Mandag kom bekreftelsen. Onsdag kom maktdemonstrasjonen.

Alexander Kristoff slutter aldri å imponere. På den fjerde etappen spurtet han inn til nok en seier i Qatar. Triumfen var sesongens andre på tre forsøk – vi holder tempoetappene utenfor – og viser at Katjusja i hvert fall ikke valgte feil da de ga Kristoff grønt lys til å følge trener og stefar Stein Ørns opplegg gjennom hele vinteren.

Kortere intervaller

— Det er en klar fordel for meg at laget gir meg frihet. Programmet vårt er jo skreddersydd for at jeg skal prestere best mulig. I tillegg er det jo litt gøy at Katjusja begynner å ta etter oss. De synes tydeligvis det vi gjør er interessant. Laget har sett veldig friskt ut her nede. Faktisk friskere enn vi har gjort noen gang, sier Alexander Kristoff til Aftenbladet

Da det russiske storlaget reiste på samling til Spania i januar for å gjøre de siste forberedelsene før sesongstart, fulgte samtlige ryttere treningsopplegget til Stein Ørn og Alexander Kristoff. Det skiller seg blant annet fra normalen ved å ha litt kortere intervaller enn det som har vært kjørt normalt.

— Etter sesongen i fjor fikk vi gjennomslag for å kjøre vårt opplegg 100 prosent i vinter. Det innebar også at Alexander fulgte vårt treningsprogram på samling med Katjusja i vinter. Dette er den første vinteren vi har fått forberede oss akkurat som vi ville – og i tillegg har Katjusja blitt interesserte i hvordan vi jobber. De fulgte vårt opplegg på samlingen i Spania sist, forklarer trener og stefar Stein Ørn – som var opptatt med foredragsvirksomhet i Oslo da eleven vant sin andre etappe i Qatar.

— Det er en veldig god start på sesongen, det er det ingen tvil om, men det er viktig ikke å ta av. Høydepunktene kommer først om noen måneder, sier suksesstreneren.

Ny sykkel

Det er i hvert fall ingen fare for at hovedpersonen selv tar av. Den alltid like tilgjengelige 27-åringen fra Storhaug peker på fire faktorer når han skal forklare hvorfor årets Qatar Rundt så langt har utviklet seg til å bli en parademarsj.

— Jeg er veldig fornøyd med den nye sykkelen min. Det er små marginer. Litt bedre utstyr, litt bedre bein og litt bedre kjørestyrke gir store utslag, forklarer Alexander Kristoff.

Han er også snar med å rose nykommer Jacopo Guarnieri og de andre lagkameratene. Selv om onsdagens etappe endte i fullstendig kaos de siste kilometerne, ble Kristoff levert i brukbar posisjon da det hele skulle avgjøres. Langspurten holdt akkurat helt inn.

— Jeg håper ikke jeg er i toppform nå. Det er altfor tidlig i så fall, men heldigvis er det ingenting som tyder på at jeg er det. Men det kjennes bra. Følelsen er veldig god. Jeg hadde ikke helt kontroll mot slutten, det var helt kaos. Jeg startet nok spurten litt for tidlig, men det gikk heldigvis bra. Det ble litt vel jevnt, det var derfor jeg ikke jublet over streken, forklarer Kristoff.

— Dette er ikke noen formtopp, istemmer trener Stein Ørn.

— Det er bare nivået hans. Det har vært sånn i hele vinter. Alexander har brukt så mange år på å bygge seg opp og er enkelt og greit bare veldig godt trent. Det beviser disse resultatene.