— Dette må jo være den viktigste kampen på Sørlandet på lang, lang tid. Helt sikkert siden gullene i 1978 og 1980, sier Arne Scheie til Fædrelandsvennen.

Den tidligere NRK-kommentatoren vet hva han snakker om. Etter å ha vært fotballkommentator for NRK i 40 år, kommentere han sin siste cupfinale i 2013. Men han følger stadig med, og har naturligvis fått med seg Jervs eksepsjonelle klatring fra nivå fire til det som kan bli øverste nivå, på kortest mulig tid.

— En stor sensasjon

Han er ikke i tvil om at det er en sensasjon som ikke mange kan måle seg med om Steinar Pedersens gutter skulle rykke opp neste onsdag.

NRK-VETERAN: Arne Scheie.

— Det er en stor sensasjon. Det største er når du ser den reisen Jerv har hatt. At Jerv skal kunne slå et Start som har slitt så lenge, er ikke nødvendigvis så overraskende. Det er ikke det skillet mellom de svakeste lagene i eliteserien og de beste i 1.-divisjon, sier en sedvanlig engasjert Scheie.71-åringen sliter å finne mange lag som har prestert noe i nærheten av det Jerv gjør og har gjort. Ingen lag har klart å rykke opp fra nivå fire til øverste nivå direkte, noen gang.

— Strømsgodset hadde et bra lag på 60-tallet. Et annet eksempel er Os på 70-tallet. Det er flere eksempler på lag som overraskende har kommet seg til eliteserien. Men det Jerv gjør er en unik og enestående prestasjon.

Imponert Scheie

- Er dette den største askeladdhistorien vi kjenner til i norsk fotball, om Jerv skulle rykke opp?

— I seriespill kan det fort være det. Vi har hatt noen askeladder i cupen, men i seriesystemet kjenner jeg ikke til noen som er større. I cupen gjør man det jo på noen måneder, mens i dette tilfellet har det skjedd over flere sesonger. Det er imponerende, sier Scheie, som ifølge Wikipedia har kommentert 871 fotballkamper for NRK.

Jervs Alexander Lind (midten) feirer 0-1 i kvalifiseringskampen mellom Kristiansund og Jerv på Kristiansund stadion. Jervs seier sørget for at det blir Sørlandsderby i kvalikfinalene om den siste plassen i eliteserien neste år. Foto: NTB Scanpix

At underdogs som Jerv, fra Grimstad, et lite sted uten de enorme ressursene, hevder seg i toppen, er ikke vanlig i de aller største ligaene. Scheie innrømmer at han savner det i land som England og Spania, og mener det er mye av sjarmen med norsk fotball at små lag kan spise kirsebær med de store.

Tror på Start-seier sammenlagt

Men kommentatorlegenden, som kan se fram til en god fotballhelg som krones med cupfinalen søndag, har tro på at Start beholder plassen.

— Det Jerv har gjort imponerer meg til de grader. Men når det er sagt, så tror jeg fortsatt at når det kommer til to slike kamper så blir jeg overrasket hvis Start ikke tar det. Jeg tror Start tar en knapp seier, sier fotballoraklet, uten å driste seg til å tippe resultat.

Men mange ser Jerv som favoritten foran møtene med Start. Bookmakerne har Grimstad-laget som favoritt til oppgjøret på Levermyr lørdag klokka 12. Jerv kommer fra en suksess-sesong med mange seiere, mens Start har tatt tre poeng siden de slo Stabæk 4. juli i år.

— Om vi rykker rett opp til eliteserien ville det vært tidenes bragd. Rykker vi opp slår det Mesterliga-tittelen (vant med Dortmund i '95), har Jerv-trener Steinar Pedersen uttalt til Fædrelandsvennen.