KRISTIANSAND: — Hva det vil bety for oss om vi rykker opp? En haug av utfordringer.

Jerv-trener Steinar Pedersen (40) gliser og hiver i seg en bit av club sandwichen, og svelger unna med kald eplemost.

Sølvgutter for ti år siden

Aftenposten møter Jerv-treneren og Starts trener Bård Borgersen (43) på kafé i Kristiansand. For ti år siden utgjorde de halvparten av forsvarsrekken til Starts sølvlag.

Aftenposten møtte Jerv-trener Steinar Pedersen (t.v.) og Starts trener Bård Borgersen i Kristiansand før de to kvalikoppgjørene. Vinneren får spille i eliteserien neste år. Første kamp spilles i Grimstad lørdag, og fotballglade sørlendinger holder pusten. Kan lillebror fra Aust overta makten fra storebror fra Vest? Foto: Sondre Steen Holvik

Lørdag har de ansvaret for hvert sitt lag når Jerv fra Grimstad utfordrer storebror Start fra Kristiansand om retten til å spille i eliteserien neste sesong. Det ene laget har alt å vinne. Det andre har absolutt alt å tape.Det dirrer i svabergene på Sørlandet før møtet mellom de to klubbene.

— For Jerv som klubb vil det bety et nytt steg i en retning som i utgangspunktet kanskje er et for stort steg på kort tid. Men det er bare å krumme nakken og gå på. Det er ikke noe poeng å bruke mange år på å planlegge hvis man ikke kan bruke to måneder på å prøve å få det til. Men vi har gjort oss fortjent til dette. Er vi gode nok, da rykker vi opp. Hvis ikke, så rykker vi ikke opp. Jeg tror ikke så mange hadde trodd dette før sesongen. Vi vant vår første kamp først i syvende serierunde. Så det er lett å si nå at vi er gode nok. Men jeg er veldig imponert over det vi har fått til.

Ut av skyggen?

Jerv har i nyere tid levd i skyggen av Start. Sett bort fra noen år på 1980-tallet, hvor laget spilte på det neste øverste nivået, har det stort sett vært 3. divisjon. Men noen korte besøk i 2.-divisjon. Satsingen på nivå to kostet. Det tok nesten 15 år før 80-tallets sportslige opptur var ryddet ut av klubblokalene på Levermyr i Grimstad.

For åtte år siden var klubben på vei ned i 4.-divisjon. Det var da jobben med å bygge opp klubben på nytt startet. Organisasjon, sportslig plan og edruelighet var nøkkelord. Da ble også visjonen om å være en bærekraftig klubb i 1. divisjon meislet ut.

Jerv har hatt en utrolig reise fra 3.-divisjon til det som kan bli eliteserien. Foto: Fædrelandsvennen

Lærdommen fra 80-tallet gjorde at det tok noen år før satsingen bar frukter. Flere trenere forsøkte seg. Men et liv i det som en stund var Norges dårligste fotballfylke var ikke så lett. For det var i nabofylket i vest toppfotballen fikk utfolde seg. Da Start kjempet om seriegull i en nervepirrende duell med Vålerenga for ti år siden, var Jerv i 3.-divisjon.

To opprykk på direkten

Men så dukket det opp en tidligere Champions League-vinner. For da Steinar Pedersen fant ut at han ville teste ut sine egne ideer på egen hånd, og valgte Jerv fremfor Starts nest beste i Kristiansand, falt den siste brikken på plass.

Med 1,4 årsverk, hvor han selv utgjorde det ene, og en til å ta unna litt på kontoret de resterende 0,4, så begynte klatringen. Dugnadsklubben fra byen med de stolte sykkeltradisjonene rykket opp fra 3.-divisjon til 2.-divisjon på første forsøk. Så videre til 1.-divisjon på neste forsøk. Nå kan suksesshistorien nå sitt foreløpige klimaks.

— Ingen skal ta fra syklistene fra Grimstad det de har gjort, men fotballen betyr veldig mye for veldig mange. Det merker vi. Og jeg unner alle de frivillige og de som jobber dugnad å få oppleve dette. Å være oppe og lukte på noe, et mulig opprykk, det er veldig gøy, sier Pedersen.

- Hva er det viktigste du har bidratt med i Jerv?

— Jeg fikk et oppdrag om å stabilisere Jerv i Oddsenligaen (2.-divisjon, red.anm.) og profesjonalisere klubben. Og når du sier ordet profesjonalisere til meg så forplikter det. Vi har skapt en god treningshverdag, skapt et sterkt samhold i gruppen, vi har fått spillere som er sultne på å oppleve nye ting, sier mannen som har plukket opp ett og annet fra sine 19 år i toppfotballen med 26 ulike trenere.

Start på defensiven

Bård Borgersens situasjon er annerledes. Han skal holde oppe et lag han fikk i fanget da Mons Ivar Mjelde ble løst fra forpliktelsene i september. De siste årene har alt handlet om å berge klubben økonomisk. I tur og orden har de beste spillerne forsvunnet. Om toppsatsingen tåler et nedrykk til? Det er det vel egentlig ingen som vet.

