KOLDING (Aftenposten): I fotball medfører mesterskapsdeltagelse millioner av kroner fra FIFA og UEFA. Nå vil håndballpresident Kåre Geir Lio ha mer fra IHF og EHF. Og hvorfor er damene verdiløse i klubbsammenheng?

Prisen på TV-rettigheter har skutt i været også i håndball. Men hvor blir pengene av? Bare småsummer havner hos de nasjonale særforbundene. Og selger Det internasjonale håndballforbundet (IHF) og Det europeiske håndballforbundet (EHF) til feil kjøpere? Og hvorfor får herreklubber kompensasjon når gutta spiller VM, men ikke dameklubbene?

— Vi i norsk håndball ønsker å levere kvalitet, og det krever kroner. Norges Håndballforbund kommer til å være tydelig på at et VM i Norge i 2021 eller 2023 må medføre en skikkelig gjennomføring, og også IHF (Det internasjonale håndballforbundet) må bidra, sier nyvalgt håndballpresident Kåre Geir Lio.

— Jeg vet i dag ikke hvor pengene som IHF og EHF får inn på TV-rettigheter blir av. Det skal jeg bruke de neste seks månedene på å sette meg inn i. Men det er ingen tvil om at vi ønsker bedre betingelser.

- Altså mer av potten?

— Ja. Vi vet at de internasjonale forbundene får inn mer og mer TV-penger. Dette må komme medlemslandene til gode. Det kan også gjøre at vi får utviklet E-cupen videre, sier Lio.

Får støtte av Taalesen

— Det er på tide! kommer det spontant fra rettighetsansvarlig i TV 2, Bjørn Taalesen, når vi forteller at NHF akter å ta kampen opp om mer TV-penger.

— Prisen på rettigheter har gått fra å være hyggelig til å bli temmelig stiv. De ble et hopp da BeIN Sports kjøpte rettighetene for Europa. Det er et selskap som er Al Jazeeras forlengede arm, spesielt i Frankrike. Vi var gjennom knallharde forhandlinger for å få VM i 2015 og 2017, sier Taalesen som snart skal ut i nye tøffe runder om VM 2019 og 2021.

Stine Bredal Oftedal er kaptein og hærfører i den norske gulljakten. Foto: Ruud, Vidar

— Vi er ikke uinteressert. Seertallene reflekterer verdien av dette, og håndballen har levert så det holder, fortsetter Taalsen, som har kunnet glede seg over kjempeinteresse. På det meste var over to millioner seere innom Norges åttendedelsfinale mot Tyskland, mens i Danmark så hver tredje danske kampen mot Sverige.- Norden har stått for store summer til de internasjonale særforbundene. De bør få mer tilbake, fastslår Taalesen.

Ubalanse i markedet

Morten Stig Christensen er tidligere landslagsspiller, Stavanger-spiller, sportssjef i dansk TV2 og nå direktør og generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund. Han skjønner godt at NHF brummer.

— Det er blitt en ubalanse i markedet. De siste årene har det vært veldig fokus på klubbene, frigivelse av spillere, terminer og så videre. Det er fair, men man er i ferd med å glemme de nasjonale forbundene. Nå er man nødt til å lave gode "business case" også for dem. Det må vi gjøre gjennom spennende produktopplevelser, og vi er så smått i gang med å innrette oss mot den kommersielle opplevelsesverden, sier Christensen, som har muligheter til å påvirke innenfra. Han sitter også i en av IHFs mange komiteer.

Kan ikke bare tenke penger

Christensen advarer IHF og EHF å tenke bare på avtalens størrelse når de selger rettigheter.

— I Danmark går heldigvis VM på de store kanalene, DR og TV2. Faren ved å selge rettighetene til én stor aktør er at denne selger videre til mindre. Så kan man risikere at i stedet for 1,5 millioner seere så har du 150.000. Dette igjen svekker inntektene til de nasjonale forbundene fordi sponsorene da betaler mindre. Det må være en balanse mellom eksponering og penger, klargjør mannen som også har matematikkutdannelse fra universitetet.

— I Golden League har vi skapt et godt konsept for alle deltagerlandene. Spiller Norge mot Kroatia i Danmark, får de halvpartene av rettighetene.

- Hva synes du om at selskap som ligger under Al Jazeera har rettighetene i Europa?

— For å være litt høflig, så kan jeg vel si at de ikke har den store innsikten i det europeiske markedet. Jeg tviler på at de kommer til å få inn det de har betalt for rettighetene, sier Morten Stig Christensen.

Damene er verdiløse!

— De siste fire årene har vi kontinuerlig jobbet mot IHF og EHF for å endre både økonomisk fordeling og kjønnsskillet. I Qatar-VM kom gjennomslaget slik at klubbene som avga spillere skulle få kompensasjon. Men regelen gjelder foreløpig bare for herrespillere! forteller generalsekretær Erik Langerud i NHF.

— Kjønnslikhet er et område hvor vi er veldig aktive. Hos noen møter vi forståelse, mens andre ikke skjønner hvorfor vi tar det opp.

- Hva med de økonomiske kravene?

— Vi prøver å påvirke medieavtalen og summene fra den. Alle ønsker seg selvfølgelig mer penger. Vi er ikke den mest trengende, så vi kjemper ikke egen nød, men det trengs penger ut for å utvikle håndballsporten.

- Får dere oversikt over regnskapene?

— Tidligere har vi fått dem på selve IHF-kongressen, hvilket er helt håpløst. På kongressen i Sotsji fikk vi gjennomslag at regnskapet skal sendes ut på forhånd, slik at vi kan få forberedt gode spørsmål.

Norges kvinnelandslag fikk 10.000 sveitserfranc (88.000 kroner) for å kvalifisere seg til VM.

Aftenposten har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra IHF. Henvendelsen er besvart med taushet.