Da plassen var sikret og orkdalingen var vel tilbake i Oslo, duppet han av klokken seks på kvelden og sov femten timer i ett strekk.

Flere ukers taktikkeri og strategisk spill hadde gått i Asphjells favør. Opprinnelig var han vraket av valgkomiteens flertall til styret i Norges idrettsforbund.

LES KOMMENTAR: Kongen på nachspielet (PLUSS)

En voldsom mobilisering, hvor trønderfylkene samarbeidet, og hvor Sør-Trøndelag idrettskrets organisasjonssjef og edderkopp Kjell Bjarne Helland sto i spissen, sørget for at Asphjell kapret plassen foran fotballpresident Hallén med kun én stemmes margin.

Mindre engasjert lokalt

Sist Adresseavisen kåret de mektigste innenfor idretten i Trøndelag, ble Asphjell plassert helt på topp. Den posisjonen har han ikke lenger. I 2008 var han styreleder i Sør-Trøndelag idrettskrets, leder i Granåsen Arrangement, markedssjef i Orkla Fotballklubb og styremedlem i Orkdal IL. I tillegg til stortingsmann og medlem av idrettsstyret.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Den gang ble det stilt spørsmål rundt de mange hattene hans. I hjemkommunen Orkdal har han vært omstridt, på grunn av sitt sterke engasjement i gigantutbyggingen i Knyken skisenter.

Nå er det lokale engasjementet kraftig nedtonet. Også posisjonen sentralt er blitt svekket for mannen som de siste årene har vært første visepresident i idrettsforbundet. Men helt ute er han på ingen måte. Asphjells svært omfattende nettverk er fortsatt på plass, han trekker i tråder og han blir spurt til råds. Mens han i større grad sto i front tidligere, jobber han mer i kulissene nå. Tross alt er han den eneste fra Trøndelag som har plass rundt styrebordet i Norges idrettsforbund, hvor Tom Tvedt nå er den nye sjefen.

Det gjør at han trolig fortsetter som leder av idrettsforbundets anleggsutvalg. På grunn av sin posisjon i idrettsstyret beholder han også sin posisjon som medlem i søkerkomiteen for ski-VM i Trondheim.

Forberedt på å bli vraket

Da Asphjell og hans nærmeste medspillere bestemte seg for å ta opp kampen mot valgkomiteens flertallsinnstilling, ble først hele det idrettspolitiske Trøndelag kartlagt. Hvem sitter i viktige posisjoner i særforbundene? Deretter ble Asphjells navn spilt inn til maktens representanter.

– Jeg var delvis forberedt på å bli vraket, selv om jeg fikk gode tilbakemeldinger etter de to intervjuene hos valgkomiteen. Jeg skjønte at flertallet ikke ville gå inn for meg.

Slik Asphjell opplevde det, ble det en partipolitisk sak for valgkomiteen. I og med at tre Ap-personligheter sto på lista, ble det ikke plass til ham.

– Alle tilbakemeldinger tyder på det, selv om jeg hele tiden har sagt at mitt idrettsengasjement ikke har rot i mitt engasjement i Arbeiderpartiet.

Spill på natta

Det hele toppet seg under idrettstinget i Trondheim i starten av juni. Valget fant sted søndag formiddag. Fredag kveld begynte lobbyvirksomheten, som ble intensivert lørdag kveld og natt til søndag. Prøvevoteringen i åttetiden på morgenkvisten viste at det var håp om plass.

– Før lørdagsnatta hadde vi laget oss en oversikt over hva som var sikre og usikre stemmer, og hvem vi burde ha en ekstra prat med for å få de siste stemmene.

Det er årsaken til at Asphjell ikke fant dyna før klokken nærmet seg seks søndag morgen. Da han forlot hotellrommet, var selve motoren i arbeidet for å få gjenvalgt Asphjell, Kjell Bjarne Helland, fortsatt på plass under nachspielet hvor de siste diskusjonene fant sted.

– Jeg følte meg ganske trygg før valget startet, men da jeg hørte hvem som kom inn på de tre første plassene, var jeg overbevist om at det ikke gikk veien.

Ungdom og kvinner var et klart krav fra salen. Da de var kommet på plass i styret, gjensto kun rutinerte mannfolk. Deriblant Asphjell og Hallén.

Da hjalp det med støtte fra både kretser og særforbund, deriblant både ski- og skiskytterforbundet.

Søvnmangel

Først da den siste plassen ble lest opp, skjønte Asphjell at mobiliseringen fra Trøndelag hadde lyktes. Da var lettelsen stor og søvnmangelen prekær.

Hva tenker så Jorodd Asphjell om sin egen posisjon de kommende årene?

– Jeg har hatt sentrale posisjoner i åtte år. Fire år er ganske lang tid og målet mitt er å posisjonere meg i komiteer og utvalg som gjør at jeg kan representere Trøndelag på en god måte. Vi i Trøndelag har sagt at neste korsvei handler om hvordan vi skal posisjonere oss ytterligere, både i idrettsforbundet og i særforbundene.

Faktum er at Trøndelag er lite representert i viktige posisjoner sentralt. Der har Asphjell fortsatt en stemme, selv om han ikke lenger er like sentral i Midt-Norge.