— Hele totalbildet har ikke jeg. Men det ville vært leit for klubben, for spillerne, for alle som holder med Start, om vi går ned. Men idretten er tøff noen ganger. Skal du konkurrere må du også takle det du ikke ønsker at skal skje. Men det er ikke noe annet enn å bygge det opp igjen hvis det skjer.

Start-treneren virker rolig og avslappet. Snakker varmt om et Start som er i ferd med å finne identiteten og stake ut en ny kurs. Med fokus på talentutvikling. Start ønsker å være en samlende kraft for sørlandsfotballen. Men først må de samles om disse to oppgjørene.

Tre poeng på de 15 siste seriekampene er i beste fall mager poengfangst. Og gir heller ikke all verdens av selvtillit før møtene med Jerv.

— Jeg bruker ikke noe energi på om det er fordel Jerv fordi de er vant til å vinne fotballkamper. Jeg er optimistisk på våre vegne. Vi har sparret mot Tippeliga-lag i hele år og har mer erfaring. Men Jerv har vunnet mange kamper og er en klubb på vei opp, det er mye kraft i det. Den har ikke vi. Så vi må prøve å utligne det, sier Borgersen.

Pedersen nikker og er enig.

- Største noensinne på Sørlandet

- Hvordan merker dere i Grimstad at det er store ting på gang nå, Pedersen?

— Det er mye medieoppmerksomhet og interesse. For folk i Grimstad er dette en vanvittig "happening". Det er utsolgt til lørdagens hjemmekamp på Levermyr, full baluba.

— Enten man fyller bensin, handler melk eller er på jobb, så minnes man på dette. Det er bra med trøkk fra omgivelsene. Alle har noen følelser knyttet til dette, det er veldig kjekt. Vi har aldri hatt oppgjør som det vi står overfor nå her på Sørlandet. Det er moro det, men vi skulle aller helst unngått disse kampene. Å møte Jerv over to kamper i en kvalik er nok det verste vi kan oppleve. Men også det beste. Oppturen og nedturen, avhengig av resultat, blir stor. Men vi får en unik opplevelse, sier Start-treneren.

Steinar Pedersen har mange sesonger i Start bak seg. Han har Start i blodet. Og pappa Erik Ruthford Pedersen på lønningslisten i Start. Som keepertrener i en alder av 69. ## - Mye følelser involvert

— Denne kampen er forbundet med veldig mye følelser for min del. Det hadde vært løgn å si noe annet. Men samtidig er dette gamet sånn at i den situasjonen vi er i nå, så er jeg trener for Jerv, og da er det veldig greit. Følelsene settes til side. Det er fokus på jobb.

For noen uker siden uttalte han at han ønsket at Start holdt plassen i eliteserien. Så slo laget hans Hødd og Kristiansund på bortebane i playoff, og kan nå selv sende Start ned.

— Start har tradisjonene, de har fasilitetene og alt det der. Men det betyr ikke noe på lørdag og på onsdag. Da er alle sånne ting uvesentlige. Da er det fotballkamp, sier Steinar Pedersen.

Opprykk for 11 millioner

Årets budsjett endte opp på 11 millioner kroner. Det startet noe lavere. Det må sies å være godt betalt om sesongen der med opprykk. Klubben tror gevinsten i kroner og øre ender på rundt fem millioner kroner hvis Pedersens menn gjør jobben.

På Sørlandet snakkes det om at Jerv-treneren kan bli ny Start-trener om laget fra Kristiansand holder Jerv unna. Men det snakker man ikke om. Ikke nå.

— Jeg er Jerv-trener. Det er det eneste som gjelder, sier Steinar Pedersen.

Det er klubben fra Grimstad glad for.

Slik spilles kampene:

  • Jerv-Start, lørdag kl. 12

  • Start-Jerv, onsdag kl. 19

Sykkelstjernene: - Heia Jerv!

Dag Otto Lauritzen (59):

Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd er to av de mest profilerte innbyggerne i Grimstad. Foto: NTB Scanpix

— Hele Grimstad er med nå. Jeg er imponert over det de har klart å få til. Dette er et lag som kjemper til siste slutt. Jeg tror sjansen for at Jerv slår Start er like stor som at Start slår Jerv. Start har enormt med press på seg, de har alt å tape, det kan være fordel for Jerv. Det blir en folkefest, og for Jerv blir alt som skjer herfra en bonus. Thor Hushovd (37):

— Det er jo meget spesielt at Jerv og Start møtes for å spille om en plass i Tippeligaen. Det er selvsagt stort for lille Grimstad og Jerv, de møter storebror. Jerv har ingenting å tape, Start har alt å tape. Jeg heier selvsagt på Jerv, men må samtidig innrømme at hjertet alltid har banket for Start, da det er de som har vært sørlandslaget i Tippeligaen. Det blir stort om Jerv klarer det. Heia Jerv!