enkleste nesten er å gifte seg.

- Det er viktig å være bevisst økonomien uansett om dere forblir samboere eller gifter dere, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske bank.

Snakk om økonomi: Det er det beste rådet Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske bank, har når to enten blir samboere eller ektefeller. Foto: Danske bank

- Når dere gifter dere endrer de økonomiske rettighetene seg og dere får felleseie. Ved samlivsbrudd er det likedelingsprinsipp, og alt som er ervervet underveis i ekteskapet skal da deles likt mellom partene, men med unntak av det den enkelte tok med seg inn i ekteskapet eller mottar som arv eller gave underveis i ekteskapet, dette sier skjevdelingsregelen, forklarer Motzfeldt.

Ta økonomi-praten!

Forbrukerøkonomen er opptatt av at alle par snakker sammen om økonomi.

- Selv om det ikke er så romantisk å tenke på, så er det et faktum at mange ekteskap ender med skilsmisse. Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det inngått 22 111 ekteskap i 2017. På den andre siden var det samme år 20 442 separasjoner og skilsmisser, sier Motzfeldt.

- Nå når vi har blitt en familie, så tenker vi begge som ett, og ikke så mye over hvem som betaler hva. Vi gikk inn likt da vi kjøpte leilighet sammen, og etter det har på en måte tiden bare gått og regninger har blitt betalt. Men vi har vel ikke helt kontroll, dersom noe skulle skje, medgir den nybakte tobarnspappaen på kafé, mens minstemann er sulten og krever full oppmerksomhet av mamma.

Kvinnen må være finansminister

- Dersom man ønsker særeie må man skrive ektepakt i tillegg til ekteskapsinngåelse.

Det er neste tips fra forbrukerøkonom Motzfeldt.

- Ektepakt er en avtale mellom ektefeller som regulerer hva som skjer med eiendeler og formue ved skilsmisse. Dersom man ikke skal ha særeie kan det i alle fall være fornuftig å ha en oversikt over de største eiendelene man tar med seg inn i ekteskapet. Det kan også være lurt å tenke på hva eventuell arv man mottar i løpet av ekteskapet går til. Settes det for eksempel i fond er det lett å synliggjøre arven ved en senere skilsmisse. Går pengene til oppgradering av felles bolig kan det være vanskeligere, sier forbrukerøkonom Motzfelt.

Det er fortsatt slik at det ofte er kvinnen som tjener minst, og også ofte hun som er lengst hjemme med barna.

- Ikke gå i fella og overlat økonomistyringen til mannen. Vær din egen finansminister og ha kontroll på egen økonomi. Ha egen lønnskonto, egen spare- og bufferkonto. Pass også på at du har tilstrekkelige dekninger på pensjon og personforsikringer. Dette vil lette økonomioversikten og gi økonomisk trygghet ved en eventuell skilsmisse. Dersom dere er enig i at en av dere skal være hjemme med små barn eller jobbe redusert når barna er små, så bør det være et felles ansvar å sikre denne de ordninger man går glipp av fra arbeidsgiver. Dette gjelder pensjonssparing og forsikringsordninger, som da bør tegnes privat. For ved en skilsmisse følger jo ordningene fra jobb arbeidstakeren og den som har tatt vare på felles barn har ingenting å lene seg på dersom private ordninger ikke er etablert, sier Motzfeldt.

Spør banken om hjelp

Det fleste som gifter seg satser på at forholdet skal vare til døden skiller dem ad. Men skulle det bli brudd, så anbefaler Motzfeldt å søke råd.

- Ved separasjon og skilsmisse er det ofte mange økonomiske spørsmål. Hva skal skje med felles bolig, har jeg god nok økonomi til å kjøpe egen bolig og dekke alle utgiftene mine, hvordan skal boet fordeles og hvordan skal ansvar for felles barn fordeles? Det største økonomiske spørsmålet er ofte hva som skal skje med felles bolig, skal den ene ta over boligen eller skal den selges? Jeg anbefaler å ta kontakt med banken som kan bistå med å se mulighetene for bolig- og gjeldssituasjon. Såfremt dere er enig i hvordan boet fordeles dere imellom trengs ikke advokathjelp. Dersom det er uoverensstemmelse kan det være fordelaktig å hyre inn advokat, sier Motzfeldt.