Søndagens dramatiske nest siste serierunde endte med at TIL tok ett poeng i Sarpsborg og står på 31 poeng. Glimt på sin side tapte hjemme mot Viking, og er dermed på kvalikplass med 30 poeng.

Når man vet at Rosenborg venter borte i siste runde for Glimt, og Stabæk på direkte nedrykksplass med sine 28 poeng skal opp mot Start hjemme skjønner man tegninga. Det ser stygt ut for våre rivaler i Bodø.

Fredag hadde Avisa Nordlands sportsleder Freddy Toresen følgende dom over status:

«I Tromsø er det ramaskrik. Supporterne krever trener Bård Floviks hode på et fat gjennom leserbrev. I Tromsø skriver avisene om møter med sportslig ledelse, styret og hovedtrener. Det skrives om møter med hele klubbledelsen og spillerne. Samtalene omtales som krisemøter», skrev Toresen, og fulgte opp med:

«Det er tilsynelatende fred og harmoni på Aspmyra. Det har ikke vært mye rabalder. Verken fra media, supportere eller internt i Glimt».

Vi vet at byen forventer mer

For ordens skyld. Freddy Toresen er blant dem med størst kjennskap til hva som rører seg internt i Glimt, og vet derfor godt hva han snakker om. Derfor er det verdt å lytte når han antyder at noe er alvorlig galt i Bodø.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

I Tromsø har TIL de siste årene hatt utfordringer med at mange i byen har distansert seg fra klubben. Men hva TIL betyr for Tromsø er det liten tvil om – spesielt når det står om eliteserielivet. Da ryr det over av meninger om TIL fra de mest fanatiske supporterne til den vanlige mannen og dama i gata.Også vi i media omtaler opp— og nedturer Tromsø Idrettslag har gjennom en sesong. Når det går dårlig, som i høst, er vi snare med å poengtere det. Fordi vi vet at byen forventer mer, og vil ha svar på hvorfor TIL er i ferd med å rykke ned på nivå to i Norge. Lesertallene forteller at TIL er noe mange i Tromsø vil lese om, også når klubben ikke leverer.

Derfor er det trist å høre at det i Bodø ikke tas på alvor at Glimt kan rykke ned. Fordi Bodø/Glimt – som TIL – er blant de fremste merkevarene landsdelen har. For byen Bodø vil jeg tro at verdien av et lag på øverste nivå er uvurderlig i mange sammenhenger.

Vil ikke bli likeglad

Jeg forstår godt at det ikke skal krisemaksimeres unødvendig, men også i Bodø skulle man tro at de den siste tiden hadde skjønt at et nedrykk kan være nært forestående.

Toresen skriver videre at han ikke savner en tilværelse som i Tromsø, og at det som skjer her i byen ikke nødvendigvis er riktig. I Fotball-Norge snakker vi ofte om Bergen-tendenser når det kommer til graden av oppmerksomhet. Byen og omgivelsene rundt Brann hausser opp klubben bare det går litt bra, og drar det langt ned når det går litt dårlig.

I Tromsø er vi kanskje ikke like ekstreme som i Bergen, men jeg velger heller et langt steg i den retningen enn å bli nærmest likeglade som man er i Bodø.

Tromsø har på den andre siden et engasjement på godt og vondt. TIL er langt fra alltid er enig i innholdet i hva som skrives eller menes om dem. Men vi, og våre gode kolleger i Nordlys og NRK, skriver det vi gjør fordi vi ønsker det beste for TIL.

Klubben skal være ekstremt glade for at både vi og supporterne ikke blir likegyldige og retter oppmerksomheten mot andre ting enn det som skjer på Alfheim. For det er den oppmerksomheten TIL lever av – og som de tydeligvis mangler i Bodø.

Duellen er noe av det morsomte i eliteserien

Freddy Toresen mener at et Glimt-nedrykk vil være en skandale. Er han den eneste i Bodø som har skjønt hvor alvorlig et nedrykk vil være?

For meg virker det sånn når det bare er 2.984 mennesker innenfor portene mot Viking, og det ikke er noe særlig støy internt eller ute iblant folk.

Da Glimt rykket ned første gang, i 1980, rykket de ned ytterligere et nivå, og ble værende uten spill i toppdivisjonen helt fram til 1991. Glem heller ikke de fire mørke sesongene på nivå to fra 2010 til 2013. Mange i Tromsø ser gjerne at Bodø/Glimt rykker ned til både 1.-, 2.-, og 3.-divisjon. En rekke supportere vil helt genuint at Glimt havner så langt nede som mulig, og det samme sier de om TIL i Bodø. Men fra et mediesynspunkt er lite så morsomt som duellen mellom de to lagene i eliteserien. De som vil ha rivalen ned kan tenke på om de på 16. mai vil ha lag som Kristiansund eller Sandefjord på stadion i stedet for Glimt eller TIL.

Uansett virker Bodø-folk ikke til å bry seg nok om hva som skjer med Glimt, og da fortjener man ikke et eliteserielag. At spillerne dagen etter Viking-tapet har et ”krisemøte” når det gjenstår en runde forteller at heller ikke det sportslige apparatet tidsnok har tatt innover seg alvoret.

Skulle folk endre mening om Glimt i Bodø kan de oppfordre klubben til å forsøke å ringe Arne Vidar Moen. Han vet hvordan man tar tre poeng i siste serierunde på Lerkendal når det handler om å holde seg i eliteserien.