bondevik 250

— Jeg har hatt god kontakt med både Kjell Magne og Per-Mathias i løpet av de månedene som er gått. Jeg traff Kjell Magne senest i Fredrikstad forrige helg, sier Eggen til Adresseavisen. Både Bondevik og Høgmo ble sykmeldt etter at de «møtte veggen» - Bondevik som statsminister og Høgmo som RBK-trener.

— Det har vært nyttige samtaler for meg, fordi det alltid vil finnes en del likhetstrekk, selv om ikke alt kan sammenlignes og overføres, fortsetter Eggen.

I går var han tilbake på jobb i RBK-brakka, etter å ha vært sykmeldt siden midten av desember. Tidlig i januar forsøkte han med en aktiv sykmelding, men oppdaget fort at han ikke var frisk nok. Nå forsøker han igjen på det samme.

- Jeg skjønte det tidlig at jeg ikke var klar for å begynne å jobbe igjen, sier han.

— Utgangspunktet er mye bedre nå. Jeg føler meg klar for å begynne å jobbe litt igjen, og så får tiden vise hva som skjer fra 1. juni, sier han, om datoen den nåværende aktive sykmeldingen går ut.

Travel høst

Det er tydelig at humøret og energien er en helt annen nå enn for omtrent fire måneder siden. I et intervju med Adresseavisen dagen etter bortekampen mot Schalke innrømmet han for første gang at høsten hadde vært tøff.

Ikke hadde han klart å hente nye spillere, hans dårlige kjemi med trener Knut Tørum kom til overflaten og ikke klarte han å hente Rosenborgs soleklare førstevalg som erstatter; Trond Sollied. Selv om laget bet godt fra seg i Mesterligaen, avløste det ene skuffende resultatet det andre. I sum ble dette mer enn Eggen klarte å håndtere.

— Alle er sårbare for å gå på en smell, men i noen bransjer er sjansen for overbelastning større enn i andre. I tillegg er noen mer disponert for å få mentale problemer enn andre, sier Eggen.

Møtte veggen

Han har gått på en smell tidligere også. Det var i forkant av cupfinalen i 1988, den gangen som RBK-spiller.

— Det er vanskelig å håndtere dette når du står midt oppi det. Du merker ikke at du blir syk, du bare fortsetter å jobbe på. Dessverre ble arbeidsbelastningen for stor utover høsten, og til slutt møtte jeg veggen. Jeg har vært nede i jordkjelleren, sier han.

- Når var det du merket at du ikke var frisk første gang?

- Det husker jeg veldig godt. Det var helga før vi reiste til Gelsenkirchen (Schalke-kampen). De fleste som kjenner meg så at jeg ikke hadde det bra, men det var først da jeg ble oppmerksom på det selv.

Har lært av feil

Siden den gang har han holdt seg helt skjermet fra mediebildet. I tillegg til samtalene med Bondevik og Høgmo, har han fått profesjonell hjelp fra Helse Midt-Norge.

- Hjelpen jeg har hatt fra Helse Midt-Norge har vært veldig avgjørende, selvsagt. Men også familie og venner har vært til god hjelp. Og i Rosenborg har spesielt Rune (Bratseth) og Nils (Skutle) vært gode støttespillere. Jeg vil også få med at media har forholdt seg til min sykmelding på en forbilledlig og human måte, sier Eggen.

Når han nå starter prosessen med å komme tilbake i full jobb, tar han også med seg erfaringene han gjorde under den hektiske høsten.

— Jeg må nok bli flinkere til å si nei. Dessuten kan det nok hende at jeg ikke alltid trenger å svare ærlig på alt. Noen ganger er det å si «ingen kommentar» et bedre alternativ, sier han.

Spørsmålet nå er hvordan han vil håndtere jobben i fremtiden. Det blir ikke noe mindre arbeidspress i Rosenborg i månedene og årene som kommer. Selv mer enn antyder han at hans arbeidsoppgaver i fremtiden blir annerledes enn de var da han ble ansatt 1. august i fjor.

— Apparatet i den sportslige ledelsen er blitt vesentlig styrket siden den gang. Inn kommer Erik Hamrén, og sammen med Erik Hoftun, Rune Bratseth og Trond Henriksen er vi mange nok til at vi kan fordele arbeidsoppgaver etter Godfot-teorien, sier Eggen.

Mer ute i felten

Det betyr trolig at Bratseth vil håndtere spillerkontrakter og forhandlinger med klubber og spillere. Hoftun, som fra 1, juni trer ut av trenerteamet og inn i den sportslige ledelsen, vil sannsynligvis assistere Bratseth og håndtere media. Eggen vil trolig bruke mye tid ute «i felten», som han uttaler det selv. I denne sammenhengen vil det si at han vil bli brukt som Rosenborgs representant ute i kretser og klubber i Trøndelag. For er det noe som har engasjert Eggen, så er det den siste tids artikkelserie i Adresseavisen om klubbens fotballakademi.

- De fleste av påstandene som er kommet frem i Adressa er feil. Vi har fått beskjed om at vi heller burde satse på å kurse trenere i stedet. Men det har vi da gjort i mange år allerede, gjennom Eggens fotballskole! Uansett så er dette et arbeid vi kommer til å fortsette med og videreutvikle i tiden som kommer, sier Eggen.

Men først og fremst handler det om å bli helt frisk. 1. juni er ingen absolutt dato i så måte.

— Det får tiden vise. Jeg er ingen spåmann. Men jeg har følt en veldig framgang i det siste, så utgangspunktet er veldig bra, sier han, og siterer noe han leste for en tid tilbake: